lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:328/613)

Knedle ze śliwkami i miodem 136

placuszek. W środek wkładamy połówkę śliwki - w miejsce pestki wlałam trochę miodu (ok. 1/2 łyżeczki). Zawijamy brzegi ciasta na śliwkę, tak by powstała nam kulka. a śliwka była w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 knedli. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną. Na patelni rozpuszczamy masło i podsypujemy je bułką tartą. Taką zasmażką polewamy knedle

Aga w kuchni
Kruche jeżynowe babeczki 209

malutkie tarty. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10 minut aż ciasto się zarumieni. Upieczone babeczki wyłożyć na deskę do wystudzenia. Przygotować krem. Jeżyny zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała a następnie lekko podgrzać aby się rozpuściła, trzeba uważać aby nie przypalić bo jest mało mleka, wystarczy tylko ciągle mieszać. Śmietankę

Monia miesza i gotuje
Puchate naleśniczki z borówkami 162

mieszamy z masą żółtkową. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Przy pomocy małej chochli nakładamy kilkucentymetrowe okręgi z ciasta naleśnikowego na patelnię. Na każdy, jeszcze surowy okrąg kładziemy po kilka borówek. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu do momentu aż naleśniczek lekko się zezłoci. Przekładamy na druga stronę i równieź smażymy na złoty kolor. Gotowe naleśniczki polewamy syropem klonowym. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym 163

dodać maki lub wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser – poziom 2). Mnie udało się zrobić ciasto luźne, ale gładkie i sprężyste i dobrze trzymające formę. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 min wyjąc, lekko odgazować, uformować kule i znowu odstawić. Wyjąć z miski jeszcze raz odgazować i uformować z grubsza, przykryć

Moje domowe kucharzenie
ENSAIMADAS - Bułeczki Maślane 230

solą, na środku zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże, zalać odrobiną mleka, posypać łyżką cukru i lekko zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe mleko, jajka i oliwę, wymieszać, przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut (wyrabiałam ciasto mikserem stacjonarnym) w razie potrzeby można dosypać trochę mąki, jednak ciasto jest dosyć luźne i klei się do rąk

Zabawa smakiem
Kokosowe racuchy z jagodami na deser 154

wyrosło . Umyć i przebrać   jagody usuwając uszkodzone . Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Połowę jagód zmiksować w malakserze z   cukrem brązowym. Przed podaniem podgrzać sos   w rondelku. Racuchy podawać lekko przestudzone   ,posypane świeżymi jagodami i polane sosem jagodowym. *Z tej porcji wyszło 6 racuchów

Buniabaje w kuchni
Ciastka z płatków owsianych 37270

mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek - dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm - układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach - piec w 180stopniach przez 25 minut - ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu mogą być lekko

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka makowe 247

zagnieść ciasto - ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce 0,5-1 godz. - schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło - foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec przez około 10 minut w temperaturze 180-190 stopni - po wystudzeniu dekorować

Smakołyki Bereniki
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 209

Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota

W kuchni Karmel-itki
Błyskawiczny sernik z kokosową bezą (bez ciasta) 419

cukru 4 łyżki kokosu Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając, dodać kokos, lekko wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik ( 10 – 15 minut przed końcem pieczenia). Piec dalej do uzyskania złotego koloru bezy.   Zapraszam do konkursu ma mężowym blogu: http://zegarkiipiora.com/2015/04/17/zegarki-i-piora-1-urodziny-bloga-konkurs/ Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Drożdżowe bułeczki odrywane z żurawiną i skórka pomarańczową 134

charakteru calemu nadzieniu i bardzo podbija jego smak.Robilam juz dwa razy te pyszne slimaczki i zdecydowanie stawiam na wersje z dodatkiem ziela angielskiego.Musicie koniecznie sprobowac.To jest pyszne! Skladniki na ciasto na 8 sztuk: 250 g maki pszennej 550 125 g mleka 1 jajko 1/2 lyzeczki soli 1 lyzeczka suchych drozdzy 40 g masla 40 g cukru Skladniki na nadzienie(...)pomaranczowej,1 lyzke cukru,ziele angielskie i wymieszac wszystkie skladniki na nadzienie.Odstawic. w garnuszku lekko podgrzac mleko.Dodac wiorki masla.Make przesiac do misy,dodac pozostale skladniki i wyrobic na gladkie,jednolite ciasto.Mise przykryc folia spozywcza i odsatwic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. jeszcze raz krotko ciasto wyrobic i rozwalkowac na prostokat  o wielkosci 25x30 cm.ciasto posmarowac 2-ma lyzkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nasi wciągnęli ajrisz, a my danisz :) - Ciastka danisze z rabarbarem 127

cukier z sokiem oblepił rabarbar słodkim syropem, a ja robię drugie wypełnienie - orzechy włoskie drobno siekam, - mieszam z łyżką miodu i - kwaśną śmietaną, jeszcze kilka kropli soku z cytryny Ciasto po około godzinie poza lodówką rozkładam na oprószonym mąką blacie, jeśli trzeba jeszcze trochę wałkuję, tak na pół centymetra. Część ciastek będzie mieć postać podobną do ciastek z sieci(...)znowu dziesięć zmieniając blaszki miejscami, górną na dół i odwrotnie. Danisze są po prostu boskie lekko ciepłe, cudowne, jak pierwsze w historii zwycięstwo polskiej reprezentacji na Euro. To chyba jedne z najlepszych ciastek, jakie robię. W sumie danisze są świetne także dlatego, że takie ciasto można sobie nadziewać czymkolwiek i zawijać na różne sposoby, a efekt murowany. Smacznego! #danisze #zrabarbarem

I tu będę miała takie te
Keks 110

przechowywać, a w razie gdyby trochę obsechł można go nakłuć patyczkiem i lekko zwilżyć kilkoma łyżkami mocnej herbaty. Ostatnio słyszałam, że niektórzy pieką keksa na Wielkanoc, ale w mojej rodzinie jest to pozycja zdecydowanie bożonarodzeniowa. A jak jest u Was? Dla kogo: dla fanów bakalii dla szukających ciasta, które na długo zachowa świeżość dla keksomaniaków Składniki: 300g mąki 200g cukru

Mania Wypiekania
Krucha tarta z budyniową masą i z jagodami 95

Uwielbiam wszelakie tarty, a ostatnio przede wszystkim tarty na słodko z różnymi owocami. Są proste w wykonaniu i pysznie smakują ;-) Kruchy spód, słodka, budyniowa masa i lekko kwaskowate owoce - połączenie idealne! Serwując porcję można dołożyć jeszcze gałkę ulubionych lodów. Smakować będzie jeszcze wyborniej ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: spód: - 200 gram mąki - 100 gram masła - 50 gram cukru - 1 jajko(...)łyżeczka proszku do pieczenia masa: - 3 jaja - 2 łyżki masła - 2/3 szklanki cukru - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo: - jagody do wyłożenia Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą masło, mąkę, cukier, wbijam jajo, dodaję proszek do pieczenia. Szybko wyrabiam, tworząc kulę i wykładam ją na formę do tarty. Piekę ok. 25 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg

Wielopokoleniowo
Kruche ciasto z kremem i truskawkami. Bez glutenu, bez mleka, bez jajek 112

ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei jest zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Kaszę jaglaną wypłukałam pod bieżącą wodą. Przesypałam

nietadieta