mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko – mieszać obroty 1, dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem – jak mąka się wymiesza z masą jajeczną to wylać ciasto na przygotowaną blaszkę. Galaretkę cytrynową rozmieszać w 500 ml wrzącej wody i zostawić tak długo, aż prawie zacznie tężeć. Na spodniej części biszkoptu rozłożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką(...)cukru. Zagotować i gotować 5 minut. Gruszki muszą być lekko twardawe. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę cytrynową, wymieszać dokładnie. Odstawić masę do czasu, aż zacznie robić się gęsta. Taką prawie gęstą masą zalać masę serową i znowu do lodówki. Można udekorować ubitą śmietaną i owocami lub zakończyć na galaretce. Ciasto można upiec w okrągłej formie, będzie wtedy pyszny tort
Kuchnia Pokoleńteż się składa, że sporo biszkoptów mi jeszcze zostało. Jak też się domyślacie nie mam już więcej ochoty ich jeść :-) Chyba, że w innej formie np. jako ciasto. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu(...)miseczki wlać wódkę. Biszkopty moczyć najpierw w kawie, żeby lekko zmiękły, a następnie w wódce i kłaść jeden obok drugiego na kremie budyniowym. W garnuszku pogrzać śmietanę i mieszając rozpuścić w niej czekoladę (do polewy można dodać przelany przez sitko alkohol, który nam został z nasączania biszkoptów). Zostawić do ostudzenia. Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową (zrobić grubą warstwę). Opcjonalnie można
Passions hobbies lifeprzy wykładaniu do formy przed pieczeniem zostanie ci nadmiar ciasta, to ulep z niego małe kuleczki, wciśnij w środek po malince i posyp z wierzchu cukrem. Piecz obok twojego ciasta w tym samym momencie ;). Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (Według mnie najlepszy jest z Piątnicy, bo nie wymaga już dodatku masła, nie polecam za to Dr Oetkera, gdyż jest(...)masę serową na przestudzony kruchy spód. Lekko "trzaśnij" o blat formą, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z masy. Wyrównaj szpatułką masę serową tak, aby troszkę więcej zostało jej na środku formy. Wstaw do nagrzanego do 160-165 stopni piekarnika, ALE pod nasz jeszcze nie upieczony sernik wstaw poziom niżej dużą formę na ciasto (taką bez otwieranego spodu) do której nalej
Eat Shrimpswolne i będę szykować na pewno jakiś deser. Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście, co podacie na podwieczorek, to polecam zapiekane naleśniki. Fajne popularne danie, lekko podkręcone, albo zakręcone - jak wolicie :) Lekka wariacja godna polecenia!" Składniki 600 g mąki 300 ml mleka woda 2 łyżki cukru waniliowego łyżeczka masła 3 jajka dodatkowo: 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru cynamonowego dżem - u mnie(...)ewentualnie : 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania: Mąkę przesypujemy do dużej miski, dolewamy mleko, masło i cukier waniliowy, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Następnie dolewamy tyle wody, aby ciasto zrobiło się rzadkie. Ciasto równo dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki. Ser przekładamy do miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon
Słodkie Przyjemnościmąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 30 min. Ciasto do przekrojenia na dwa placki. Masa Namoczyć żelatynę. 1 pomarańczę dokładnie umyć i zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok z pomarańczy (powinno się uzyskać 1 szklankę soku). Żółtka ubić(...)szklanki soku z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku i wystudzić. Chłodną żelatynę połączyć z masą żółtkowo-pomarańczową. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z lekko tężejącą masą. Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem. Wyłożyć masę na jeden blat i przykryć drugim i odstawić w chłodne miejsce. Polewa owocowa na wierzch Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć
