lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:348/613)

Rolada biszkoptowa z lodami i malinami 249

koniec wlewamy 1/3 szklanki wody i wszystko miksujemy na małych obrotach. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną margaryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Przygotowanie biszkoptu na roladę: Upieczony biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę (papierem do góry). Zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt wraz ze ściereczką, aby biszkopt

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Murzynek z jabłkami i Porter truskawkowy 198

waniliowego 2 krople aromatu migdałowego Do mleka dodać masło, cukier i kakao,aromat i lekko podgotować, aby masło się rozpuściło. Ostudzić i wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do masy wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Dodać pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (o wymiarach

MarciochaKucharzy
Tort Ferrero Rocher 404

cukier i żółtka. Dodajemy mąkę z kakao i mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy za wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut (do suchego patyczka). Pierwszą tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Do czekolady dodajemy miękkie masło oraz krem czekoladowy i miksujemy do uzyskania jednolitej

paapilotkaa
Jedzenie na pocieszenie 202

pieczemy około 25 minut. Jemy na zimno.  Wiem, wiem- nic w tym cieście naszego (śliwkowa nutella była przez nas robiona, ale z kupnych śliwek). Ale ta tarta jest odpowiedzią na moje dzisiejsze nieszczęścia, a że wyszła zacna, to pragnę się nią podzielić. Kombinacja lekko wytrawnej czekolady z śliwką wydobywa z bananów kwaskowatość, którą lubię w nich najbardziej. Tak wyglądały

les mirabelles
Poniedziałkowe menu - Krokiety ziemniaczane :) 190

pieprz, ostra papryka, kmin rzymski, kolendra, świeżo starta gałka muszkatołowa, cząber Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej, albo z samego rana i włożyć do lodówki. Do ziemniaków dodajemy surowe jajko, mąkę, przyprawy i bułkę tartą, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej

vegetanie
Jagodzianki z kruszonką 178

mnie niebo jest lekko zachmurzone i dobrze, bo można chwilę odetchnąć. W wolnej chwili podam przepis na jagodzianki z kruszonką. Przepis wzięłam z  TEJ strony. Składniki na 10 – 12 jagodzianek ( w zależności od wielkości). Ciasto : ·          2 szklanki mąki pszennej ·          50 g rozpuszczonego masła

Na słodko lub wytrawnie
NALEŚNIKI TIRAMISU 601

zmiksuj na gładkie ciasto i smaż placki z obu stron, aż do wyczerpania ciasta. Naleśniki pozostaw do ostygnięcia. NADZIENIE: Wszystkie składniki zmiksuj krótko na gładko. SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka z grubym dnem wrzuć truskawki (mrożonych nie rozmrażaj wcześniej), dodaj cukier i gotuj  aż się lekko rozpadną (około 10 minut) . Wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i zagotuj wszystko jeszcze przez

Słodko-Słony Świat Ilony
Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes 1701

rozbełtane z 2 łyżkami wody Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć piersi z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem i smaż aż przestaną być surowe w środku i się lekko zarumienią, po czym przełóż do większej miski. Do tej samej patelni wrzuć cebulkę, podsmaż

karmelowy
Jagodzianki II 196

wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h . Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto dzielimy na 18 równych części. Z każdej z nich musimy uformować mały placuszek, wypełniamy jagodami i dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie kleimy tak, by powstała mała bułeczka.  Układamy na blaszce w lekkich odstępach do ponownego wyrośnięcia. Żółtko mieszamy z łyżeczką wody i smarujemy nim wierzch jagodzianek

Słodkie Przyjemności
Naleśniki czekoladowe 178

miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy kakao i mieszamy. Następnie wbijamy jajka, zalewamy wszystko mlekiem, lekko gazowaną wodą i ekstraktem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach, tak aby pozbyć się grudek. Pod koniec miksowania dodajemy olej. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem/masłem wylewamy niewielką ilość ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy około minuty z jednej strony, przewracamy na drugą

Słodkie Przyjemności
Faworki last minute 207

piec ich cala kope,nie - na to mnie nikt nie namowi.Zreszta upiec dobrego paczka,lekkiego jak piorko i z bialym paseczkiem przez srodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu zadaniu.Jesli nie masz czasu na klasyczne przysmaki karnawalowe,mam alternatywne rozwiazanie,mysle warte rozwazenia. Faworki z ciasta francuskiego,faworki oszukane,ale za to ekspresowe i doslownie dla kazdego.Sa zlociste,chrupiace

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami 200

masę połączyć delikatnie łyżką, z ubitą pianą z białek (fot.1) . Gotowe ciasto nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę (fot.2)  i piec do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Upieczone gofry układać na kratce do wystudzenia. Teraz zostało nam już tylko ubicie śmietany kremówki (można ją lekko dosłodzić) i pokrojenie truskawek na mniejsze kawałki oraz ułożenie ich w dowolnej ilości

Świat Ciasta
Cynamonowe kruche ciasteczka 393

minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wycinamy różne kształty przy pomocy foremek lub szklanek. Wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 8-15 minut. Należy pilnować, żeby ciasteczka lekko się zarumieniły, ale nie spaliło. Wyciągamy na kratkę do do ostudzenia i.. zajadamy

My Culinary Art
Bułki do hamburgerów 218

podgrzewamy, aż masło się rozpuści – dodajemy wodę – mikstura powinna być letnia (lekko ciepła). W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy jedno jajko i płynne składniki, mieszamy w jedną stronę, aż wszystko się połączy. Wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto – jeśli jest lepiące podsypujemy dodatkową mąką. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto

Poezja smaku