lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:384/613)

Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 209

pieczarki. Polewamy keczupem, posypujemy serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut aż roladki się lekko zarumienią

Mania Gotowania
Owsiane ciasteczka. 209

miksujemy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy je na papier w sporych odległościach i spłaszczamy łyżką (aby łyżka się nie kleiła zanurzałam ją w wodzie, ręce przy formowaniu też :) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 min. aż będą lekko brązowe. Ciastka są miękkie więc nie należy ich od razu

Miksturownik
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 269

suszone pomidorki. Chwilę wszystko podsmażyć, aż szpinak będzie mięciutki Ciasto należy cieniutko rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok. 7 cm., nałożyć farsz na środek i zlepiać pierożki. Piec w temperaturze 190 o C przez ok. 25-30 min. (do zezłocenia). Sos jogurtowy. Wymieszać składniki sosu jogurtowego i podawać z lekko ciepłymi pierogami. Na zimno również są smaczne. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasteczka orzechowe 171

miałam czasu i od razu wzięłam się za pieczenie. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykroić foremkami ciasteczka,ja wykroiłam serduszka i gwiazdki. Wycięte ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 10 minut aż ciasteczka lekko sie podrumienią. Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem i można chrupać

Monia miesza i gotuje
Pizza z tuńczykiem i rukolą 139

pizzę z zielonym akcentem w postaci rukoli. Spód lekko uzdrowiłam, dodając do niej mąkę razową pszenną oraz otręby pszenne. Na wierzch wymyśliłam już jakiś czas temu, że dodatkami będą tuńczyk i rukola, tak więc plany ziściłam i dzisiaj przedstawiam Wam przepis na to cudeńko. Składniki na 2 pizze: Ciasto: 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej razowej (u mnie

Fabryka pomysłów
Ciasto czekoladowe z niespodzianką 240

moje drugie podejście do tego ciasta. Za pierwszym razem coś poszło nie tak ale postanowiłam  dać mu drugą szanse. I nie zawiodłam się;) Ciasto jest pyszne, puchate, delikatne i  mocno czekoladowe zarazem. Na ciacho skusiłam się po wielu bardzo dobrych opiniach na jego temat. Przyznam szczerzę, że trochę się go obawiałam z powodu dodatku jaki w sobie kryje(...)już mówię, to dodatek cukinii:) Tak cukinii, nie pomyliłam się;) Przepis pochodzi ze strony   King Arthur flour  ,  znaleziony na Moje Wypieki . U mnie z lekkimi zmianami. Serdecznie polecam;)  Składniki: 115 gram miękkiego masła pół szklanki oleju 300 gram drobnego cukru do wypieków (można użyć zwykłego)  łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżeczka sody oczyszczonej  szczypta soli

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem 427

Dzisiaj serwuję pyszną sałatkę z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem. Ostatnio nastała moda na zdrowe jedzenie, a na szczycie jest kasza jaglana. Ja również 

Niezły Młynek
Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym 523

Dzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny

Ala piecze i gotuje
Rolada bezowa z mandarynkami 358

To że lubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna

Ala piecze i gotuje
Pianka z galaretką. 5237

Ciasto powstało delikatnie mówiąc przez przypadek, chwilę zapomnienia i moje roztargnienie. Wydawałoby mi się  wówczas, że efekt będzie taki, że tylko szybko zjeść i zapomnieć. Jednakże zaskoczył mnie ostateczny wynik. Smak znałam wiec wiedziałam, że będzie ok. Ale pozostając w temacie ;). Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki,  2 takie same galaretki, biszkopty.   Wykonanie(...)szklankach wrzątku.  Jedną z trzech galaretek rozpuszczamy w pół szkl gorącej wody, odstawiamy, a by przestygła. Trzecią część mleka wlewamy do miski i miksujemy do uzyskania lekkiej pianki dodając letnią i zaczynającą się delikatnie ścinać galaretkę. Całość szybko wylewamy na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i biszkoptami. Wstawiamy do lodówki. Kiedy jest ścięte przygotowujemy kolejną galaretkę i kolejną część mleka

Malinowe Pocałunki
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 153

których doszłyśmy już do czegoś na wzór perfekcji. Dziś na tapetę poszły pierogi z mięsem. Typowe dla nas połączenie indyka, kaczki i warzyw + dużej ilości przypraw postanowiłyśmy lekko wzbogacić by wydobyć inną głębię smaku.  Od wielu lat pierogi mięsne robimy na ten sam sposób - łączymy indyka z kaczką i z dużą ilością warzyw - wszystko razem ugotowane i przepuszczone(...)maleńki składnik (np. zioła). Bardzo dużą rolę odgrywają też dodatki z jakimi je podamy. Tym razem bardziej ziołowe i paprykowe wnętrze zamknięte w delikatnym, rozpływającym się w ustach, cieniuteńkim cieście zaserwowałyśmy w dwóch odmianach - pierwsza z mieszanką ziaren i druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne. SKŁADNIKI NA FARSZ: - Indyk, 1 kg - Kaczka, 2 udka

Wypisz Wymaluj
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka Duńskie 127

Dziś sporo roboty przede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis odnalazłam(...)jestem z niego bardzo zadowolona. Polecam dalej (uwaga! ciasteczka są mocno egotyczne - pomarańczka, kardamon, imbir i goździki! To nie może być złe :)) Przepis lekko zmodyfikowany." Składniki: 200 g masła 100 g  miodu 200 g brązowego cukru  2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 ml wody 600 g przesianej mąki 50 g posiekanych migdałów skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki

Słodkie Przyjemności
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 165

mnie jak zwykle nie obyło się bez lekkich uproszczeń i wpadek.  Używałam tylko drożdży instant ( do starteru dodałam ich nieco więcej niż trzeba - nie zwróciłam uwagi na to, że w przepisie mowa o drożdżach świeżych). Starter tylko wymieszałam łyżką do połączenia składników. Znacznie krócej niż 10 minut. Właściwe ciasto wyrabiałam w robocie. Wrzuciłam wszystko do misy

Stare Gary
Serowe pączusie 602

wielkości dosłownie orzecha włoskiego) Stolnicę wysypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, a kieliszkiem środki. Smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach na złocisty kolor.   Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtaczamy dość mocno w cukrze pudrze. Cukier puder wtedy lekko się topi i dobrze przylega do pączków

bistro mama
Rozgrzewająca tarta ze śliwkami 133

Ciasto powinno być cieniutko rozwałkowane – ok. 3 mm . Podpiec ciasto przez 10 minut w temperaturze 150 stopni. Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, niezbyt drobno, dodać mąkę, migdały, cukier, cynamon i masło. Zagnieść kruszonkę. Na spód do tarty wyłożyć śliwki, posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni, aż kruszonka się lekko zrumieni

Kulinarne Inspiracje