lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:354/613)

Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego z nutą pomarańczy 187

miałam bardzo ciekawe zajęcia, izolowaliśmy DNA z krwi szczura i ogólnie panowała bardzo przyjemna i pozytywna atmosfera. Dzisiaj pierwsze zajęcia na AWFie minęły dość szybko, pierwsze tygodnie zawsze są lekkie i przyjemne, dopiero później robi się trudniej. Póki co, jestem załamana istnieniem przedmiotu "biomechanika", nienawidzę fizyki i wszystkiego co z nią związane, może przez wtopę jaką była fizyka medyczna. Jutro(...)smakuje niebiańsko. Robiłam już wersję z jabłuszkami, lecz jabłka trzeba pokroić bardzo cieniutko, gdyż łamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie

Be Fit Be Strong
Tarta cytrynowa 151

temperaturze 200 o C . Ciasto odstawić na 1-2 minuty, żeby trochę przestygło. Wierzch tarty obsypać startymi migdałami i ponownie zapiec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do temperatury 150 o C.      Nadzienie cytrynowe Skórkę i sok z cytryny wymieszać w misce. Ubić śmietanę na krem. W drugiej misce roztrzepać lekko jajka z cukrem, dodać aromat(...)następnie zdejmujemy formę i zostawiamy na parę godzin. Po tym czasie wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Notatki: ciasto kruche można przechowywać kilka dni w lodówce a w zamrażarce do 3 miesięcy Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb drożdżowy super prosty 197

Chleb drożdżowy jest łatwy i szybki w wykonaniu, no i rośnie jak na drożdżach :) Ja oczywiście robię ciasto w maszynie do chleba (program 1,5h), potem przekładam do formy na ok 1h i piękę, po zsumowaniu wychodzi nam, że od chwili gdy zapragniemy zjeść świeży chlebek do posmarowania kromki masłem mija 3-3,5h. Dla przypomnienia chleb na zakwasie zabierze(...)mieć lekkie boleści   :) Ale wróćmy do chleba: 700 g mąki (ja mieszam różne rodzaje) 2 łyżeczki soli 25 g masła 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 1 łyżeczka cukru 150 ml mleka 300 ml wody Gdy robimy chleb w maszynie nie martwimy się rozczynem, temperaturą mleka, wody i praktycznie niczym :), robi się samo. Po skończonym programie przekładamy ciasto

Z butelką mleczka w tle
Murzynek z masą jogurtową 53493

Muszę przyznac , że miałam wielki dylemat , czy wybrac wersję murzynka bardziej lub mniej kaloryczną . Wypadło na wersję ciut zdrowszą. Zamiast bitej śmietany, użyłam jogurtu greckiego , który jest lekko kwaskowaty , ale w połączeniu ze słodkim murzynkiem , brak cukru jest prawie nie zauważalny :). Blaszka wymiary : 26 x 36 Temp. pieczenia 180 C Czas pieczenia ok. 40 minut Składniki: 2 szkl. mąki(...)łyżki ) Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kako 2 łyżki cukru Ponadto : tłuszcz do blaszki papier do pieczenia wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewac na małym ogniu , cały czas mieszając , do chwili gdy powstanie gęsta jednolita masa. Do ostudzonej masy dodac żółtka, miksując. Wsypac mąkę

Słodkości i nie tylko
P... Piernikowe paczuszki! 152

blogu pojawia się pierwszy przepis świąteczny! Dziś startujemy ze świątecznymi piernikami :) ale zapewniam, że przepisów będzie  więcej! Na początku powiem Wam tylko, dlaczego tyle zwlekałam. Rękaw do dekorowania ciast, cukier puder, folię i dodatki do dekorowania prezentów (jak i same prezenty w 90%) są już zakupione od dawna! Mieszkanie ustrojone równo z 1 grudnia :) jednak brakowało mi foremek(...)doczekać, kiedy zacznę pieczenie :) Jeżeli jestescie wiewiorkami i lubicie lekko chrupiące pierniki, to mam aaaabsolutnie rewelacyjny przepis! Pochodzi on z tej strony , która, z tego co zauważyłam jest ostatnio popularna wśród innych blogów :) uwierzcie mi, cała tajemnica tkwi w idealnym (!) odmierzeniu składników. Trzymajcie się danych, a obiecuję Wam, że ciasto nie będzie się kleiło :) Jako, że tu we Francji trudno

