lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:393/613)

Mini strucle z marcepanem 127

ciasteczka, mieszczące w sobie esencję wypieków na święta Bożego Narodzenia - aromat, bakalie, marcepan i niepowtarzalny smak.   100 g masła roztopić i dobrze wystudzić. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mleko lekko zagrzać i wymieszać je z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Jeżeli(...)drożdży - to nie trzeba przygotowywać rozczynu. Przygotować miskę i wsypać do niej resztę mąki. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i wyrośnięty rozczyn (lub suche drożdże). Zagnieść ciasto. W trakcie wyrabiania dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Wyrobić całość a następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około

Świat Ciasta
Happy birthday to You! 160

niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny do zdobień, znakomicie trzyma formę swoją i ciasta. Najbardziej jestem zadowolona z jabłek w karmelu. Miałam na takie ochotę od dawna, a małe jabłuszka prezentują się w tej formie zachwycająco! Nie można się do nich nie uśmiechnąć(...)części. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ricottę zmiksować z kajmakiem na gładką masę. 3 listki żelatyny rozpuścić, wymieszać z masą kajmakową. Wstawić do lodówki na 10-15 minut do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą kajmakową. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.  W garnku skarmelizować cukier z sokiem z cytryny, dodać jabłka. Gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bardzo czekoladowy tofurnik na spodzie z nerkowców - czyli sernik z tofu 207

Dzisiejszy dzień minął szybciutko, oby tylko z jutrzejszym było tak samo. Zajęcia od 8-19.15 nie brzmią zbyt kolorowo, ale wiadomo trzeba to przeżyć. Po raz

Be Fit Be Strong
Ciasto w dwóch kuchniach. Sernik kajmakowy 192

przepis jest perfekcyjny - ciasto opadło zaledwie kilka milimetrów, w dodatku równo, więc wygląda imponująco. Polane kajmakiem z odrobiną mleka i masła i posypane migdałami robi piorunujące wrażenie. Nawet na C., który wczoraj wrócił z pracy raczej później niż wcześniej, poprosił o kawałek. A jedząc, mlaskał z ukontentowaniem. Sernik jest po prostu genialny - idealnie słodki, z lekko słonawą nutą spodu. Smaki(...)polać sernik. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch sernika. Schłodzić w lodówce przez 4 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego! Przed sernikiem upiekłam jeszcze ciasteczka i inne ciasto ze składnikiem, który pierwszy raz zagościł w mojej kuchni. Spotkanie zaowocowało miłością od pierwszego kęsa, z pewnością więc jeszcze coś z tymi cudownymi kuleczkami się u mnie pojawi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańska szarlotka bez cukru 173

molem książkowych. Pisze lekko, ale zawsze trafia w sedno.. dlatego zapraszam na Jej bloga bo naprawdę warto. Można się nieźle uśmiać :) Poniższy przepis jest specjalnie dla M. Bez jajek, mleka, cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodzony stewią, z dodatkiem tzw. "superfood" czyli jagód goji i oleju kokosowego. Do tej szarlotki najlepiej wybrać słodkie, soczyste jabłka. Ciasto można polać np. syropem

Czarnawisienka
Wątróbki w cieście francuskim 261

zapraszam na wątróbki drobiowe z żurawiną, pomidorami i serem camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)drobiowe po ich dokładnym umyciu pokroiłem w niewielkie paski o grubości około 1 centymetra. Na patelni rozgrzałem około 2 łyżek oliwy i dodałem szalotkę wraz z czosnkiem. Po ich lekkim zarumienieniu się dodałem wątróbki. Całość przyprawiłem 2 łyżeczkami suszonego oregano, łyżeczką suszonego rozmarynu oraz łyżeczką suszonego tymianku i smażyłem na dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem pomidorki

