lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:364/613)

Migdałowo - cynamonowe ciasteczka 140

hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników. 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia ok 12-15 minut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia. 2. Połowę opakowania galaretki przygotować

Apetyczna babeczka
Co zrobić gdy zostaną banany.... 191

nutellą, prościej mówiąc naleśniki.  Robimy ciasto  naleśnikowe, smażymy naleśniki. Każdego banana ( wystarczy 4-5)  kroimy na połowę i jeszcze w poprzek. Naleśnik smarujemy cienko nutellą, kładziemy dwa kawałki banana  obok siebie i składamy w kopertę. Smażymy na maśle, lekko rumieniąc. Danie słodkie w sam raz dla łasuchów SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Chleb oliwkowy 114

miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przekłuć, spłaszczyć i posypać oliwkami. Zwinąć i zagnieść tak, by oliwki równomiernie się rozłożyły. Odstawić na 5 minut, potem uformować owalny bochenek. Ułożyć na blasze. Zrobić na bochenku kilka głębokich nacięć i lekko je rozchylić. Bochenek przykryć i odstawić by wyrastał przez ok 45 minut. Rozgrzać

Apetyczna babeczka
CIASTECZKA MAŚLANO-KAROBOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 191

karobem, który ma lekko karmelowy posmak. Ciasteczka są pyszne, kruchutkie, bardzo maślane, lekko karmelowe, no i zdrowe: bez pszenicy, bez cukru. Wersji tych ciasteczek bywało już u nas sporo, zamiast karobu można oczywiście dodać kakao. Można wykorzystać kawałki czekolad np.z jajek niespodzianek, które wwałkowujemy w ciasto (po upieczeniu super chrupią). Na co tylko mamy ochotę. Polecam, ciasteczka można przechowywać

Smaczne Zdrowe
Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą 130

Ciasto rozciągnąć palcami na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce. Wierzch posmarować oliwą. Wcisnąć w ciasto oliwki, kuleczki mozzarelli i przekrojone w poprzek połówki pomidorów. Wierzch posypać resztą ziół. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Piec w piekarniku w temperaturze 190 o C przez 20 minut. Najlepiej podawać lekko ciepłą

Czerwień i błękit
1543. Mufinki z miodem i orzechami 201

przyprawami i razem wymieszać . Wrzucić posiekane orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do foremek na  muffinki masą.Piec 20 minut do temp. 190*C. Posiekane orzechy wymieszać z cynamonem, dodać miód i sok z pomarańczy i gotować na wolnym ogniu, aż troszkę zgęstnieje.Lekko przestudzone mufinki nakłuć widelcem i polać naszą posypko - polewą, aż nasiąkną

Moje domowe kucharzenie
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 223

oraz resztę wody . Zamieszać całość, najlepiej drewnianą kopyścią. Przełożyć do formy wysmarowanej lekko olejem kokosowym( przy silikonowych formach) lub posmarowanej i wysypanej mąką. Dokładnie poprzyduszać, wygładzić  łyżką maczaną w wodzie, obsypać makiem lub innymi ziarnami, spryskać wodą i odstawić na ok.15 minut. Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć.    Wstawiamy je do nagrzanego do 200*C piekarnika

Smaczne Zdrowe
Sernik czekoladowy 251

okresie poświątecznym. Jest to sernik mocno czekoladowy, lekko gorzki, zalicza się do tych wilgotnych, ciężkich, choć akurat to zależy od twarogu, jaki wykorzystamy. Ja najbardziej lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie mielonego i taki też jest ten, który Wam dziś przedstawię. Przepis jest na tortownicę o średnicy 21cm. Sernik czekoladowy Składniki: ciasto 1 szklanka mąki pszennej 7dag margaryny 3 łyżki(...)cukru 4 jajka 10dag margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 16dag czekolady deserowej Wykonanie: - składniki na ciasto przełożyć do miski lub na stolnicę, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić 30minut w lodówce - ciastem wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy - spód podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez 20 minut - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej margarynę utrzeć z cukrem

Smakołyki Bereniki
BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH. 130

solą, płatkami owsianymi. Dolewam gorące mleko, mieszam dokładnie i zostawiam do lekkiego wystudzenia. Chodzi tu o zaparzenie mąki. Resztę wody podgrzewam tak, by była letnia, rozpuszczam w niej drożdże,  dosypuję łyżeczkę mąki i odstawiam. Po 15 minutach, kiedy nieco zwiększy  swoją objętość, dodaję do ciasta, dokładnie urabiam i zostawiam na1,5h,  aby ciasto urosło. Następnie ponownie

