mnie niebo jest lekko zachmurzone i dobrze, bo można chwilę odetchnąć. W wolnej chwili podam przepis na jagodzianki z kruszonką. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na 10 – 12 jagodzianek ( w zależności od wielkości). Ciasto : · 2 szklanki mąki pszennej · 50 g rozpuszczonego masła
Na słodko lub wytrawniezmiksuj na gładkie ciasto i smaż placki z obu stron, aż do wyczerpania ciasta. Naleśniki pozostaw do ostygnięcia. NADZIENIE: Wszystkie składniki zmiksuj krótko na gładko. SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka z grubym dnem wrzuć truskawki (mrożonych nie rozmrażaj wcześniej), dodaj cukier i gotuj aż się lekko rozpadną (około 10 minut) . Wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i zagotuj wszystko jeszcze przez
Słodko-Słony Świat Ilonyrozbełtane z 2 łyżkami wody Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć piersi z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem i smaż aż przestaną być surowe w środku i się lekko zarumienią, po czym przełóż do większej miski. Do tej samej patelni wrzuć cebulkę, podsmaż
karmelowywyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h . Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto dzielimy na 18 równych części. Z każdej z nich musimy uformować mały placuszek, wypełniamy jagodami i dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie kleimy tak, by powstała mała bułeczka. Układamy na blaszce w lekkich odstępach do ponownego wyrośnięcia. Żółtko mieszamy z łyżeczką wody i smarujemy nim wierzch jagodzianek
Słodkie Przyjemnościmiski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy kakao i mieszamy. Następnie wbijamy jajka, zalewamy wszystko mlekiem, lekko gazowaną wodą i ekstraktem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach, tak aby pozbyć się grudek. Pod koniec miksowania dodajemy olej. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem/masłem wylewamy niewielką ilość ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy około minuty z jednej strony, przewracamy na drugą
Słodkie Przyjemnościpiec ich cala kope,nie - na to mnie nikt nie namowi.Zreszta upiec dobrego paczka,lekkiego jak piorko i z bialym paseczkiem przez srodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu zadaniu.Jesli nie masz czasu na klasyczne przysmaki karnawalowe,mam alternatywne rozwiazanie,mysle warte rozwazenia. Faworki z ciasta francuskiego,faworki oszukane,ale za to ekspresowe i doslownie dla kazdego.Sa zlociste,chrupiace
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masę połączyć delikatnie łyżką, z ubitą pianą z białek (fot.1) . Gotowe ciasto nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę (fot.2) i piec do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Upieczone gofry układać na kratce do wystudzenia. Teraz zostało nam już tylko ubicie śmietany kremówki (można ją lekko dosłodzić) i pokrojenie truskawek na mniejsze kawałki oraz ułożenie ich w dowolnej ilości
Świat Ciastaminut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wycinamy różne kształty przy pomocy foremek lub szklanek. Wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 8-15 minut. Należy pilnować, żeby ciasteczka lekko się zarumieniły, ale nie spaliło. Wyciągamy na kratkę do do ostudzenia i.. zajadamy
My Culinary Artpodgrzewamy, aż masło się rozpuści – dodajemy wodę – mikstura powinna być letnia (lekko ciepła). W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy jedno jajko i płynne składniki, mieszamy w jedną stronę, aż wszystko się połączy. Wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto – jeśli jest lepiące podsypujemy dodatkową mąką. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto
Poezja smakuWyciąć koła. W połowie wyciąć mniejsze otworki. Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować i wyciąć jeszcze raz. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach przez około 20 minut (moje po 15 minutach były już lekko przypieczone). Wyjąć z piekarnika, pozwolić im przez chwilę ostygnąć na blaszce, a potem przełożyć na kratkę
Sto kolorów kuchnidodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje .Dodać sól i pieprz do smaku. Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany
Kulinarny karnet Christopheracukru szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 4 jajka słoik dżemu śliwkowego Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy GO do miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko należy odłożyć na posmarowanie rogali) I wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ś cian naczynia. Ciasto
ciastkarnia na kruchym spodziepół szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżka masła Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto naleśniki mieszamy razem...smażymy cienkie naleśniki... z podanych wartości wychodzi 5 naleśników... Ser i cukier mieszamy. W rondlu z dwoma łyżkami cukru wsypujemy cukier...gotujemy gdy już będzie miał barwę lekko żółto- brązową dodajemy masło i mieszamy tak długo aż masło całkowicie się rozpusci
NaKońcuJęzykaupalne dni nie bardzo mam ochotę na pieczenie, jednak zawsze przygotuję jakieś ciasto na zimno. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce, dlatego zrobiłam pyszny, idealny na lato sernik z czarnej porzeczki. Uroku dodają mu dwie, charakterystyczne warstwy. Ponadto sernik nie jest mocno słodki, ma lekko kwaskowy posmak, no i znika w mgnieniu oka;) Spód: 225 g ciasteczek pełnoziarnistych, 100g masła
Z miłości do słodkości