lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:313/613)

CIASTO ŁABĘDZI PUCH, NA MĄCE ORKISZOWEJ 467

mimo tego, że rodzinka narzekała na czarną porzeczkę. Jest "lekkie", łatwe w pieczeniu i dosyć szybkie. Zapewne wielu z was "przewinie" stronę z przepisem dalej, zaraz po przeczytaniu składników, gdzie znajduje się bułka. Niezbyt kojarzy nam się ona ze słodkimi wyrobami. Mimo wszystko, zapewniam was, że po zrobieniu całego ciasta, ślad i smak bo bułce zanika, a pozostaje NIEBO

Smaczne Zdrowe
Trufelki tiramisu z ricottą 166

prostu nie można, wszak “uno tira l’altro” (jeden pociąga drugi) Trufelki wychodzą pysznie kawowe, z lekką nutą alkoholu i charakterystycznym miekkim środkiem. Za sprawą serka ricotta, są zdecydowanie mniej kaloryczne niż klasyczne tiramisu. Do zrobienia ich wykorzystałam resztki jasnego ciasta biszkoptowego (równie dobrze nadadzą się zwykłe pokruszone ciasteczka), filiżankę mocnego espresso i pół kieliszka rumu. Oczywiście możecie użyć Wasz(...)kulki, następnie wkładamy je do lodówki lub zamrażalnika na 30 minut. Krótko przed podaniem obtaczamy  je dokładnie w kakao. Trufelki są idealną przekąską dla maturzystów podczas nauki: są lekkie, więc nie obciążą żołądka, ale dostarczą odpowiedniej energii do nauki

Mia Cucina Sofieta
Maślane rogaliki z sezamem 173

miała świeże na śniadanie. Nie ma innego takiego ciasta, które mogłabym pochłaniać w nieskończoność, drożdżowe zwłaszcza takie maślane jest rewelacyjnie. Na drugim miejscu jest chałka, potem hm.. ciasto drożdżowe z serem i kruszonką:d pycha:) pamiętam jak moja babcia takie robiła, pachniała nim cała kuchnia.   W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak  maślane(...)szklanka mleka 1/2  łyżeczki soli 4 jajka sezam do posypania  Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy go do miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko należy odłożyć na posmarowanie rogali) I wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ścian naczynia. Ciasto przykrywamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
sernik jogurtowy z brzoskwiniami 199

jeszcze raz na niskich obrotach mikserem. Gotową masę wylewamy do tortownicy. Wkładamy do lodówki aby lekko stężała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy owoce. Gdy galaretka będzie zima to układamy na masie serowej owoce i zalewamy je galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
bruschetta 147

składniki: 3 pomidory 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżka octu balsamicznego 1 bagietka świeże listki oregano sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
Tarta brokułowa z kurczakiem 1971

żeby brzegi nie spływały można włożyć formę z ciastem na kolejne 30 minut do lodówki).  Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Brokuł umyć i obrać w różyczki. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie około 3 minuty (ja ugotowałam brokuła na parze). Piersi z kurczaka umyć, pokroić(...)polewałam łyżką). Górę tarty posypać serem. Piec w 180°C przez 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika (aż masa zgęstnieje). Zdjęcia zrobione w trakcie robienia tarty. Składniki ciasta gotowe do ugniatania. Przyprawianie pokrojonych piersi z kurczaka. Smażenie mięsa i gotowanie brokuła na parze. Wykładanie na tarcie różyczek brokuła. Nakładanie kurczaka. Gotowa tarta. Nakładam sobie duży kawałek, bo tartę zrobiłam

Passions hobbies life
Ciasto "Tajemniczy Ogród" 168

biszkoptów, ponieważ po zastygnięciu nie będą już „oddawać” wystarczającej wilgoci. Zmniejszyłam też ilość wody dodawanej do prażenia jabłek, a homogenizowany serek waniliowy zastąpiłam bananowym (taki miałam akurat pod ręką). Ciasto jest smaczne, bardzo efektowne i wysokie (moje miało 9 cm i trochę wystawało ponad formę). Może upieczecie „Tajemniczy Ogród” na Wielkanoc? :) Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek (w temperaturze pokojowej(...)oleju 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Biszkopt ciemny: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 1/2 lekko czubatej łyżki kakao 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Mus jabłkowy: 1 kg jabłek (waga przed obraniem; nie przekraczajcie jej, lepiej już dać mniej) 1/4 szklanki wody

MyCookBook.pl
Leniwe 104

obiad. Nieco później moja mama opracowała wersje leniwych z jakiegoś serka kremowego, ale muszę ją o to jeszcze podpytać. Kojarzę, że te kluseczki były jeszcze lepsze, bardziej puszyste i lekkie. Dziś jednak przygotowałam tradycyjne leniwe z białego sera podane oczywiście z cukrem i cynamonem. Zdecydowanie jest to mój smak dzieciństwa, który polecam wszystkim spragnionym prostej, taniej, szybkiej, polskiej kuchni. Leniwe(...)mąką stolnicy uformować dość cienki wałek, nieco go spłaszczyć (aby miał szerokość dwóch palców). Wałek z ciasta kroić ostrym nożem pod kątem na centymetrowe kluseczki. Tak przygotowane kluseczki wrzucać porcjami (nie za dużo na raz, bo kluseczki rosną) na gotującą się wodę, lekko posoloną. Gdy kluski wypłyną gotować jeszcze przez kilka minut, tak aby po przekrojeniu nie było widać śladów