Kitchens Alphabet
Tort mocno truskawkowy 145

temperatury pokojowej ciasto przekrój na pół. Masa serowa: 500 g serka homogenizowanego waniliowego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do przestygnięcia. Serek przełóż do misy miksera i zmiksuj na gładką masę. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj(...)powoli wlewaj letnią żelatynę do całości, zblenduj. Odstaw do lodówki, aby troszkę stężała. Dodatkowo: 1 kg truskawek polewa czekoladowa do ozdoby Wykonanie: Truskawki umyj i usuń szypułki. Przekrój ciasto na pół. Jedną połowę umieść w tortownicy i wyłóż kilka łyżek masy serowej, rozsmaruj. Wokół ranty tortownicy ułóż jedna przy drugiej połówki truskawek, a następnie wykładaj całe truskawki na środku tortownicy

Kulinarna (nie)codzienność
Kruche babeczki z budyniem, rabarbarem i truskawkami 118

Babeczki są przepyszne, mięciutkie. Najlepiej, jak to jest w przypadku kruchego ciasta, smakuja nastepnego dnia, choć nie zawsze są w stanie dotrwać do tak przemyślanej degustacji...polecam. Składniki na ciasto: 250 g mąki 2 żółtka 80 g masła  120 g  drobnego cukru 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1 łyżeczka prosz(...)Zagotować ciągle mieszając. Odstawić i  lekko przestudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać zółtka, śmietanę, ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie połączyć. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie wymieszać. Rabarbar obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zasypać cukrem, wymieszać. Na dno każdej papilotki nakładać do połowy ciasto. Na cieście ułożyć rabarbar

Gosia gotuje
Zimowa tarta z jabłkami 330

nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Składniki: 1,5 szklanki mąki(...)odparować część wody. Po przygotowaniu powinny lekko się rozpadać. Odstawiamy garnek w chłodne miejsce. Margarynę wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka, śmietanę oraz margarynę i dokładnie zagniatamy całą masę. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i wykładamy

Ciastkozercy
Rajska rolada 178

ciasto, a my musimy upiec dwa osobne biszkopty orzechowe: 4 jaja 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę(...)żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blaszkę posmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem, rozłożyć starte jabłka. Na wierzch jabłek wylać wcześniej przygotowane ciasto. Piec w tem, 180 C przez ok. 20 minut. Wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę. Masa: 1/2 litra mleka 2 żółtka 5 łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy

Apetyczna babeczka
Ciasto Charlotte z malinami i ryżem 176

boku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy rolada ostygnie pokroić ją w cienkie plastry. Obręcz od tortownicy o średnicy 25cm ułożyć na paterze, następnie na dnie i bokach rozłożyć plastry ciasta. Masa ryżowa: 200g ryżu, 150g malin, 50g cukru, sok z 1/2 cytryny, 1 i 1/2 szkl. mleka, 600ml śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny.     Ryż ugotować na mleku(...)zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie je rozgnieść. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić i dodać do malin, wymieszać. Lekko przestudzić, połączyć z ugotowanym ryżem. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki.     Wierzch: 200ml śmietanki

