lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:335/613)

Pełnoziarniste bananowe babeczki z orzechami włoskimi 111

koniec wrzuć do ciasta posiekane orzechy włoskie. Za pomocą łyżki do lodów nadziewaj przygotowane papilotki ciastem. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na posypkę. Gotową mieszanką udekoruj wierzch wszystkich babeczek.  Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut. Przed podaniem lekko przestudź. Smacznego

Roślinna - blog wegański
Mleczny deser z truskawkami 111

Kolejny (pyszny) lekki deser z dodatkiem truskawek. Sezon na te owoce zbliża się wielkimi krokami, a ja już teraz nie mogę się powstrzymać przed dodawaniem truskawek do wszystkich ciast i deserów ;) Deser pełen smaku i białka ;) Połączenie mleka, twarogu i jogurtu greckiego, ukoronowane musem truskawkowym. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy

Domowa cukiernia Ewy
Pizza ze szpinakiem i niebieskim serem, Zupa z tortillą 168

świeżego szpinaku (np. baby) ok. 200 g niebieskiego sera (z pleśnią Penicillium) Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, połóż liście szpinaku i drobno pokrojony ser pleśniowy. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przepis bierze udział w akcjach:      Lekki i całkiem przyjemny film opisujący perypetie emerytowanego szefa kuchni i jego trzech niezamężnych córek. Do tego pięknie

Qlinarnie i Qlinarnie
Kokosowe magdalenki 156

mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksować, pod koniec dodać wiórki kokosowe. Gotowe ciasto nakładać do muszelek, tak aby wgłębienie nie było do końca pełne. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C na lekko złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka z foremek i wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Bajkowe Gofry 147

soli i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą dłoni lub łyżki, wyrabiając ciasto. Pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia się, na około 45 minut. Wafle smażymy w gofrownicy. U mnie zajęło to około 5 minut. Wcześniej lekko posmarowałam gofrownicę olejem. Studzimy na kratce. Podajemy z bitą śmietaną, konfiturą, owocami, posypkami, cukrem pudrem. The post

Made By Mom And Son
Proste pomarańczowe kruche ciasteczka 140

skórkę z pomarańczy. Zagnieść kruche ciasto. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzałka dolna i górna). Ciasto podzielić na 4 części. Zrobić z nich 4 wałki o średnicy 2cm. Pokroić na kawałki o grubości 1,5cm i rozłożyć na blasze do pieczenia lekko przyciskając, tworząc okręgi o grubości ok. 7mm. Piec 14 minut. Po 6 minutach wyłączyć dolną grzałkę (zostawić tylko

W kuchni wieczorem
Muffiny brzoskwiniowe z kremem truskawkowym 137

powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów.  Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję

Słodkie Przyjemności
Pączki z serka mascarpone 106

rozgrzany olej. Można też, jak Dorota – przełożyć ciasto do woreczka, wyciąć otwór i wyciskać porcje ciasta na olej (robiłam jedne i drugie – do woreczka włożyłam tylkę w kaształcie gwiazdki – 13). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przekładać na ręczniki papierowe. Lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem. Pączki z serka mascarpone najlepiej smakują świeże. Jeśli zostaną na drugi dzień

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami 129

borówki – 100 g * cukier wanilinowy – 1 op * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżeczka * cukier – do smaku – ok. 0,5 szkl * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy,by usunąć gorycz, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, olejek waniliowy i jajko, a następnie dokładnie mieszamy. Naczynie do zapiekania

Ostra na Słodko
Bułeczki - Pieski 179

masła 350 g mąki pszennej czarne oliwki (ok. 1/3 słoiczka) Bułeczki-Pieski - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, przelewamy do miseczki, dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy - odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 h (do podwojenia objętości

Słodka Strona
KIESZONKOWA OWSIANKA Z OWOCAMI, PŁATKAMI JAGLANYMI, ORZECHAMI... I CYNAMONEM 540

obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką powierzchnię, obręcz zdjąć i formować następne. Mnie wyszło (chyba) ok.28 sztuk. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, termoobieg ok.25 minut. Muszą się lekko przyrumienić.           wersja z rodzynkami Można zajadać jeszcze ciepłe, prosto z blaszki, takie

Smaczne Zdrowe
Ciastka z orzechami w miodzie przekładane kremem wanilowym 173

miód oraz mleko, dodać orzechy i gotować około 3-4 minut. Zdjąć z ognia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kwadratową foremką wykrawać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowę ciastek wyłożyć masę orzechową. Piec na lekko złoty kolor 15-20 minut w 175oC.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać porcjami budyń, dobrze łącząc

Czerwień i błękit
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 176

insertCookd("e2367eb8218fc10aacd5d303f7eba0db"); Tort kokosowo- truskawkowy z przepisu Dorotki z MW z lekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka jaglano-cytrynowe z migdałami i żurawiną 190

ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić ok. 2 godzin w lodówce. Po tym czasie odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i delikatnie spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. trzy centymetrowych odstępach. Piec ok 15 minut, na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 175 o C. Ostudzone ciasteczka przechowywać w zamkniętym pojemniku, by dłużej

Czerwień i błękit