borówki – 100 g * cukier wanilinowy – 1 op * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżeczka * cukier – do smaku – ok. 0,5 szkl * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy,by usunąć gorycz, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, olejek waniliowy i jajko, a następnie dokładnie mieszamy. Naczynie do zapiekania
Ostra na Słodkomasła 350 g mąki pszennej czarne oliwki (ok. 1/3 słoiczka) Bułeczki-Pieski - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, przelewamy do miseczki, dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy - odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 h (do podwojenia objętości
Słodka Stronaobręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką powierzchnię, obręcz zdjąć i formować następne. Mnie wyszło (chyba) ok.28 sztuk. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, termoobieg ok.25 minut. Muszą się lekko przyrumienić. wersja z rodzynkami Można zajadać jeszcze ciepłe, prosto z blaszki, takie
Smaczne ZdroweinsertCookd("e2367eb8218fc10aacd5d303f7eba0db"); Tort kokosowo- truskawkowy z przepisu Dorotki z MW z lekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej
Malinowe Pocałunkiwody .Rozrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy .Na wrzącą wodę przez specjalne sito wyciskać kluseczki. Możemy ciasto rozprowadzić na desce i nożem zsuwać je do wody formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą. Kluseczki dodać do zupy i posypać kolendrą
Kulinarny karnet Christopheratłuszczu 2/3 szklanki cukru 4 duże łyżki mleka Rozpuścić tłuszcz, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto: 25 dag mąki 25 dag margaryny 4 duże jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka cukru Margarynę stopić i lekko ostudzić. Do miski wsypać cukier, wbić całe jajka, mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać przestudzoną margarynę, wsypać mąkę
Praktyczna plszkl. cukru mąka Przygotowanie: Podane składniki połączyć razem - dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Z ciasta formować kulki, wielkości piłki do ping-ponga, obtaczać w mące. Wodę zagotować z odrobiną soli. Pod gotującą się wodą zmniejszyć płomień, tak, żeby tylko lekko wrzała. Na wrzątek kłaść kluseczki, gotować 10 minut. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem i owocami. Można
kolorowotorcikowogładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środku każdego kółeczka układać zrolowaną karteczkę z wróżbą. Ciastka składać na pół jak pierogi i delikatnie zlepić brzegi, zawijając je lekko do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut
Z miłości do słodkościmleko i zaczyn drozdzowy, make i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Na koncu dodajemy stopiona i przestudzona margaryne. Ciasto wyrabiamy do chwili jak bedzie odchodzic od reki. Formujemy z niego kulke i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia. Po tym czasie rozkladamy na stolnicy, lekko walkujemy i za pomoca szklanki wycinamy kola. Do srodka kazdego wkladamy po lyzeczce nadzienia i formujemy kulki
Przysmaki Karolkiserek mascarpone i Grenadinę. Dokładnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy lekko przestygnie dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę. Po wymieszaniu nakładamy masę czekoladową na dolny krążek biszkoptu. Rozprowadzamy równo zachowując około 1 cm marginesu od krawędzi ciasta. Następnie na warstwę czekoladową nakładamy warstwę różową. Wygładzamy i przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Do osobnej miseczki odkładamy
Przysmaki Karolkikażdym bogata i wielce urozmaicona... Dziś zapraszam Was na kolejną propozycję pochodzącą od mojej Babci. Babka lekka, puszysta i bardzo cytrynowa, gdzie posmak majonezu jest zupełnie niewyczuwalny. Ułatwia on za to rośnięcie i służy jako baza tłuszczowa. Przez jego dodatek, nie wzbogacamy ciasta żadną oliwą czy roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowych i banalnych w przygotowaniu. Polecam
W kuchni Karmel-itkimiksując tylko do połączenia składników, autorka mieszała widelcem. Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto przełożyłam do formy (sięgało do około 3/4 wysokości formy). Piekłam w temperaturze 150°C przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika, lekko przestudziłam w foremce, następnie wyjęłam i studziłam na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową. SMACZNEGO !!! Źródło : Moje
Blondynka Gotujecoś prostego z ich udziałem jako deser do obiadu. Słoneczna pogoda stanowczo mnie zdemotywowała do ciasta, więc postawiłam na crumble, czyli owoce pod kruszonką, którą wzbogaciłam o otręby. Poza tym wersja ze śliwkami należy do moich ulubionych – po upieczeniu są one lekko kwaśne i świetnie komponują się ze słodką górą. Oczywiście, możecie dać inne owoce lub pokombinować z wariantem wielosmakowym
Fabryka pomysłówmożna wycinać. Podczas wałkowania można delikatnie posypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto nie może być zbyt grube, bo ciasteczka jeszcze urosną. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie (tym się nie przejmujemy), ale po chwili kruszeją. Po wystygnięciu przekładamy do puszki lub słoika
Delicious TitbitsOdpoczywacie? Ja zamierzam. Mimo, że wcale nie mam na to czasu. Ale chcę dzisiejszy dzień spędzić na luzie, w kuchni, lekko eksperymentując z potrawami, których nigdy nie robiłam. Gdyby chodziło o desery to bym się nie przejmowała, ale chodzi o dania wytrawne Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie i będzie zjadliwe. A co do jedzenia, przygotowałam dziś(...)mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta). Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy. Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika
Słodkie Przyjemności