lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:358/613)

VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 168

być lukier zaraz po zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę i nie pęka. Można wyciskać go ze szprycy z dowolną końcówką – np. gwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie w dokładnie takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się(...)wilgotny. Sprawdźcie co zrobić w sekcji WPADKI I WYPADKI pod koniec tego postu. BARWIENIE LUKRU Dobrze zmiksowany lukier sztywny (bazowy) będzie biały i błyszczący. Nie potrzebuje barwników, a po lekkim rozcieńczeniu do formy konturowej można nim od razu dekorować naszykowane wcześniej ciastka. Idealnie nadaje się do dekorowania pierniczków.   Przed barwieniem porozkładajcie lukier sztywny do osobnych pojemników (tyle kolorów

Karo in the Kitchen
Lekkie owocowe kuszenie 162

tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Galaretkę rozpuścić w połowie wody i do ostudzonej dodać porojone bardzo drobno jabłka ,by powstała „galaretkowata masa jabłkowa” ostudzoną wyłożyć powoli na biszkopt lekko naponczowany kawą. Ja używam

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżowy warkocz z orzechami 173

plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami   PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura: 190 o C (piekarnik gazowy)   Czas pieczenia: 30-35 min (do zarumienienia) Ciasto 500 g mąki pszennej, typ 480 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego(...)Przygotowanie   Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Dodać drożdże i 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić na kwadrans (mają powstać "bąbelki"). Masło rozpuścić.  Resztę mąki oraz cukru wsypać do miski. Dodać pozostałe składniki: jajko, sól, aromat, skórkę z cytryny, kardamon oraz zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce

coolinarnastrefa.blogspot.com
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 620

nadzieniem. Dół ciasta zawijamy na farsz, zaklejamy górną posmarowaną częścią i toczymy ruchem od siebie, w ten sposób tworząc wałek z nadzieniem. Wałek kroimy ostrym nożem na paszteciki wielkości 4, 5 lub 6cm, jak lubicie, mniejsze lub większe. Paszteciki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o tym, by kłaść je łączeniem do spodu . Lekko rozpłaszczamy dłonią. Wierzch każdego(...)się mrożą – potem wystarczy tylko odmrozić je w lodówce i odgrzać w piekarniku. Możecie też od razu zrobić je z kilograma mąki i zamrozić sobie na później połowę gotowego ciasta. Z tej porcji wychodzi około 36 mocno nadzianych pasztecików o wielkości 5cm, na dwa, trzy kęsy. SKŁADNIKI CIASTA 500g mąki pszennej typ 500 lub 550 + mąka do wałkowania 200g masła

Karo in the Kitchen
Sernik jogurtowy z truskawkami 762

Sezon na truskawki trwa więc trzeba korzystać. Przygotowałam pyszny serniczek z truskawkami na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pyszne ciasto w sam raz na upalne dni. składniki: 800 g gęstego jogurtu naturalnego ok 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 600 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę truskawkową rozpuścić(...)wstawić na chwilkę do lodówki aby masa zaczęła już lekko tężeć. Dzięki temu biszkopty i truskawki zostaną przy dnie i nie będa pływać po powierzchni. Następnie wylać resztę jogurtowej masy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Resztę truskawek zmiksować na mus, dodać tężejącą galaretkę. Truskawkowy mus wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze

Monia miesza i gotuje
Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem 245

Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym

Oryginalny smak
Deser truskawkowy 3218

Deser truskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie(...)preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku, ale taki lubimy) - kilka łyżek musu wylać na pokruszone biszkopty tak, by lekko je przykryć - białą czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej (zazwyczaj podgrzewam kilkukrotnie po 8-10 sekund, za każdym razem mieszając i sprawdzając stopień rozpuszczenia), pozostawić do przestygnięcia - mascarpone krótko

Smakołyki Bereniki
Sernik - Malina 359

czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki 30% Przygotować formę o wymiarach 25x36 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Zaczynamy od spodu sernika. Ciastka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym (lekko przestudzonym) masłem. Masa powinna konsystencją przypominać mokry piasek. Wysypać ją na spód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić(...)upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier wanilinowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (3-4) a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając

Świat Ciasta
Sernikowe tartaletki z żurawiną 190

smaku waniliowym, który ma lekką, puszystą konsystencję i według mnie doskonale nadaje się do przygotowania mini serniczków. Tartaletki wspaniale smakowały z posiekaną suszoną żurawiną. Składniki na 12 mini serniczków: 500 g serka waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pełnoziarniste pierniki 120

powiedziałam tak zrobiłam, a mianowicie upiekłam pierniki ;) wzorowałam się na już opublikowanym przepisie, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, coś na coś i mamy lekko zmodyfikowaną wersję pełnoziarnistych pierniczków ;) Składniki: szklanka płatków żytnich szklanka płatków owsianych szklanka płatków jęczmiennych szklanka otrębów pszennych szklanka  lnu mielonego firmy Oleofarm 5 łyżek domowej przyprawy do piernika(...)mąkę mieszamy suche składniki (otręby, płatki, len, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta mieszamy wszystko, a następnie wyrabiamy ręcznie kiedy ciasto jest gotowe, najlepiej spróbować czy jest dość słodkie i w razie czego dosłodzić wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, dzięki temu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szwajcarska chałka z szafranem 169

rondelku, do roztopionego masła dodać śmietanę i lekko podgrzać, dosypać cukier i rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do podgrzanej masy dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać i całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać roztrzepane widelcem jajko, oraz przez sito przelać alkohol z szafranem, nitki dobrze wycisnąć. Składniki połączyć. 4. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie

Apetyczna babeczka
Zdrowa żywność od Vivio :) 128

cenię za większą zawartość składników odżywczych, które nie są utracone podczas procesu prażenia, tak jak w kaszy palonej. Kasza gryczana niepalona odznacza się większą zawartością białka, błonnika i węglowodanów. Lekko wyższą ma wartość energetyczną, a zawartość tłuszczu jest niemalże równa.  Właściwości kaszy gryczanej to: wysoka zawartość wapnia, fosforu, błonnika, kwasu foliowego, cynku  bardzo dobre źródło rutyny, wzmacniającej naczynia(...)wapń.  doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu ma także wielorakie zastosowanie w kosmetyce  MORWA SUSZONA  Kiedyś już próbowałam morwy suszonej. Jest bardzo smaczna. Słodka, ciągnąca, w smaku przypinająca lekko karmel. Stanowi ciekawe urozmaicenie powszechnie dostępnych suszonych owoców. Świetnie nadaje się jako

Zdrowie na języku :P
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 581

wszystkie produkty miałam pod ręką ale wyszedł idealny. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-) Składniki: - 200g maku mielonego - 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g) - 125g masła - 5 jaj - 4 łyżki kaszy jaglanej - po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów laskowych  ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam(...)jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy) - kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto) - dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich + puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody bo powinno być normalnie 200ml), zamieszać i odstawić. W rondelku

Smaczne Zdrowe
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem 198

całe jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka drobnego białego lub brązowego cukru (można nieco mniej) 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki mielonego kardamonu   1 szklanka lekko uprażonego sezamu   lub 1 szklanka grubo posiekanych pistacji, tłuszcz do wysmarowania blachy do pieczenia Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać przyjemny  aromat, ale nie dopuścić(...)cały czas mieszać lub potrząsać patelnią)  J ajka , olej , cukier i kardamon zmiksować razem przez około 5 - 7 minut Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ręcznie zagnieść ciasto Z ciasta uformować około 40-50 paluszków , obtoczyć je w sezamie lub pistacjach i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. P iec w   piekarniku nagrzanym do temperatury

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Torcik jabłkowo – budyniowy 157

tylko! Prym wiodą tutaj jabłka , które świetnie wpisują się nie tylko do szarlotki. Soczyste jabłka zatopione w kremowym budyniu i delikatne , miękkie ciasto zachwyci nasze podniebienia! SKŁADNIKI: CIASTO: - jajko – 4 szt – mąka pszenna – 1,5 szklanki – masło – 180 g – cukier – 1 szklanka – cukier wanilinowy – 1 op – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – kakao – 2 łyżki(...)cukier – 2 łyżki WARSTWA BUDYNIOWA : - budyń śmietankowy z cukrem – 2 op – mleko – ok. 700 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Lekko odciskamy. Słodzimy i skrapiamy sokiem cytrynowym. Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż to pisze na opakowaniu. Jeśli trzeba dosładzamy do smaku. Jajka ubijamy z cukrami. Cały czas miksując dodajemy mąkę przesianą

Ostra na Słodko