Codzienne Gotowanie
CIASTO MAXI KING 86338

już będzie, dodaj do niej mleko w proszku i bardzo dokładnie rozmieszaj całość rózgą kuchenną. SKŁADANIE CIASTA: Wyjmij tortownicę z lodówki i na spód wylej połowę masy mlecznej. Wstaw znowu tortownicę na 5 minut do lodówki. W tym czasie podgrzej w garnuszku lekko masę kajmakową, delikatnie, tylko, żeby poluźnić jej konsystencję, aby łatwiej nakładała się na masę mleczną. Wyjmij znowu(...)miski i za pomocą ściereczki pocieraj wszystkie orzechy, aby zeszła z nich skórka. Nie przejmuj się, jeśli odrobina skórki zostanie:) Orzechy posiekaj drobno, małą garstkę odłóż do posypania wierzchu ciasta. W małym rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia. Zdejmij garnuszek z ognia i dosyp większą cześć posiekanych wcześniej orzechów. Wyjmij ciasto

Słodko-Słony Świat Ilony
Warstwowy sernik malinowy 345

inny usztywniacz do śmietany 4 łyżki żelatyny 1 galaretka malinowa 110g cukru 1. Herbatniki i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Ewentualnie można ręcznie pokruszyć ciastka i połączyć z roztopionym masłem. Masę przekładamy do tortownicy. Ciasteczka musimy mocno wcisnąć w foremkę, można do tego użyć denka szklanki. Wsadzić foremkę z spodem do lodówki(...)całości cukru odebrać 4 łyżki i zmiksować 4 łyżki cukru z serem. Dodać już lekko ostygniętą żelatynę do sera i też zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z usztywniaczem. Dodać połowę śmietany do masy serowej wymieszać ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć ser na spód ciasta, wyrównać i z powrotem wsadzić ciasto do lodówki. 3. Rozrobić pozostałą żelatynę w odrobinie gorącej

zjem to blog kulinarny
Ciasto miodowe 525

orzeszków ziemnych 125 g masła 4 łyżki miodu Przygotowanie: * ciasto: Mąkę wymieszałam z sodą, dodałam posiekane masło, jajka, cukier puder, miód oraz mleko i zagniotłam szybko na gładką masę. Ciasto podzieliłam na trzy równe części, każdą z nich rozłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy blat piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. * krem: Mleko zagotowałam(...)garnka i smażyłam na średnim ogniu przez 15 minut, mieszając co jakiś czas. Gotową masę lekko wystudziłam. *całość: Krem podzieliłam na dwie części. Na jeden blat wyłożyłam połowę masy, przykryłam drugim blatem, na który wyłożyłam drugą część masy i przykryłam trzecim blatem. Wierzch ciasta pokryłam masą orzechową. Ciasto najlepiej smakuje, gdy postoi dwa dni w lodówce

Kulinarny Pamiętnik
Jabłko, gruszka i cukinia, czyli słodki wegański chlebek. 133

Dzień Dobry Miśki moje, przedstawiam Wam ciasto, które może w konkursie piękności nie przeszło by nawet wstępnej selekcji, ale jeżeli chodzi o wnętrze to bezapelacyjnie zajęłoby miejsce na podium. Jest lekkie, aromatyczne i wilgotne. Idealne na śniadanie i na kolację, do tego bajecznie proste do wykonania. Do dzieła! ps. Na zdjęciu jest podane z moim ostatnim wynalazkiem, czyli słodkim kremem(...)zajmiesz się resztą. Do dużej miski wsyp: mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj olej i rozgniecionego banana. Wymieszaj wszystko razem, możesz użyć do tego miksera, ale ciasto przypomina konsystencją na tym etapie glinę, więc łatwiej Ci będzie za pomocą dużej łyżki. Dodaj do ciasta odsączoną cukinię i wymieszaj. Z jabłka i gruszki pozbądź gniazd, obierz ze skórki

greenscarf
Drożdżowe pierożki z wiśniami 218

zrobiłam je z drylowanymi wiśniami z kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są delikatne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać!   SKŁADNIKI: 150 g twarogu (u mnie z wiaderka) 1/4 szkl lekko ciepłego mleka 1/4 szkl oleju 1/4 szkl cukru 1 jajko szczypta soli

Kto ugości moich gości?
Najlepsze Ciasto Czekoladowo Pomarańczowe 307

wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy masłem. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy kilka minut w formie, następnie wyciągamy z formy i odwracamy do ‚góry nogami’ w celu lekkiego spłaszczenia zbyt wyrośniętej góry. Zostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia, następnie z powrotem odwracamy. Ganche(...)wrzenia. Ściągamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę, zostawiamy tak na 2-3 minuty, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Zostawiamy na około 30 minut to zgęstnienia. Następnie wykładamy na ciasto. Posypujemy skórka kandyzowaną. *źródło : bbcgoodfood.com The post Najlepsze Ciasto Czekoladowo Pomarańczowe appeared first on Made

Made By Mom And Son

Proponowane wyszukiwania