lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:333/613)

Coś na kształt depresji i sernik herbaciany 191

mnóstwo bitej śmietany i mocną herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła. Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi drodzy, tego po prostu trzeba spróbować! Spód jest naprawdę przyjemnie chrupiący i mocno kakaowy(...)lodówki nie zauważyłam, że mi się półka lekko obsunęła, i tortownica stała pod lekkim kątem. Przez to jest odrobinę wyższy z jednej strony, co widać na zdjęciu... Oczywiście, żadna to tragedia, ale jednak... Ku przestrodze: trzeba uważać na najmniejsze drobiazgi, jeśli chce się mieć ciasto idealne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zimtsterne - niemieckie bezglutenowe gwiazdki 221

mocno migdałowe, z dużą zawartością aromatycznego cynamonu i skórki z cytryny. Lekko wilgotne i ciągnące w środku, z chrupką bezą na wierzchu. Przepyszne! Tylko to słowo przychodzi mi do głowy :-) Kto raz je upiecze, będzie piekł co roku... polecam bo naprawdę warto! Składniki na 40-50 szt. Ciasto: 400 g mielonych migdałów 150 g cukru pudru 2 białka 2 czubate

maniapieczenia
Cebularz lubelski 190

podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Po wyłączeniu ognia dodajemy mak i lekko solimy. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jedno jajko, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką 145

jedynie czasu. Wczoraj wieczorem miałam go aż nadto, postanowiłam więc zabrać się za kolejny autorski przepis. Jaki był efekt? Słodka marchewka i delikatnie chrupiące, aromatyczne buraki otulone mięciutkim, delikatnym ciastem... Powoli zaczynam się przekonywać do dań bezmięsnych, których fanką do tej pory zdecydowanie nie byłam. Potrzebne nam: - 2 duże lub 3 średnie buraki - 1,5 sporej marchewki - łyżka oliwy(...)rondla i pokroić na grube plastry. Upieczone buraki ostrożnie odwinąć z folii i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Warzywa wrzucić do głębokiej formy lub naczynia żaroodpornego. Ricottę nakładać porcjami na warzywa, następnie całość opruszyć solą, pieprzem i tymiankiem.  Przygotować ciasto:  Jajka, żółtka i kremówkę ubić na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać

W poszukiwaniu inspiracji
SERNIK OREO 305

ciastek, czyli czarno-biały i dodatkowo przykryłam go na czas pieczenia folią aluminiową, aby się nie zezłocił. Gotowy, schłodzony sernik przykryłam czapą z bitej śmietany i posypałam ciastkami. Efekt? Ciasto wyszło bardzo dobre, aksamitne, ciastka Oreo nadały mu ten szczególny posmak, ale nie dominowały nad całością. Świetnie smakowało z filiżanką gorącej kawy z mlekiem:) Ogólnie sernik mnie nie zachwycił jakoś(...)kawałki i wsyp do masy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Masę przełóż na schłodzony spód, przykryj lekko górę tortownicy folią aluminiową i piecz sernik przez 1 godzinę , aż jego powierzchnia będzie dobrze ścięta przy dotknięciu palcem, a następnie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze ciasto przez około 10 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i tak pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik z musem truskawkowym a'la Panna Cotta 214

wilgotny, puszysty, o lekkim owocowym posmaku. Po prostu pyszny... A wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet życzę samych słodkich dni...  Składniki: szklanka mąki pszennej,  2 łyżki tartych migdałów,  1/4 szklanki cukru,  jajko,  100g masła lub margaryny.  Mąkę przesiać, dodać tarte migdały, cukier oraz posiekane masło. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą

Z miłości do słodkości
Ciasto Lion - bez pieczenia 2441

uraczyłam ich taką oto pyszna bombą kaloryczną! Byli zachwyceni! Ciasto dość szybko się robi, nie wymaga pieczenia i pasuje na wszystkie okazje. A już na pewno na Święto Pierwszej Komunii. foremka 23x33 cm Spód:   400g herbatników,  400g masy krówkowej.  Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników, posmarować lekko ciepłą masą krówkową i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić. Masa(...)warstwą herbatników. Schłodzić. Śmietanka:   500ml śmietanki 36%,  2 łyżki cukru pudru,  2 duże batony "Lion". Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi batonami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, by herbatniki nieco zmiękły. Przechowywać w lodówce. Źródło:  Sweet Cakes

