lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:365/613)

Bajgle tureckie - simit 293

Zrobiłam pyszne tureckie bajgle. Są mięciutkie w środku a skórka jest lekko słodka i chrupiąca. Nie ma potrzeby ich jeść z dodatkami ponieważ same w sobie są pyszne. U mnie zniknęły w szybkim tempie. Dlatego polecam zrobić z podwójnej porcji. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżeczki suszonych drożdży instant 200 ml mleka 70 ml letniej(...)części. Z każdej części ciasta uformować wałek o długości około 60-70 cm. Wałek zwinąć na pół, skręcić i uformować bajgla dokładnie sklejając by się nie rozwinął. Bajgle ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, robimy odstępy bo bajgle urosną. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wodę lekko podgrzać dodać syrop trzcinowy

Ala piecze i gotuje
Carmel Tower Brownie II 204

wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy przez 25 minut. Przygotowujemy krem. M asło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy wodę. Gotujemy karmel przez kilka minut, aż będzie gładki i brązowy. Odstawiamy karmel na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli(...)Kajmak i mleko podgrzewamy w rondelku z grubym dnem, cały czas mieszając, aż masa stanie się rzadsza. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy wszystko, do momentu uzyskania gładkiej masy. Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek . Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę karmelową. Przykrywamy odłożonym blatem i polewamy polewą karmelową. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami

Mania Gotowania
Królewiec na pożegnanie starej pracy... 462

jest w mojej rodzinie i zawsze się sprawdza. Ciasto nazywa się Królewiec i słusznie, bo ma iście królewski smak, a ja od siebie nadałam mu także królewską oprawę;) Ciasto miodowe: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki ciepłego miodu 1 łyżeczka sody 1 jajko 15 dkg rozpuszczonego masła roślinnego Wszystko nalezy ze sobą wymieszać i upiec w blasze(...)minut, aż biszkopt lekko się zrumieni. Krem: 15 dkg cukru 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 cukry waniliowe 1 kostka masła Wszystkie składniki oprócz masła wymieszać, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i pogotować 3-4 minuty. Zdjąć z gazu i wmieszać w krem masło. Miodowe ciasto należy przeciąć na pół. Polać połową kremu

Kulinarne Inspiracje
Sakiewki szparagowe z fetą i kurkami 129

makaron naleśnikowy , dziś mam dla Was wytrawny pomysł na wykorzystanie naleśników.  Sakiewki naleśnikowe z  kurkami świeżo zebranymi przez dziadka do tego szparagi i feta. Pomysł na lekki obiad jak znalazł. Jeżeli jednak wolicie coś na słodko, zapraszam na słodką wersję sakiewek. Pss.. trzymajcie kciuki, żeby dzisiejszy dzień nie minął mi na gotowaniu a jednak na nauce(...)być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ). Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Jeżeli macie już 'zużytą' patelnie, polecam dodać troszkę oleju - im mniej tym lepiej, choć tak najlepiej, to zainwestować w nową :) Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Szparagi myjemy i odcinamy 1/3 łodygi od końca. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem

Słodkie Przyjemności
gruszki w galaretce w biszkopcie... 153

mikserem na najwyższych obrotach 6-8 minut wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i miksować z 2 minuty tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie smarować wlać ciasto i piec w 200C około 35-40 minut - zostawić upieczony do wystudzenia gruszki szarki - obrać ze skórki, podzielić je na "cztery" i usunąć pestki galaretka cytrynowa rozmieszana w 400ml gorącej(...)dwie połowy i jedną włożyć do formy dobrze nasączyć sokiem z cytryny wymieszaną z wodą na wierzch poukładać gruszki i dać połowę tężejącej galaretki truskawkowej - przykryć drugim blatem lekko docisnąć i do lodówki polewę czekoladową stopić i dać na galaretkę - do lodówki aby zastygła drugi blat nasączyć resztą soku dać gruszki i tężejącą galaretkę cytrynową i truskawkową - schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt makowy z kremem z białej czekolady 350

opadła. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut. Studzimy w formie. Masło, cukier i mleko wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy, gdy składniki się rozpuszczą dodajemy kawałki białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Po paru minutach(...)białej czekolady, następnie przykrywamy go drugim blatem, którego wierzch pokrywamy resztą kremu. Wstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej godzinę, choć można na całą noc. Kroimy na równe kawałki. Ciasto przechowujemy w lodówce. Wierzch ciasta dekorujemy kleksem ubitej śmietanki. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 153

paszteciki w moim wykonaniu i dodatkowo w niecodziennej odsłonie. Uwielbiam takie inspirujące wyzwania! I oczywiście mam apetyt na więcej! Paszteciki z kapustą i fasolą w walentynkowej odsłonie Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 15 dag drożdży 1 łyżeczka cukru na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 20 dag fasoli białej drobnej 20 dag pieczarek 1 cebula(...)sól, pieprz, mielona papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna kminku/sezamu Fasolę namoczyć (optymalnie 12 godzin - można krócej, wówczas wydłuży nam się nieco czas gotowania) a następnie gotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię dodając 1 łyżkę oleju. Cebulę obrać, posiekać w kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zeszklić. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, dodać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto jogurtowe z czerwonymi pomarańczami 135

aparacie :) W sumie to nadal nie wiem, które zdjęcie podoba mi się najbardziej. Na Facebooku królowało zdjęcie na tle zielonym. Pewnie i Wam uderzyła wiosna do głowy :)  Ciasto jogurtowe z czerwonymi pomarańczami Składniki / blacha 22-26 cm: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 200 g cukru skórka z 1 czerwonej pomarańczy(...)skórką, aż nabierze lekko pomarańczowego koloru i pięknego zapachu. 2. Do miski ze skórką pomarańczową i cukrem dodaj pozostałe mokre składniki: jogurt, jajka, ekstrakt waniliowy oraz olej. Wymieszaj dokładnie aż wszystkie składniki się połączą, a cukier rozpuści.  3. Do mokrych składników wsyp suche i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników.  5. Wlej ciasto do okrągłej formy wysmarowanej masłem

