lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:346/613)

Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 143

pojemnika w opakowaniu, czyli na przykład jak otworzymy kawę, to zawijamy lekko torebkę i umieszczamy w pojemniku. Pokrojone wędliny nie wysychają , ani nie stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni. Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób. Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy(...)pompki na prąd. Na blacie stał na stojaczku spory "pistolet" podłączony do prądu. Kiedy się uruchamiało pompkę, było ją słychać w całym domu.  Zestaw Vacuum posiada lekką plastikową pompkę , która działa niemal bezgłośnie . Jest to wielka zaleta w sytuacji, kiedy na przykład mamy małe dziecko i chcielibyśmy odessać powietrze z pojemnika nie budząc przy tym malucha. Podsumowując

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza na grubym cieście 172

solą i  oregano , dodać mleko i oliwę - ugnieść. Utworzyć kulkę i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut w misce pod wilgotną ściereczką. Po tym czasie blat oprószyć, ciasto rozgnieść końcem dłoni a następnie rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Oczyścić z nadmiaru mąki.  Składniki na sos: 5 pomidorów, obranych ze skórki pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru(...)patelnię lekko polaną oliwą z oliwek. Po około 4 minutach duszenia dodajemy pół szklanki wody wymieszanej z musztardą  i zioła. Wszystko dusimy około 10 minut i odstawiamy na później. Dodatkowo: obrane i pokrojone pieczarki 400g sera żółtego Edamskiego szynka Litewska, Bankietowa albo Babuni Pokrojony na cząstki świeży ananas małe pomidorki plasterki papryki kukurydza  bazylia Rozwałkowane ciasto nakładamy

Słodkie Przyjemności
Ciasto Kubuś 203

minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Pół szklanki soku przecierowego odlewamy i mieszamy z budyniem w proszku. Resztę soku zagotowujemy. Rozrobione budynie wlewamy powoli do wrzątku, cały czas mieszając i gotujemy, aż budyń stanie się gęsty. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na lekką masę. Następnie, cały czas ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu(...)ubijamy. W czasie ubijania wsypujemy cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna wlewamy powoli zimną żelatynę i miksujemy, aż składniki się połączą. Masę śmietanową nakładamy na biszkopt i wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżówki z jabłkiem 158

zasmażanych jabłek Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżką cukru i zalać mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Do rondla włożyć maślankę i resztę mleka. Postawić na ogniu na dosłownie 30 sekund, do zacieplenia i ściągnąć z palnika. Dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z resztą cukru. Dodać drożdże, żółtka i partiami maślankę zarabiając ciasto. Wyrobić na miękkie(...)elastyczne ciasto, może delikatnie kleić się do dłoni. Pozostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego cista odrywać kawałki i formować z nich placki rozciągając je na dłoni. Zaokraglić dłoń tworząc w ten sposób dołeczek. Włożyć w niego 1-2 łyżeczki jabłek i szybkim ruchem złożyć wszystkie

Czerwony Gupik
Babeczki z Masą Budyniową i Owocami 476

się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i do tego nasze ulubione owoce to propozycja dla każdego łasucha. Kochają je szczególnie dzieci, które można zachęcić do ich udekorowania. Zabawa gwarantowana, i ten smak...  Babeczki z Masą Budyniową i Owocami- Składniki: spody do babeczek: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno być lekko schłodzone) 3 żółtka(...)owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania: Spody Babeczek: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.  Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez

Słodka Strona
Brownie 113

Klasyczne , znane w Polsce i na świecie …fantastyczne czekoladowe brownie …z wierzchu kruche i delikatne , a wewnątrz lekko wilgotne… Składniki; 25 dag czekolady 20 dag masła

Apetyczna babeczka
Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym 330

Orzeźwiające, delikatne i niezwykle puszyste ciasto z aromatycznymi jagodami i poziomkami. Proste i szybkie w przygotowaniu i co ważne można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: pół szklanki mleka (125 ml) 2 czubate łyżki żelatyny 200 g śmietanki kremówki 30% 200 ml mleka skondensowanego 150 g poziomek(...)dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy lekko rozgniecione borówki, do drugiej poziomki. Mieszamy do połączenia składników. Na dno tortownicy z obręczą (ok. 18 cm) wykładamy biszkopty. Boki smarujemy tłuszczem. Wykładamy najpierw poziomkową masę, a na nią masę jagodową - wygładzamy. Chłodzimy w lodówce.  Gdy masa stężeje ubijamy kremówkę, którą następnie dekorujemy ciasto. Wysypujemy pozostałe owoce na wierzch ptasiego mleczka