W kuchni Karmel-itki
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 369

zapomnieć o zrobieniu nie tylko czegokolwiek pożytecznego, ale również przyjemnego - nie posprzątam, nie zrobię prania, nie umyję naczyń, ale też nie obejrzę trzech zaległych odcinków ulubionego serialu, nie upiekę ciasta, ciasteczek ani nawet nie przygotuję banalnego budyniu, nie poczytam... A wreszcie ominie mnie tych kilka chwil, które mogę spędzić z C. inaczej, niż śpiąc. Z drugiej strony wiem, że jeśli(...)godziny - no przecież nikt nie ma takich zasobów cierpliwości!). W rezultacie w łóżku wylądowałam w okolicach wpół do pierwszej, co, przy sprzyjających wiatrach, oznaczało ni mniej, ni więcej, tylko lekko ponad cztery godziny spania przed kolejnym pracowitym, ciężkim dniem. W niedzielę więc warczałam na Bogu ducha winną Zuzkę, prychałam i posyłałam mordercze spojrzenia bez konkretnych przyczyn. Nie lubię taka być

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek z solonym karmelem i czekoladą 187

przypadku tortownicy należy wylepić ciastem również niewysoki brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. Piec ok. 10-15 min, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć, wystudzić. Masa karmelowa: 225 g cukru 100 g masła 100 g śmietany 18% 90 ml wody (6 łyżek) 1 łyżeczka soli gruboziarnistej Masło pokroić w kostkę. Przygotować(...)składniki, dodać kakao, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Masę czekoladową ostrożnie, małym strumieniem wlewać do ubitych jajek cały czas miksując, aż wszystkie składniki połączą się.  Gotową masę czekoladową wlać na zastygniętą masę karmelową, wyrównać. Udekorować migdałami wedle uznania. Migdały można wcześniej uprażyć na suchej patelni. Piekarnik rozgrzać do 180 ° C bez termoobiegu. Piec ciasto ok. 20 min, do momentu

maniapieczenia
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 215

Strong :). Co więcej, chciałabym pochwalić się Wam moim ciastem, które przygotowałam na Dzień Matki mojej wspaniałej mamusi. Jako, że gustuje w tortach bezowych i jest to jedyne ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard oraz sos z jeżyn i soku cytryny(...)sosu Custard. Radzę powtarzać ten przepis TYLKO podczas wyjątkowych okazji! :) Składniki na bezę: - 4 białka (4 żółtka pozostawiamy do sosu Custard)   - 180g miałkiego cukru (cukru pudru lub lekko zmielonego zwykłego) - szczypta soli *opcjonalnie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka dokładnie oddzielamy od żółtek (ani kropla żółtka nie może dostać się do białek!). Białka umieszczamy w czystej i suchej misce

Be Fit Be Strong
Truskawkowiec bez pieczenia 796

się zetną, zanim jedną warstwę położymy na drugą. Ciasto jest w smaku mocno truskawkowe, więc posmakuje wielbicielom truskawek. Elementem przełamującym ten truskawkowy "raj" jest warstwa śmietankowo-jogurtowa, która wprowadza do ciasta odrobinę słodyczy i wspaniale harmonizuje z resztą składników. Truskawkowca przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Truskawkowiec bez pieczenia Składniki: WARSTWA TRUSKAWKOWA 500g truskawek 350g jogurtu greckiego 60g cukru 1 łyżka(...)ponownego rozpuszczenia się żelatyny - ciepłą żelatynę odstawić do lekkiego przestudzenia - do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty jogurtu, składniki zmiksować - zimną śmietankę ubić na sztywno - ubitą śmietanę przełożyć w 2-3 turach do jogurtu, delikatnie wymieszać - masę śmietankową przełożyć na ciasto, wyrównać - na masie śmietankowej ułożyć kolejną warstwę herbatników - całość schłodzić

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 135

był śliczne - płaskie, duże, ciemne, z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście. Jak widać na zdjęciu - moje wyglądają zupełnie inaczej. Po pierwsze - są małe, bo specjalnie lepiłam mniejsze, żeby wygodniej się je jadło w podróży. Choć sporo rosną, to jednak nie rozpłynęły się za bardzo na boki - pewnie dlatego, że lekko zmieniłam proporcje składników, bo w okolicach północy sklepy dziwnym zbiegiem(...)kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo ciasteczka sporo rosną). Resztą czekolady posypać ciasteczka, delikatnie wciskając ją w ciasto. Piec w 180 st. C. 12-14 minut. Wystudzić na kratce.  Smacznego! W sobotę w nocy, poza pieczeniem ciastek, zabrałam się za jeszcze jedną rzecz. Zainspirowana wpisem  Truskawkowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MUFFINKI Z NUTELLĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 239

szklanka jogurtu zwykłego -12 łyżeczek nutelli(temp. pokojowej lub lekko rozgrzanej) W jednej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce mieszamy jajka, jogurt, olej, cukier, wodę i ekstrakt waniliowy. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych mieszając, aż do całkowitego połączenia(mają być grudki). Wykładamy ciastem (troszkę mniej jak 3/4) papilotki. Następnie do każdej muffinki wkładamy

Smaczne Zdrowe