Wyprawy kulinarne
TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 248

tort i ciasto. Dziś prezentuję Wam tort, ciacho będzie w następnym wpisie:) Torcik wyszedł świetny, połączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne co bym zmieniła to kakaowy krem z wierzchu - powinnam była zamiast kakao dać cappuccino, ponieważ w zamierzeniu torcik miał być cappuccino a wyszedł tylko z lekkim posmakiem kawy(...)jednym żółtku, mieszając dokładnie po każdym dodaniu. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao przesiej przez sitko i dodaj ostrożnie do masy jajecznej, mieszając powoli drewnianą łyżką albo szpatułką. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.  Po tym czasie wyjmij gorący biszkopt z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około

Słodko-Słony Świat Ilony
Mini ptysie z truskawkami 239

czyli mini ptysi z truskawkami. Wypełnione są lekkim kremem budyniowym, który zdecydowanie lepiej zda egzamin przy panujących upałach, niż bita śmietana. Jeśli Wasze dzieci lubią bardzo słodkie ciastka dodajcie nieco więcej cukru do kremu, niż jest w przepisie. Na pewno żadnej pani domu nie trzeba przekonywać do tego, jak ważnym składnikiem każdego ciasta jest dobra mąka. Ja od jakiegoś czasu

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z jaglanym kremem czekoladowym (bez pieczenia). 117

następnie wyjmij z blendera i ubij ciasto rękoma.  2. Posmaruj formę na tartę cienką warstwą oleju, na to wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki, w tym czasie przygotuj krem. 3. Ugotuj kaszę na sypko, odstaw do wystygnięcia. Wrzuć do blendera, dodaj daktyle, sok, wodę i zmiksuj. Wlej roztopioną, lekko wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksuj, aż do uzyskania

Powiedz dietom nie
NALEŚNIKI KAKAOWE Z MĄKI KOKOSOWEJ Z MUSEM BRZOSKWINIOWO-DYNIOWYM – dietetyczne – BE FIT! 171

menu! Świetnie nadaje się do naleśników , pankejków , ciast , ciasteczek i innych wypieków, ale uwaga: pobiera dużo więcej płynów niż mąka pszenna! Tym razem postawiłam na kakaową wersję naleśników, które po brzegi wypełniłam musem dyniowo-brzoskwiniowym ( z owoców z własnego ogródka! ). Naleśniki są niezwykle sycące, bardzo aromatyczne, a przede wszystkim dietetyczne i lekkie – trafiają na stałe do mojego menu

Ostra na Słodko
Chleb na owsiance .... z cyklu Wypiekanie na Śniadanie. 119

skórka była chrupiąca. Ostrożnie wkładamy foremkę z ciastem na dolny poziom i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyciągamy upieczony na złoto chleb i odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Zajadamy ze smakiem ze świeżym masełkiem, z twarożkiem lub domowym dżemem truskawkowym z kwiatem czarnego bzu. Smak chleba wyśmienity, dzięki podprażonym płatkom lekko orzechowy, wybornie pachnący miodem.   Dziękuję

Naturalna Kuchnia
Mini pizze bez ciasta 1665

pizza jest w wersji mini, a zamiast ciasta z mąki pszennej jest smaczne warzywo. Składniki 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy

My Chcemy Jeść
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 153

wszystko jeszcze z 5 - 10 minut, do lekkiego zredukowania sosu. W między czasie przygotowujemy bułeczki. Bułeczki / Cobbler : 175 g mąki, 55 g masła, 1/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g startego parmezanu, 80 g maślanki ew. świeży tymianek Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść, następnie z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego

Plate of Joy
Kibiny ze szpinakiem 230

szczypta soli 1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują

Apetyczna babeczka
wielkanocny mazurek kajmakowo jabłkowy 159

złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy ciasta do ostudzenia. składniki na masę kajmakową: 100 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła składniki na masę jabłkową: 1 mały słoiczek marmolady jabłkowej opcjonalnie: 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Jeśli używamy rzadkiej marmolady to podgrzewamy ją a następnie dodajemy galaretę cytrynową, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie: Masło ucieramy, dodajemy masę kajmakową i ucieramy

Domowy Smak Jedzenia