Z miłości do słodkości
Oszukane oponki. Oponki z jogurtem naturalnym 295

Dzisiaj proponuję oponki w wersji lekko odchudzonej, bo bez twarogu a z jogurtem naturalnym. Są lekkie, delikatne i kruchutkie. Powstały, bo akurat nie miałam w domu białego sera a chęć na te złociste, krągłe "pączusie" z dziurką- ogromną. Moim dzieciom ta wersja  dużo bardziej posmakowała. Polecam wypróbować przepis:) Składniki na około 20 sztuk: 10 dkg miękkiego masła(...)budyń i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto pod koniec dodawania mąki zrobi się gęste i wówczas trzeba je przełożyć na blat i zagnieść rękoma. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wykrawać koła i w każdym dodatkowo małe kółko kieliszkiem. Smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia z obydwu stron. Po lekkim przestygnięciu posypać cukrem pudrem

Maślane ciasteczko
Róże karnawałowe z piekarnika 395

Karnawał, nawet dla tych co liczą kalorie coś się należy, jakaś odrobina słodyczy. Proponuję przygotować Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe z piekarnika . Są wyjątkowo delikatne, lekkie, chrupiące i do tego dietetyczne. Nie smażone w głęboki tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Polecam też faworki z piekarnika. Składniki : ( około 20 róż karnawałowych) 1 1/2 szklanki mąki, szczypta soli(...)można wykonać ręcznie, ale ja robię różę i faworki mechanicznie. Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę z solą, mieszamy hakiem robota. Dodajemy jogurt, żółtko i cukier wanilinowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Na podsypanej mąką macie silikonowej rozwałkujemy ciasto bardzo cienko i za pomocą 3 różnej wielkości obręczy wycinamy koła. Koła nacinamy w 5-6 miejscach, nakładamy na siebie po 3 różnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodkie środy - Babka bananowa z żurawiną 112

Dziś u Nas na blogu zrobiło się bananowo i tak zostanie do końca dnia. Jeśli zostaną Wam bardzo dojrzałe banany zachęcamy do wykorzystania ich do babki. Jest ona delikatna, lekko wilgotna, a charakteru dodaje jej żurawina. Babka bananowa z żurawiną SKŁADNIKI: 100 g masła 130 g mąki pszennej 130 g kaszy manny 2 jajka 100 g cukru 4 dojrzałe banany(...)Mąkę mieszamy z kaszą maną, proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec dodajemy rozgniecione banany, połowę żurawiny i mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki i z wierzchu posypujemy resztą żurawiny. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 45 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z bananami i polewą krówkową 510

przygotowaniu tarta ze świeżymi bananami. Polana jest domowej roboty masą krówkową – kajmakową. Smakuje o wiele lepiej niż kupna z puszki. Czuć w niej śmietankę i masło. Całość jest aromatyczna, lekka i słodka. Na jednym kawałku nie mogłam poprzestać:). Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Słodki świat Kasi).     Składniki: Spód: 150g masła 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g cukru(...)jasnego brązowego cukru 170ml śmietanki kremówki 30% Nadzienie: 3 banany sok z 1 cytryny 2-3 łyżki ciemnego dżemu (użyłam powideł śliwkowych) 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich     Ciasto: 1. Formę na tatrę o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Wymieszać ze sobą składniki na spód i szybko zagnieść z nich ciasto (zrobiłam to rękoma). Rozwałkować

Mała Cukierenka
Walentynkowy tort migdałowy 165

lodówki. Ciasto na blaty wyjmujemy z zamrażalki i dzielimy na 5 części. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła o tej samej średnicy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na blacie wyłożonym papierem do pieczenia na około 10 minut (w zależności od grubości placków). Upieczone blaty odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kruche placki przekładamy kolejno bitą śmietaną, na wierzchu lekko wyrównując nożykiem(...)mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe płatki, zawijasy itd. Gotową czekoladową posypkę układamy na wierzchu tortu. Odstawiamy na co najmniej 4 godziny w zimne miejsce, aby ciasto zmiękło (ja zostawiłam na noc w szczelnym pojemniku). Smacznego

Słodkie Przyjemności