lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:333/613)

Tarta migdałowo - pomarańczowa 205

wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić. Nadzienie:   4 jajka,  1 żółtko,  200 g cukru pudru trzcinowego Diamant

Z miłości do słodkości
Mala babeczka, a tyle radosci 180

lyzeczki proszku do pieczenia 50g bialej czekolady garsc platkow migdalowych wykonanie: Nutelle rozpuszczamy w podgrzanym lekko mleku. W misce ucieramy maslo, cukier i cukier waniliowy na pulchna mase. Dodajemy jajka, make, proszek do pieczenia. Ucieramy. Na koncu dodajemy przygotowana wczesniej nutelle. Gotowym ciastem wypelniamy foremki do muffinek. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu wyciagamy babeczki

Przysmaki Karolki
Sernik na zimno z truskawkami 676

racji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, w kuchni warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu. Dziś przepis na sernik na zimno z truskawkami - cudowne sezonowe owoce, do tego lekka konsystencja sernika, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni. Sernik na zimno z truskawkami Składniki: 0,5 kg serka

Smakołyki Bereniki
Keks 439

iezawodny przepis na keks. W smaku jest idealny. Lekko rumowy, bakaliowy, maślano-piaskowy. Do keksu dodajemy różne bakalie: rodzynki, figi suszone, morele suszone, śliwki suszone, można też dodać orzechy (jak ktoś lubi). Polecam bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Niech dowodem na to będzie fakt, że nie zdążyliśmy zrobić więcej zdjęć jak to, które zamieściłam poniżej. ;)   Keks   PRZEPIS

coolinarnastrefa.blogspot.com
Świąteczne pierniki 642

składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodóki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 180 C około 7 minut (na złty kolor). Pierniczki są miękkie po wyjęciu a po ostygnięciu lekko twardnieją. Ja dekoruje lukrem królewskim bo jest twardy i super się utrzymuje na piernikach. Składniki

Zainspirowana w kuchni
Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 220

sprawa antocyjanow,dobroczynnych substancji z fioletowym barwnikiem,ktory ma silne dzialanie antynowotworowe. Fioletowe szparagi oprocz antocyjanow zawieraja cale multum witamin i skladnikow mineralnych. Jak smakuja? Sa lekko pikantne,o lekko orzechowym smaku i slodsze od bialych.Wymagaja obierania przed spozyciem tak jak biale.Jednak po obraniu nic nie traca ze swych wartosci zdrowotnych. Najwiecej ich zawieraja delikatne glowki i sa tez najzdrowsze(...)wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukru z przygotowanego ciasta nalesnikowego upiec 4 nalesniki.Przykryc i trzymac w cieple (na patelni przykryze folia lub trzymac w piekarniku nastawionym na 50°C) pozostale maslo wymieszac na patelni z 1 lyzka soku  z cytryny,lekko posolic na talerzu ulozyc nalesniki ze szparagami,przybrac plasterkami szynki.Skropic maslem cytrynowym i przybrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KLUSKI Z KASZY JAGLANEj 230

minut. Kaszę odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie kaszę przełożyć do malaksera, dodać ser i zblendować całość na dość gładką masę. Zmiksowaną masę przełożyć do miski dodać pozostałe składniki i zagnieść masę kluskową. Masa będzie dość klejąca, ale taka ma być, wówczas gotowe kluski nie będą twarde i suche. Na podsypany mąką blat wykładać partiami ciasto i formować wałki podsypując

Smaczne Zdrowe
NAJLEPSZE KLUSKI LENIWE- Z KASZY JAGLANEJ Z TWAROGIEM 349

minut. Kaszę odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie kaszę przełożyć do malaksera, dodać ser i zblendować całość na dość gładką masę. Zmiksowaną masę przełożyć do miski dodać pozostałe składniki i zagnieść masę kluskową. Masa będzie dość klejąca, ale taka ma być, wówczas gotowe kluski nie będą twarde i suche. Na podsypany mąką blat wykładać partiami ciasto i formować wałki podsypując

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z zielonego groszku z...groszkiem ptysiowym 233

bulion lub inny dowolny wywar mięsno - warzywny.  Cebulę i czosnek posiekać i lekko zrumienić na oliwie. Przełożyć do zagotowanego wywaru. Dołożyć groszek i gotować na średnim ogniu przez 10 - 15 minut. Odstawić z ognia. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą i ostrą papryką. Ciasto parzone na groszek ptysiowy: 1/2 kostki masła , 1 szklanka mąki , 200 ml wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciastka/babeczki "grzybki" 231

minut). Spody układamy na papierze do pieczenia i także pieczemy do zrumienienia. Okrawki ciasta po wycinaniu ponownie zagniatamy i formujemy cienki wałek, rozcinamy go na około 2cm kawałki i formujemy ogonki - jeden koniec formujemy w dziubek, aby zmieścił się do dziurek w spodach grzybków (pamiętając, że lekko nam urosną podczas pieczenia). Następnie każdy ogonek, grubszą stroną, maczamy w roztrzepanym białku(...)środka każdego kapelusza nakładamy krem, przyklejamy spód, a w dziurkę w nim wciskamy ogonek. Z podanych proporcji wychodzi średnio 20 grzybków (+/- w zależności od wielkości foremek i grubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś ciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta, a następnie angażowała nas do pomocy (czworo dzieci i nikogo nie trzeba

Kolorowy Przepisownik
Sernik na zimno z malinami i galaretką 302

cukrem dodać do sera, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić, dodać do masy.  1/3 masy serowej rozłożyć na herbatnikowym spodzie. Ułożyć maliny, przykryć resztą masy serowej. Schłodzić.  Galaretkę rozpuścić w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki

Z miłości do słodkości
Topione rogaliki drożdżowe Siostry Anieli 335

obtoczenia Mąkę przesiewamy i lekko zagniatamy z margaryną. Mleko podgrzewamy (musi być ciepłe, absolutnie nie gorące, bo wtedy nie wyjdzie zaczyn), dodajemy 2 łyżki cukru i mieszamy aż cukier się rozpuści. Wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu drożdży dodajemy je do mąki z margaryną, dodajemy jajko i szczyptę soli i wyrabiamy jednolite ciasto i formujemy z niego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wyniki konkursu z firmą Brześć 176

szklanki mąki - szczypta soli - olej rzepakowy do smażenia Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Sos beszamelowy: 1 l mleka 150 g masła 150 g mąki gałka muszkatołowa sól morska świeżo zmielony czarny pieprz(...)rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem i delikatnie podnosząc do góry zawinąć całość w rulon. Roladę owinąć

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto Orzechowo - Jabłkowe 197

orzechy, które o tej porze roku dostaję od swojego chłopaka. Chcąc przygotować deser, nadający się do spakowania ' w kieszeń' na drugie śniadanie, postanowiłam, że tym razem przyrządzę ciasto. Bo najlepiej będzie oddawało smak tych produktów. Podczas przygotowywania, nie użyłam miksera, tylko trzepaczki. Najwięcej zajęło mi obieranie jabłek i łuskanie orzechów, reszta trwała dosłownie chwilę.  Zainspirowałam się tym przepisem. Zapraszam(...)sypkie składniki. W drugiej przelewamy rozpuszczone i ostudzone masło i lekko podgrzane mleko ( obie czynności wykonałam za pomocą mikrofali ). Jajko roztrzepujemy i powolutku małym strumieniem dodajemy połączone masło z mlekiem, ciągle mieszając.  Gdy płynne składniki się połączą przelewamy je do mąki i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wychodzi gęste. Przelewamy je do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną 417

mleku i lekko podgrzać aby sią rozpuściła, odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy a na koniec przestudzoną żelatynę. Masę śmietanowę wyłożyć na masę budyniową. Na wierzchu posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki do schłodzenia. Żelatyny dałam niewiele aby masa śmietanowa była tylko leciutko stężała i nie rozpływała się przy krojeniu ciasta

Monia miesza i gotuje