lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:344/613)

Ciasto Kubuś 212

minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Pół szklanki soku przecierowego odlewamy i mieszamy z budyniem w proszku. Resztę soku zagotowujemy. Rozrobione budynie wlewamy powoli do wrzątku, cały czas mieszając i gotujemy, aż budyń stanie się gęsty. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na lekką masę. Następnie, cały czas ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu(...)ubijamy. W czasie ubijania wsypujemy cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna wlewamy powoli zimną żelatynę i miksujemy, aż składniki się połączą. Masę śmietanową nakładamy na biszkopt i wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Babeczki z Masą Budyniową i Owocami 491

się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i do tego nasze ulubione owoce to propozycja dla każdego łasucha. Kochają je szczególnie dzieci, które można zachęcić do ich udekorowania. Zabawa gwarantowana, i ten smak...  Babeczki z Masą Budyniową i Owocami- Składniki: spody do babeczek: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno być lekko schłodzone) 3 żółtka(...)owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania: Spody Babeczek: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.  Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez

Słodka Strona
Brownie 130

Klasyczne , znane w Polsce i na świecie …fantastyczne czekoladowe brownie …z wierzchu kruche i delikatne , a wewnątrz lekko wilgotne… Składniki; 25 dag czekolady 20 dag masła

Apetyczna babeczka
Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym 337

Orzeźwiające, delikatne i niezwykle puszyste ciasto z aromatycznymi jagodami i poziomkami. Proste i szybkie w przygotowaniu i co ważne można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: pół szklanki mleka (125 ml) 2 czubate łyżki żelatyny 200 g śmietanki kremówki 30% 200 ml mleka skondensowanego 150 g poziomek(...)dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy lekko rozgniecione borówki, do drugiej poziomki. Mieszamy do połączenia składników. Na dno tortownicy z obręczą (ok. 18 cm) wykładamy biszkopty. Boki smarujemy tłuszczem. Wykładamy najpierw poziomkową masę, a na nią masę jagodową - wygładzamy. Chłodzimy w lodówce.  Gdy masa stężeje ubijamy kremówkę, którą następnie dekorujemy ciasto. Wysypujemy pozostałe owoce na wierzch ptasiego mleczka

Słodka Strona
Gwiazda drożdżowa z makiem 142

Miały być drożdżówki, ale skusiłam się na zrobienie gwiazdy. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne, a takie ciasto ślicznie wygląda i łatwo można sobie oderwać porcję do zjedzenia. Ja przygotowałam gwiazdę z gotową masą makową z puszki, ale równie dobrze może to być Nutella czy marmolada.   Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 3 żółtka(...)roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy 100 ml mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy aż składniki się połączą i rozczyn odstawiamy do ciepłego miejsca na ok 15 min, aż podwoi swoją objętość. Do miski wkładamy wszystkie składniki prócz masła, masy makowej i białka. Zarabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki się dokładnie połączą, wlewamy

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto drożdżowe z figami 89

ciasto: 500 g maki pszennej, 1/4 l mleka, 50 g drożdży, 60 g masła, 100 g cukru, 3 żółtka, sól, skórka otarta z 1/2 cytryny, mąka do podsypywania, nadzienie: 150 ml śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram(...)się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: Migdały zmiksować (nie obierać). Figi pokroić w plasterki. Żółtka utrzeć na kogel-mogel. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowane migdały, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować go na prostokąt o grubości około

królestwo garów
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 569

opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz mieszamy ją z kakao i proszkiem(...)stężała. Po wyjęciu z lodówki nakładamy budyń i drugi biszkopt. Lekko dociskamy i umieszczamy ponownie w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem i masłem. Mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy by nieco stężała. Ciasto jest gotowe. Smacznego

Kolizje Smaków
Budyniowiec na ciasteczkach 177

Jest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić(...)wrzącej wody i odstawić tak długo, aż zacznie tężeć. Gęstniejącą galaretkę wymieszać z zimnym budyniem. Najlepiej użyć malaksera, blendera lub thermomix. Musi być dokładnie rozmieszane , następnie rozłożyć na górze ciasta. Wstawić do lodówki. Blaszka o rozmiarach