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 153

rukoli jest mi przeznaczony. najpierw ta z pracowej lodówki, teraz ta z opakowania kupionego przez Małżona. No niestety nie zdarzyłam jej zjeść. zaraz po otwarciu opakowania listki okazały się lekko maziste... i ten zapach... kilka udało mi się wyselekcjonować ku radości aparatu i mojej. Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 1 czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku(...)średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, na średnim ogniu, smażymy 6 placuszków (nakładamy 6 czubatych łyżek masy). Gdy placuszki się zrumienią przewracamy je na drugą stronę i rozpłaszczamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczna babka z makiem, korzennymi jabłkami i cynamonem 100

niej. No ale rzeczą, która niewątpliwie także wpłynęła na smak babki jest syrop, który wytworzył się podczas smażenia jabłek. Pachniał tak niesamowicie, że postanowiłam nim posmarować jeszcze gorące ciasto. Efekt? Babka pachnie świętami :) I tak smakuje:) Gorąco Wam polecam ten przepis - od dziś to jedna z moich ulubionych babeczek :)   Składniki: 300 g jabłek 1 łyżka masła 250 g cukru(...)kilka minut aż jabłka lekko zmiękną (ale nie będą się rozpadać). Wówczas zdejmujemy całość z ognia i dodajemy cynamon. Mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z resztą cukru (150 g) na puszystą masę. Dodajemy resztę skórki i soku z cytryny. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko. Wsypujemy mak oraz skórkę pomarańczową. Ciasto dokładnie mieszamy

My simple kitchen
Idealna babka mojej Mamy. Z historią w tle 188

wylądowała na stole, do chwili jej całkowitego zniknięcia nie minął kwadrans. Wszyscy się na nią rzucili - i koledzy, i nauczyciele; wszyscy się nią zachwycili. Miękka, puszysta, delikatnie cytrynowa i lekko wilgotna. Babka idealna, nie było co do tego najmniejszych wątpliwości. Niestety, okazało się, że to były ostatnie wielkie chwile tejże babki. Od tamtej chwili ani razu się nie udała(...)zakalec, a to za sucha, a to w ogóle nie wiadomo co... Po kilkunastu próbach Mama porzuciła marzenia o babce idealnej, nawet nie zerkała w stronę przepisu przy wyborze ciasta. A my ciągle ją wspominaliśmy... W końcu więc, po długich latach, poprosiłam Mamę o przepis. Zanotowałam go skrupulatnie na jakimś świstku, a gdy w końcu chciałam ją upiec, nie mogłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki wiedeńskie bez glutenu 687

energicznie mieszać aż powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.     Z papieru do pieczenia lub pergaminu wyciąć kwadraty o boku 10 x 10 cm. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Dodać sodę oczyszczoną. Zmiksować. Powstanie gęste, gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka

maniapieczenia
Chleb żytni na zakwasie 151

Dlatego też czas oczekiwania może się bardzo różnić - zdarzyło mi się, że chlebek po 3 godzinach wyrósł jak na drożdżach, a czasem musiałam czekać nawet 7 godzin. Gdy ciasto wyraźnie podrosło do wysokości foremki, wyjmujemy chlebek, a piekarnik podgrzewamy do temp. 230 stopni Celsjusza (450F). Chleb przed włożeniem do nagrzanego piekarnika delikatnie nacinamy kilka razy ostrym nożem. Na dno piekarnika(...)wypełnioną wrzącą wodą (chleb powinien się piec na początku w naparowanym piekarniku). Ja jeszcze dodatkowo przez pierwsze 10-15 minut otwieram co kilka minut piekarnik i spryskuję go lekko spryskiwaczem do kwiatów). Po 10 minutach zmniejszam temperaturę piekarnika do 210 stopni Celsjusza (410F) i piekę tak kolejne 40 minut. W tym czasie mniej więcej dwa razy obracam chleb. Zapach

w mojej kuchni
Bezglutenowy "sernik" jaglany z borówkami, Przyjaciele 157

zamiast kremu kokosowego (Allegro) można użyć gęstego mleka kokosowego, ale jeszcze nie próbowałam.  Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej   (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do większej dodaj borówki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem  (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm  i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami

Qlinarnie i Qlinarnie
Kawa i wuzetka są obowiązkowe. Dla każdego. ;) 195

porcji: Ciasto Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę 7 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka drobnego cukru (220 g) 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 7 łyżek naturalnego kakao (50 g) szczypa soli Dno prostokątnej tortownicy (24 x 34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli jest to zwykła forma, posmarować lekko olejem lub masłem i całą formę wyłożyć pergaminem(...)jeszcze całość na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Mikser wyłączyć lub zmniejszyć obroty na minimalne. Do masy dodać w 4 turach mąkę z kakao. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Kilka razy uderzyć formą o blat, żeby pozbyć się dużych pęcherzyków powietrza. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 30-35 minut (do suchego patyczka

Pełny talerz