Słodka Strona
Gwiazda drożdżowa z makiem 132

Miały być drożdżówki, ale skusiłam się na zrobienie gwiazdy. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne, a takie ciasto ślicznie wygląda i łatwo można sobie oderwać porcję do zjedzenia. Ja przygotowałam gwiazdę z gotową masą makową z puszki, ale równie dobrze może to być Nutella czy marmolada.   Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 3 żółtka(...)roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy 100 ml mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy aż składniki się połączą i rozczyn odstawiamy do ciepłego miejsca na ok 15 min, aż podwoi swoją objętość. Do miski wkładamy wszystkie składniki prócz masła, masy makowej i białka. Zarabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki się dokładnie połączą, wlewamy

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto drożdżowe z figami 82

ciasto: 500 g maki pszennej, 1/4 l mleka, 50 g drożdży, 60 g masła, 100 g cukru, 3 żółtka, sól, skórka otarta z 1/2 cytryny, mąka do podsypywania, nadzienie: 150 ml śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram(...)się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: Migdały zmiksować (nie obierać). Figi pokroić w plasterki. Żółtka utrzeć na kogel-mogel. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowane migdały, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować go na prostokąt o grubości około

królestwo garów
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 558

opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz mieszamy ją z kakao i proszkiem(...)stężała. Po wyjęciu z lodówki nakładamy budyń i drugi biszkopt. Lekko dociskamy i umieszczamy ponownie w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem i masłem. Mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy by nieco stężała. Ciasto jest gotowe. Smacznego

Kolizje Smaków
Budyniowiec na ciasteczkach 166

Jest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić(...)wrzącej wody i odstawić tak długo, aż zacznie tężeć. Gęstniejącą galaretkę wymieszać z zimnym budyniem. Najlepiej użyć malaksera, blendera lub thermomix. Musi być dokładnie rozmieszane , następnie rozłożyć na górze ciasta. Wstawić do lodówki. Blaszka o rozmiarach

Kuchnia Pokoleń
Myszka Minnie - czekoladowy tort z wiśniową galaretką i bitą śmietaną 199

trzecie urodziny Karolinki upiekłam taki właśnie tort. Ciężki, mocno czekoladowy, z kwaskowym wiśniowym nadzieniem i kremową, puszystą śmietanką. Nietypowy, bo nie na bazie biszkopta, a mojego ulubionego  ciasta czekoladowego Patrycji . Oczywiście dla małej księżniczki najważniejsza była dekoracja - tu mogłam spełnić się artystycznie:) Kosztowało mnie to sporo pracy, ale było warto. Tort zrobił furorę, a ja miałam OGROMNĄ(...)dodać pokrszoną czekoladę, roztopić na wolnym ogniu i lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec 60-75 minut w temperaturze 180 stopni. Warto sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, patyczek wbity w środek ciasta

Kulinarne Inspiracje
Tort czekoladowy z kremem miętowym - urodzinowy 291

paterze, nasączyłam  Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową,  na ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam. Składniki na polewę(...)gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę 3 dag masła Przygotowanie polewy : Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić Lekko przestudzoną polewą ( tak by nie rozpuściła nam kremu ) polać wierzch tortu według uznania, udekorować :)  Nasączenie przygotowałam z 3/4 szklanki naparu mięty z 2 łyżkami rumu. Inspiracją do tego tortu był

Proste Potrawy
Tort czekoladowo-miętowy 229

mamy lub są zlepkiem kilku różnych przepisów. Jednak ten tort zaliczam do ciast, które od samego początku do samego końca były tworzone bez żadnych pomocy czy inspiracji. Tort czekoladowo - miętowy , który chciałabym wam pokazać fantastycznie orzeźwia i chłodzi dzięki mięcie, nie jest przesłodzony, za to jest bardzo lekki i świetnie wyważony. Nie ma tu żadnych sztucznych barwników, aromatów, ulepszaczy. Bazą(...)świeżej, prosto z ogrodu to oczywiście możemy posiłkować się herbatami miętowymi czy miętą z marketu. Jeśli jednak mamy możliwość to warto kupić prawdziwą, dobrą miętę... jeśli nawet nie do ciasta, to po prostu do picia czy innych potraw. Oprócz tego aby uzyskać miętowy smak (nie rozcieńczając kremów zbytnio) będziemy potrzebować kropli miętowych z apteki. Nie lubię używać aromatów, dlatego krople

Jedzeniomania
Czekoladowe ciasto gryczane 131

szklanki mąki pszennej 3 jajka 200 g masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa: czekolada lub dżem orzechy Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy kasza przestygnie wsypujemy do miski dodajemy cukier i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Masło rozpuścić, wystudzić.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz(...)Żółtka oddzielić od białek.  Do kaszy dodajemy mąkę, proszek, kakao oraz masło i żółtka. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na to ciasto.  Pieczemy w temperaturze 180 ° przez  45 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub wysmarować dżemem, ozdobić orzechami. Tortownica

magiczna kuchnia Kasi