Mix smakutakie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie. Ciasto w wersji nie fit, możesz podać polane sosem karmelowym, bądź z kulką lodów śmeitankowych, możesz też przyozdobić bitą śmietaną. Choć dla mnie idealne jest takiej czystej wersji. Przepyszny smak jabłka z cynamonem w postaci lekkiej szarlotki. Ideał na drugie śniadanie do kawy, bądź podwieczorek z herbatką! Życzę
SMYKWKUCHNIjednolitą masę. Łączymy z pozostałymi składnikami, wykładamy całość na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy naszą tartę przez około 30-35 minut, aż wierzch się zarumieni, a masa się zetnie. Proponuję na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg z funkcją pieczenia od spodu. Tartę wyjmujemy z piekarnika, studzimy lekko przed pokrojeniem. Bon appetit
Garniec Magaliemnie ochota na przygotowanie kolacji - ale nie byle jakiej. Miało być ciekawie, lekko (w miarę :) ) a jednocześnie szybko (również w miarę :) ). Słone tarty doskonale urozmaicają często monotonne kolacje. Sprawdzają się również jako przekąski dla gości na domowych przyjęciach. W tym przepisie podejrzanym u Pascala Brodnickiego, bazą jest ciasto francuskie - gotowe, bo miało być szybko. W środku wędzony łosoś, mozzarella
Milion Smakówcztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy rogalik był duży. Na każdy trójkąt ciasta wykładamy ok. dwóch łyżek rabarbaru z cukrem i skórką cytrynową. Zwijamy delikatnie rogalik. Uformowane posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego. :) * Rogaliki nie są słodkie, są lekko kwaskowe. Jeżeli ktoś woli słodsze proponuje dodać więcej cukru
Plate of JoyPyszny, delikatny, kremowy sernik. Lekki, orzeźwiający, wspaniale truskawkowy z delikatną nutką mięty. Niezbyt słodki, ma taką trochę piankową konsystencję ;) Trochę czasochłonny, ach to czekanie, aż poszczególne warstwy się zetną :P, ale wart poświęconego mu czasu. Bardzo polecam! :) Składniki na ciasto: 2 duże jajka 50 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru Białka ubić na sztywną pianę
Domowa cukiernia Ewyproszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak (ok 100 g) lekko podgrzać ze śmietanką , do połączenia składników. Tak powstałym sosem udekorować babkę
Za drzwiami kuchnipatelnię rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać połowę masy na omlet. Gdy ciasto nabierze brązowego koloru na brzegach, przewracamy. Nie przejmujcie się jak omlet, podczas przewracania Wam się połamie :) Tak ma być. Większe kawałki poszarpać na mniejsze. Pod koniec smażenia obsypać cukrem pudrem, aby w trakcie smażenia lekko się skarmelizował. Przed podaniem posypać pozostałym cukrem pudrem (do smaku). Smacznego
CookYourselfwiększość wody. Farsz doprawić solą i pieprzem, odstawić. Gdy ostygnie, drobno posiekać. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 3-4 cm. Na każdy kwadrat nałożyć trochę farszu i mocno zlepić po przekątnej, tak aby powstał trójkąt. Połączyć dwa przeciwległe rogi. Zlepione uszka wrzucić do gorącej lekko osolonej wody,gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Najlepiej od razu podawać
Pełny talerzOstrym nożem przeciąć „roladę” wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Przenieść ciasto do keksówki na około godzinkę do wyrośnięcia. Po czym posmarować rozkłóconym jajem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekranika góra i dół, około 180 stopni. Ja pieklam 45 minut. Gdy migdały zaczną się lekko rumienić, wyłączyć górną grzałkę i piec dolną, obserwujcie. Odłożyć do wystygnięcia. Warkocz drożdżowy
Z Kuchni Do KuchniNiepotrzebnie! Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wegańską wersję ruskich. Są bardzo delikatne i lekkie, spokojnie można włączyć je do swojego jadłospisu bez obaw o dodatkowe kilogramy. Polecam uzupełnić je zdrowymi dodatkami, np. ulubioną surówką i kiełkami, polać kefirem lub jogurtem naturalnym w wersji niewegańskiej. Składniki (ok. 50 pierogów) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Woda (tyle, ile wchłonie mąka
Powiedz dietom nie