lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:326/613)

Knedle z suszonymi śliwkami 130

jednolitą masę. -Stolnicę posypać mąką. -Ciasto podzielić na części , uformować  w   wałeczki   i pokroić je  na mniejsze części /wielkości  piłeczki pimpongowej/ -Każdy  kawałek spłaszczyć , zrobić wgłębienie , włożyć śliwkę i zlepić. -Uformować kuleczki. -Knedelki ułożyć na  omączonej stolnicy. -W szerokim garnku zagotować wodę  , lekko posolić. -Knedle wrzucać   stopniowo(...)cukrem.  -Gorące knedle przekładać partiami na patenę i dokładnie obtoczyć w  cynamonowo-maślanej bułce. -Podawać posypane  prażonymi migdałami.  -Jeśli  zostanie nam trochę ciasta możemy  wykorzystać je paluszki/ kopytka/ -Zrobiłam niewielka porcję  przy pomocy takiego  oto drewnianego  urządzenia

Zakamarki mojej kuchni
Szarlotka z połówkami jabłek 679

wyjąć z lodówki, rozwałkować (również na wymiary blaszki) i położyć na jabłka. Delikatnie podociskać, by obydwie części ciasta pomiędzy jabłkami skleiły się ze sobą. Widelcem zrobić kilka nakłuć. Piec w 190 st.C przez 30-40 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i lekko przestudzić. Lukier: Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem do otrzymania niezbyt gęstego lukru. Jeszcze ciepłą szarlotkę polać lukrem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka owsiane z bakaliami i polewą czekoladową 118

wodą z rozpuszczonym masłem. Wymieszaj, zagnieć ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto powinno być plastyczne Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem. Wycięte ciasteczka wykładaj szpatułką, możesz je lekko podsypać mąką by się nie przyklejały do blatu/ stolnicy. Ciasteczka owsiane piecz w piekarniku rozgrzanym

Calzonella.com
Kruche ciasteczka 120

posmarować białkiem, posypać grubym cukrem kryształem, wykrawać dowolne kształty Piec w piekarniku w temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się miękkie i trudno będzie je rozwałkować

Proste Potrawy
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 181

masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na masę czekoladową, lekko przemieszać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Wystudzić w piekarniku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jogurtowiec truskawkowy 1707

  Prosty w przygotowaniu, smaczny deser z truskawkami i jogurtem. Nie za słodki, orzeźwiający, lekko kwaskowaty, wspaniały na upały. Dobry dla osób, które liczą kalorie. Na

Mała Cukierenka
Czekoladowa pianka /sernik/ 109

sztywną pianę dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach  SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kokosowy sernik 171

sztywną pianę  dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy  wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia  pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala)  studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Razowy chleb orkiszowy na zakwasie 199

czas wyrastania nie jest jednakowy, więc u Ciebie może to być krócej lub dłużej. Ważne, by ciasto zwiększyło swoją objętość. Piekłam w temperaturze 250 stopni przez pierwsze 10 minut i kolejne 30 minut w 210. W środku chleb jest miękki, lekko wilgotny, ma ładny zapach. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch olejem - skórka wyszła bardziej chrupiąca. Efekt wizualny może nie jest najlepszy

apetytnapieczenie
Szarlotka z bezą bezglutenowa - doskonała dla gości 70

moim domu, szczególnie w okresie jesiennym, przepisem na szarlotkę. Goście nigdy nie są nią zawiedzeni, gdyż ciasto zawsze wychodzi pyszne. Tym razem postanowiłam trochę bardziej zadbać o zdrowie moich gości i ulepszyć przepis dodatkiem różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Zredukowałam też lekko ilość cukru na rzecz ksylitolu. Całość wychodzi równie smakowicie jak oryginał, a goście są tak samo zadowoleni

Milion Smaków
Kruche ciasteczka - jajka z cytrynowym kremem lemon curd 264

Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Foremki natłuścić i wyłożyć ciastem. Ponownie schować do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciastka przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone wystudzić i dekorować kremem. Wystudzone ciastka udekorować najpierw gęstym białym lukrem, a kiedy wyschnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chlebki do żurku i nie tylko 113

melasą, cały czas wyrabiając ciasto. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec dodać olej, wyrabiać aż zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Gdy podwoi objętość, podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować kulę, lekko spłaszczyć. Można również, przed formowaniem, z każdej porcji oderwać mały kawałeczek i doczepić uchwyt. Chlebki przykryć ściereczką. Odstawić

Pełny talerz
Bringoli, spatzle, nudle, czyli danie z makaronem własnej produkcji na sposób prowansalski :) 158

również zrobić w malakserze :) Ciasto makaronowe jest gotowe, gdy nie lepi się do rąk. Z gotowego ciasta urywamy po kawałeczki i formujemy na desce wałeczki około ½ cm grubości. Długość dowolna :) Gdy mamy już wszystkie gotowe, wrzucamy je do wrzątku, wodę lekko solimy (około 1 łyżeczką soli) i gotujemy około 6 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kiełbasę kroimy

Smakowy Raj
Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem 138

cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (tylko do połączenia składników). Piekarnik nagrzać do 185 st. Ciasto na muffiny wyłożyć do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika na 22 minuty (do suchego patyczka). Wyjąć z foremek i lekko przestudzić. Składniki na lukier wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Muffiny zanurzać w lukrze i odstawić do wystygnięcia

W poszukiwaniu inspiracji
Chleb wieloziarnisty 174

czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. 4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. 5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie. Smacznego!!! Źródło: Every cake you bake

Kuchnia domowa Ani