lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:385/613)

Sałatka z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem 411

Dzisiaj serwuję pyszną sałatkę z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem. Ostatnio nastała moda na zdrowe jedzenie, a na szczycie jest kasza jaglana. Ja również 

Niezły Młynek
Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym 514

Dzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny

Ala piecze i gotuje
Rolada bezowa z mandarynkami 350

To że lubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna

Ala piecze i gotuje
Pianka z galaretką. 5224

Ciasto powstało delikatnie mówiąc przez przypadek, chwilę zapomnienia i moje roztargnienie. Wydawałoby mi się  wówczas, że efekt będzie taki, że tylko szybko zjeść i zapomnieć. Jednakże zaskoczył mnie ostateczny wynik. Smak znałam wiec wiedziałam, że będzie ok. Ale pozostając w temacie ;). Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki,  2 takie same galaretki, biszkopty.   Wykonanie(...)szklankach wrzątku.  Jedną z trzech galaretek rozpuszczamy w pół szkl gorącej wody, odstawiamy, a by przestygła. Trzecią część mleka wlewamy do miski i miksujemy do uzyskania lekkiej pianki dodając letnią i zaczynającą się delikatnie ścinać galaretkę. Całość szybko wylewamy na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i biszkoptami. Wstawiamy do lodówki. Kiedy jest ścięte przygotowujemy kolejną galaretkę i kolejną część mleka

Malinowe Pocałunki
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 143

których doszłyśmy już do czegoś na wzór perfekcji. Dziś na tapetę poszły pierogi z mięsem. Typowe dla nas połączenie indyka, kaczki i warzyw + dużej ilości przypraw postanowiłyśmy lekko wzbogacić by wydobyć inną głębię smaku.  Od wielu lat pierogi mięsne robimy na ten sam sposób - łączymy indyka z kaczką i z dużą ilością warzyw - wszystko razem ugotowane i przepuszczone(...)maleńki składnik (np. zioła). Bardzo dużą rolę odgrywają też dodatki z jakimi je podamy. Tym razem bardziej ziołowe i paprykowe wnętrze zamknięte w delikatnym, rozpływającym się w ustach, cieniuteńkim cieście zaserwowałyśmy w dwóch odmianach - pierwsza z mieszanką ziaren i druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne. SKŁADNIKI NA FARSZ: - Indyk, 1 kg - Kaczka, 2 udka

Wypisz Wymaluj
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka Duńskie 118

Dziś sporo roboty przede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis odnalazłam(...)jestem z niego bardzo zadowolona. Polecam dalej (uwaga! ciasteczka są mocno egotyczne - pomarańczka, kardamon, imbir i goździki! To nie może być złe :)) Przepis lekko zmodyfikowany." Składniki: 200 g masła 100 g  miodu 200 g brązowego cukru  2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 ml wody 600 g przesianej mąki 50 g posiekanych migdałów skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki

Słodkie Przyjemności
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 153

mnie jak zwykle nie obyło się bez lekkich uproszczeń i wpadek.  Używałam tylko drożdży instant ( do starteru dodałam ich nieco więcej niż trzeba - nie zwróciłam uwagi na to, że w przepisie mowa o drożdżach świeżych). Starter tylko wymieszałam łyżką do połączenia składników. Znacznie krócej niż 10 minut. Właściwe ciasto wyrabiałam w robocie. Wrzuciłam wszystko do misy

Stare Gary
Serowe pączusie 591

wielkości dosłownie orzecha włoskiego) Stolnicę wysypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, a kieliszkiem środki. Smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach na złocisty kolor.   Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtaczamy dość mocno w cukrze pudrze. Cukier puder wtedy lekko się topi i dobrze przylega do pączków

bistro mama
Rozgrzewająca tarta ze śliwkami 124

Ciasto powinno być cieniutko rozwałkowane – ok. 3 mm . Podpiec ciasto przez 10 minut w temperaturze 150 stopni. Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, niezbyt drobno, dodać mąkę, migdały, cukier, cynamon i masło. Zagnieść kruszonkę. Na spód do tarty wyłożyć śliwki, posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni, aż kruszonka się lekko zrumieni