Kuchnia Pokoleń
Myszka Minnie - czekoladowy tort z wiśniową galaretką i bitą śmietaną 212

trzecie urodziny Karolinki upiekłam taki właśnie tort. Ciężki, mocno czekoladowy, z kwaskowym wiśniowym nadzieniem i kremową, puszystą śmietanką. Nietypowy, bo nie na bazie biszkopta, a mojego ulubionego  ciasta czekoladowego Patrycji . Oczywiście dla małej księżniczki najważniejsza była dekoracja - tu mogłam spełnić się artystycznie:) Kosztowało mnie to sporo pracy, ale było warto. Tort zrobił furorę, a ja miałam OGROMNĄ(...)dodać pokrszoną czekoladę, roztopić na wolnym ogniu i lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec 60-75 minut w temperaturze 180 stopni. Warto sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, patyczek wbity w środek ciasta

Kulinarne Inspiracje
Tort czekoladowy z kremem miętowym - urodzinowy 305

paterze, nasączyłam  Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową,  na ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam. Składniki na polewę(...)gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę 3 dag masła Przygotowanie polewy : Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić Lekko przestudzoną polewą ( tak by nie rozpuściła nam kremu ) polać wierzch tortu według uznania, udekorować :)  Nasączenie przygotowałam z 3/4 szklanki naparu mięty z 2 łyżkami rumu. Inspiracją do tego tortu był

Proste Potrawy
Tort czekoladowo-miętowy 239

mamy lub są zlepkiem kilku różnych przepisów. Jednak ten tort zaliczam do ciast, które od samego początku do samego końca były tworzone bez żadnych pomocy czy inspiracji. Tort czekoladowo - miętowy , który chciałabym wam pokazać fantastycznie orzeźwia i chłodzi dzięki mięcie, nie jest przesłodzony, za to jest bardzo lekki i świetnie wyważony. Nie ma tu żadnych sztucznych barwników, aromatów, ulepszaczy. Bazą(...)świeżej, prosto z ogrodu to oczywiście możemy posiłkować się herbatami miętowymi czy miętą z marketu. Jeśli jednak mamy możliwość to warto kupić prawdziwą, dobrą miętę... jeśli nawet nie do ciasta, to po prostu do picia czy innych potraw. Oprócz tego aby uzyskać miętowy smak (nie rozcieńczając kremów zbytnio) będziemy potrzebować kropli miętowych z apteki. Nie lubię używać aromatów, dlatego krople

Jedzeniomania
Czekoladowe ciasto gryczane 139

szklanki mąki pszennej 3 jajka 200 g masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa: czekolada lub dżem orzechy Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy kasza przestygnie wsypujemy do miski dodajemy cukier i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Masło rozpuścić, wystudzić.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz(...)Żółtka oddzielić od białek.  Do kaszy dodajemy mąkę, proszek, kakao oraz masło i żółtka. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na to ciasto.  Pieczemy w temperaturze 180 ° przez  45 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub wysmarować dżemem, ozdobić orzechami. Tortownica

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym 186

sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Ciasto naleśnikowe powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni, a po przygotowaniu należy pozwolić mu trochę odpocząć (moje spędziło pół godziny w lodówce).  Składniki na 10-12 naleśników: 100g mąki pszennej 25g kakao 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 jajka, lekko utrzepane 1 łyżka roztopionego masła + odrobina(...)miski mąkę, kakao, sól i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Smażenie naleśników zaczynamy od roztopienia na patelni odrobiny masła. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni, by pokryło ją cienką warstwą. Smażymy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z dynią i gruszką 168

rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy w takim wypadku, niż kiedy zamawiamy gotową. Ilość wariacji jest niemal nieskończona! Mogą być na spodzie cieniutkim i kruchym, albo grubszym i pulchnym. Z różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza! Ja tym razem postawiłam na jesienny zestaw, i muszę przyznać, że wyszła zachwycająco. Lekko słodkawa dynia(...)daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują. Myślę, że takiej pizzy nikt się nie oprze. Pizza z dynią i gruszką Składniki: (na 2 pizze) ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody sos: 125 g serka kremowego 2 łyżki maślanki sól  pieprz wierzch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik marmurek na zimno 197

inną galaretką, ostatnią zmiksować z kakao, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, pokroić w plasterki. Na dnie tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć odłożoną masę i wkoło tortownicy ułożyć plastry truskawek. Następnie kolejno po łyżce w koło wylewać masy do wyczerpania składników. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. (function

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania