miski wrzucamy mąkę, sól i cukier. Masło rozpuszczamy,studzimy i wlewamy do miski z mąką. Mleko z wodą lekko podgrzewamy, nie może być za gorące. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec kruszymy drożdże (jeśli używamy świeżych) lub wsypujemy suche. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata, dodajemy wody, jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce
Czerwona PorzeczkaLekko kwaśny, orzeźwiający i bardzo smaczny - kompot na bazie rabarbaru i malin. Idealny jako napój do obiadu jak i dodatek do słodkich ciast. Aby przygotować poniższy kompot możecie użyć mrożonych malin. Przed podaniem całość schłodzić w lodówce. Składniki: 5 szklanek wody 8 gałązek rabarbaru (co najmniej 0,5 kg) maliny (mogą być mrożone; ilość wg uznania) cukier
Ugotowaćmiodem. Wlej herbatę z miodem na jabłka. Włóż do piekarnika, odparuj herbate. Wyciąg jabłka i wystudz. Rozwiń płaty ciasta, pokrój w pasy.Jedan porcja to ok. 3 pasy. Zależy ja duże chcesz mieć „bułeczki”. Wyłóż jabłka na każdy płat i zwiń,lekko dociskając zewnętrzne brzegi. Ostrym nożem ponacinaj wierzch z jednej strony. Poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,posmaruj
Z Kuchni Do Kuchnidodajemy pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą makową. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy bułeczki. Na środek nakładamy łyżeczkę masy makowej i zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko urosną. Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy po wierzchu białkiem
Chocolate Muffin Blogkoniec dodajemy porcjami marcepan, po każdym dodaniu mieszając (dzięki temu masa nie sklei się w jedną wielką gulę). Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut. Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem i jemy! Babka jest delikatna, mirabelki lekko kwaskowate a marcepan aromatyczny- kombinacja idealna
les mirabellesminut. Polewa: podgrzej mleko, dodaj kostki czekolady i masło orzechowe. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Polej polewą wystudzone ciasto. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Sesje (2012, Ben Lewin) to odważny film, przekraczający pewne tabu, ale jego twórcy zadbali o lekko komediowy ton. Mimo, że film porusza dość kontrowersyjny temat, nie znajdziemy tu wulgarności ale dużą dawkę zdrowego rozsądku
Qlinarnie i Qlinarnietylko delikatnie mieszamy. Część ciasta wykładamy łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc małe kleksiki. Do części ciasta dodać łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać. Następnie na każdy kleksik nałożyć mniejszy kleksik czekoladowy i zamieszać delikatnie wykałaczką, by masy się lekko przemieszały. Ja zrobiłam część waniliowo-czekoladową i odwrotnie czekoladowo-waniliową (masa czekoladowa była od spodu). Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaczne ZdroweWiśnie odcedzamy z soku. Najlepiej zrobić to na sitku. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w dość dużych odstępach bo przy pieczeniu lekko się "rozlewają". W każdej kulce robimy małe zakłębienie i wkładamy do środka wisienkę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym
IMPRESJA SMAKUCiasto (deser??) wcale nie takie pracochłonne na jakie wygląda. Podstawa to miska z odpowiednio wyprofilowanym dnem, której mi zabrakło :)) Dlatego góra wyszła lekko płaska. Czytaj więcej
bistro mamajogurtu 3 jajka kilka pomidorów koktajlowych do przybrania tłuszcz do smażenia przygotowanie ciasto przygotować zgodnie z tym przepisem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie, lekko posolić i popieprzyć, odłożyć na bok Przygotować jarmuż. J armuż gotować
Stare Garymasa krówkowa – 100 g - cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masę krówkową w puszcze lekko podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji. Mąkę , mleko , wodę , jajko , sól , olej i cukier waniliowy dokładnie ze sobą mieszamy tworząc niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. 1/4 ciasta odkładamy i mieszamy z kakaem. Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch
Ostra na Słodkojajko + odrobina mleko (do posmarowania) płatki orkiszowe (opcjonalnie) Bułeczki Orkiszowe - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. pół szklanki lekko ciepłej wody wraz z miodem i ok. 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto
Słodka StronaŁyżkę maczamy w zimnej wodzie, nabieramy ciasta na ok.1/3 łyżki i wkładamy do mleka. Powtarzamy czynność, do skończenia ciasta. Gotujemy chwilę. *ja nie dałam od razu całej, najpierw dałam jakieś 3/4 tego co miałam dać, zmiksowałam, a następnie dodałam resztę lekko tylko rozprowadzając, by pozostały takie smugi
More food, love and dreamsmyjemy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na patelni z wodą, aż będzie miękka i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto dzielimy na części, każdą z nich spłaszczamy, wkładamy kawałki duszonej dyni. Zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kulki. Następnie gotowe knedle wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze około 3-4 minuty. Podajemy z jogurtem lub musem owocowym
Truskawkowa Fiesta