Z miłości do słodkości
Sałatka z buraczków i marynowanych karczochów 150

Pora na smaczne i zdrowe buraczki. Dziś w formie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką

kulinarnyJa
PRZEPYSZNE CIACHA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 117

Skończyłam studia 3 lata temu. Pomimo tego koniec stycznia powoduje lekkie uczucia strachu - sesja. Z przyjaciółką Gosią przez 5 lat studiów wypracowałyśmy swoje tradycje. Nauka przez

Przepisy Aleksandry
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 252

Pomyślałam więc, skoro cukiniowy chlebek to czemu nie dyniowy? W końcu jednak, porcję ciasta wystarczającą na dwie keksówki przelałam do małej, kwadratowej formy 20x20 cm, nadając kształt placka. Dodatek płatków migdałowych i suszonej śliwki ciekawie wzbogaca smak jak i strukturę. Placek jest wilgotny, a zarazem lekki i delikatny jak chmurka. Pięknie pachnie i rozpływa w ustach. PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI(...)składniki do miski z dynią i dokładnie łączę ze sobą w jednolita masę. Na samym końcu wrzucam posiekane śliwki suszone oraz płatki migdałów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wygładzam wierzch. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-55 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam placek w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Cukier puder rozcieram

W kuchni Karmel-itki
3 BIT 125

Szukając inspiracji w sieci natrafiłam na blog Małej Cukierenki , który jest bogaty w przeróżne słodkości. Zaintrygował mnie przepis na ciasto 3 Bit no i wpadłam po uszy. O niczym innym nie mogłam myśleć a dochodziła już północ. Jak nigdy chciałam żeby już był ranek :) aby dorwać się do moich kuchennych zabawek i wyczarować to cudo.  No bo przecież(...)budyniową, przykryć ją drugą częścią herbatników, lekko je dociskając.  Równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie). Na masę wyłożyć pozostałe herbatniki i trochę je docisnąć.  Wierzch na całości równo pokryć bitą śmietaną.  Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (lub zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą (lub kakao) i wstawić

Kuchnia w opałach
Kostka biszkoptowa z pianką brzoskwiniową. 363

galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym następnie dodać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem, następnie dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką . Upieczony i zimny biszkopt przeciąć na pół.Następnie nasączyć każdy blat sokiem z brzoskwiń. Spodnią część biszkoptu włożyć do blaszki i wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli

Sama słodycz i szczypta chili
Porzeczanki drożdżowe z mascarpone . 201

łyżek cukru Wykonanie : Mleko lekko podgrzać , dodac do niego pokruszone drożdże , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawic do wyrośnięcia . Do miski wsypać pozostałą mąkę , wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , wlać do mąki , dołożyć serek i wyrabiać haczykami miksera ok 2 min. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką

Malinowa Kawiarenka
Tarta śliwkowa z toffi 185

false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Uwielbiam polskie śliwki, szczególnie śliwkę węgierkę. Żadna inna odmiana nie smakuje mi tak bardzo. Idealne połączenie słodyczy i lekkiej kwaskowatości. W tym roku jakoś szybciej, bo już teraz pojawiły się węgierki. Nie czekając długo kupiłam śliwki by wykorzystać je w moich domowych wypiekach. Tak powstała krucha razowa tarta z całym mnóstwem(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto:  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 225 g mąki pszennej razowej 125 g zimnego masła 25 g cukru pudru 1 łyżka zimnego mleka

maniapieczenia
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 203

wędzona szynka) , pokrojonego w drobną kostkę  2 jajka 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru pieprz sól przygotowanie Kapustę wyłożyć na sito, odsączyć nieco soku. Odcisnąć lekko, nie powinna być całkiem sucha, posiekać bardzo drobno, umieścić w misce. Speck pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać speck, ładnie przyrumienić na niewielkim ogniu. Gdy jest już prawie gotowy, dodać(...)formowaniu, średnio twarde. Po wyrobieniu, podzielić ciasto na małe, równe kawałki ( z tej porcji wyjdzie ok 30 kulek wielkości orzecha włoskiego) i rękami posypanymi mąką, formować kulki.  Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać kluski. Przez pierwsze 5 minut gotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć grzanie tak aby woda tylko lekko wrzała. Gotować jeszcze 10 minut, kluski wypłyną

Stare Gary