Kulinarne Inspiracje
CHLEBKI Pita z Kurczakiem 381

ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.  Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości ok. 5mm, oprószamy mąką i odstawiamy przykryte na 20 minut.  Pieczemy w piekarniku przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią. Kiedy przestygną wypełniamy sałatką, kurczakiem i sosem:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Sernik na zimno z galaretką truskawkową. 1574

masą serową. Wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki we wrzątku i lekko mieszamy. Spód dużej tortownicy wykładamy biszkoptami jeden obok drugiego lub kładziemy upieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Po zastygnięciu galaretki kroimy ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Rosół z domowym makaronem 120

małym ogniu około godziny pod przykryciem, niech tylko lekko pyka. A do rosołu koniecznie makaron domowy w osobnym przepisie. MAKARON DOMOWY SKŁADNIKI: na 6-8 osób 5 jaj, około 1kg mąki ( ja używam z młyna, albo tortowej), szczypta soli WYKONANIE: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy połowę mąki, sól, mieszamy. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, wyrabiamy – ciasto musi być dość

Kuchnia Beaty
Przepis na pączki z marmoladą. 109

wlać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta formować pączki, odstawić do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Po przestudzeniu nadziać rzadką marmoladą za pomocą cienkiej szprycki. Posypać cukrem pudrem. Rada : Aby pączki nam szybciej wyrosły możemy je włożyć do lekko nagrzanego piekarnika na kilka minut. Na dno piekarnika wstawmy

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka z maszynki 302

kawałka, resztę nadal chłodzić w lodówce lub zamrażarce - z ciasta odrywać lub odcinać nieduże kawałki, wkładać je do maszynki, wychodzący z niej pasek o wybranym przez nas wzorze kroić na kawałki o długości 6-7cm, układać w odstępach na przygotowanej blasze - uformowane ciasteczka piec przez 12-17 minut do lekkiego zrumienienia Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, dzięki temu

Smakołyki Bereniki
Wytrawne muffiny ze szparagami i cheddarem 193

zalewamy to mlekiem, jogurtem, musztardą i olejem. Wszystko lekko roztrzepujemy do połączenia się składników.  W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, startym serem sola i pieprzem. Do suchych składników dolewamy płynne i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone szparagi. Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym

Słodkie Przyjemności
Ciasto z masą śmietankową i owocami 157

mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać Wylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 25 min. Zdjąć papier i wystudzić. masa 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1/2 litra wody. Wiśnie odsączyć z zalewy, jagód nie rozmrażać. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć ubić śmietanę na prawie sztywno i wymieszać

Mix smaku
Meksykańskie tacos 222

mieszamy ciasto, aż woda połączy się z mąką. Wyrabiamy ciasto ręcznie, aż będzie zwartą kulką. Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy koła wielkości dużego półlitrowego kubka. Każdy placek posypujemy przyprawą tacos. Smażymy obustronnie na suchej patelni. Dociskamy placki widelcem ( przy potrzymaniu widelca powinny nam się robić napowietrzone bąbelki). Smażymy chwilę, aż będą lekko rumiane. Gotowy placek zawijamy w muszelkę i zostawiamy

Ostra na Słodko
Pizza ze szparagami i listami groszku cukrowego 148

więc nie było innej opcji jak to połączyć. Smak lekko chrupiących szparagów wraz ze świeżutkim groszkiem mniam pycha. Zestawienie to wylądowało w pizzy na której również znalazła się feta i gęsty sos beszamelowy. Co mnie ujęło w tym zestawieniu ...że nie jest ona taka poukładana taka idealna taka inna :) Przyrządzenie ciasta trwa 30 minut więc w 45 minut mamy swoją

Basia w kuchni
Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki 309

konkursie: Na blogu znajdziecie też inne serniki i ciasta na zimno: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Sernik na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjne faworki 200

wytrwałości. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski (około 3 cm szerokości i 10-12 cm długości). Każdy paseczek nacinamy delikatnie na środku. Przez nacięcie przekładamy jeden koniec paska. Gotowe faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, około 2 minuty z każdej strony, na lekko złoty kolor

Mania Gotowania
KRUCHE CIASTECZKA KUKURYDZIANE, BEZGLUTENOWE 275

folię spożywczą i kilka minut schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym delikatnie mąką i wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można część posmarować roztrzepanym białkiem i posypać np.płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku (termoobieg) ok 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Odstawić do wystudzenia, gdyż ciepłe są bardzo kruche. Smacznego

Smaczne Zdrowe