lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:380/613)

Chleb orkiszowy na podmłodzie z ziarnami 131

można w tym celu wykorzystać blat kuchenny. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym (ja przykrywam nawet dwoma) i odstawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny, wąski bochenek chleba (ja tym razem przesadziłam i uformowałam za długi bochenek, w smaku taki sam, ale śmiesznie wyglądał). Bochenek przełożyć(...)temperatury 220 ° C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożem w kilku miejscach, włożyć do piekarnika, piekarnik ponownie zaparować (poprzez spryskanie go wodą poprzez lekko uchylone drzwiczki piekarnika, żeby para nie uciekła) i piec przez 40-45 minut (u mnie 45 minut). Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na kratkę (można

Passions hobbies life
Maślane bułeczki z konfiturą 129

zobaczyłam te śliczności u Dominiki , zakochałam się od razu! Chciałam natychmiast je zjeść, popić kawą lub ciepłym mlekiem, jak w dzieciństwie. Alternatywa dla drożdżówek, mnóstwo możliwości smakowych. Idealne ciasto drożdżowe, z którym fantastycznie się pracuje. Sama przyjemność. Składniki (na blaszkę 25 cm): 450 gramów mąki pszennej tortowej 20 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 60 gramów cukru 2 jajka(...)łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier z prawdziwą wanilią 150 ml letniego mleka konfitura o dowolnym smaku (według upodobań) Wykonanie: W pierwszej kolejności należy wykonać zaczyn.  Podgrzać lekko mleko (do temperatury naszej dłoni), dodać cukier, pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do pierwszego wyrośnięcia.  Pamiętajcie proszę o zasadzie "3" - więcej

Garniec Magalie
Przepis na puszysty biszkopt. 303

Puszysty biszkopt na torty lub ciasta. Składniki : Biszkopt jasny :                                         Biszkopt ciemny ( czekoladowy ) : 5 jajek(...)Oddzielić białka od żółtek,białka ubić w misce na sztywno. Następnie dodajemy po troszkę cukru i dalej ubijamy. Żółtka rozbijamy ( np. widelcem ) i wlewamy do białek ubitych z cukrem,lekko mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko ( jeśli robimy biszkopt czekoladowy dodajemy również kakao i przesiewamy wszystko razem). Na końcu wsypujemy mąkę i krótko mieszamy aby się

Przepisy i porady kulinarne
Kajzerki 215

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Dodać sól, jajko, przesiane i wymieszane ze sobą mąki (pszenną i ziemniaczaną). Na końcu dodać miękkie masło. Wszystko razem zagnieść. Uformować kulę, przesmarować ją delikatnie tłuszczem - może to być odrobina oleju lub masła.  Przykryć i odstawić do wyrastania na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego formować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śnieżne kule – świąteczne ciasteczka 116

Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Ciastka lekko popękają. Wyjmij upieczone ciasteczka i delikatnie obtocz je w korzennej

codojedzenia
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6405

Sernik obłędnie kokosowy 23. Szarlotka królewska 24. Seromakowiec 25. Ciasto Prince Polo 26. Aniołek 27. Sernik na zimno w szklance 28. Makowy ślimaczek 29. Deser Kubuś 30. Piernik marchewkowy 31. Szybkie pierniczki 32. Pralinki jaglane a'la Rafaello 33. Żurawinowy wieniec drożdżowy 34. Dietetyczny sernik na jogurtach 35. Lekki sernik dyniowy na otrębowym spodzie

Czerwona Porzeczka
Słomki ptysiowe 165

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne porcje ciasta o długości ok. 6 cm. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy- podczas pieczenia mocno rosną! Paluszki obficie posypać cukrem.   Piec w 200 st.C przez 10-15 minut do zezłocenia. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić do lekkiego ostudzenia, następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i umieścić na kratce. Podawać

Nastoletnie Wypiekanie
Delicja 196

około 20-25 minut, do "suchego patyczka". Gorące jeszcze ciasto upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 30-40 centymetrów.  Składniki na galaretkę: - 2 duże pomarańcze - 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie galaretek: Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, zużywając 750 mililitrów wody (nie 1 litr). Studzimy i chłodzimy do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania

Życie zamknięte w smaku
BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 171

    Ach, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie

W kuchni Karmel-itki
Batoniki/ciastka musli 115

Idealne do pracy, na uczelnię, dla dzieci do szkoły. Świetna alternatywa dla sklepowych batoników musli. Zaraz po upieczeniu przepysznie chrupiące, na następny dzień lekko miękną. mniam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Torcik na zimno z brzoskwiniami 187

Święta, Święta i po Świętach, tak to już jest.  Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy

Takie tam pichcenie
Pieczone faworki 238

Skoro jutro Ostatki, skoro po Tłustym Czwartku niejednemu jakiś kilogram doszedł do dźwigania to dziś proponuję faworki pieczone, lekkie i pyszne. Wszystkim posmakują na pewno. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Palmiers - mini ślimaki z ciasta francuskiego 101

się przykleił. To samo zrobić z drugiej strony odwracając ciasto. Powtórzyć czynność dwu - trzykrotnie za każdym razem posypując blat cukrem  Zwijać jednocześnie z obu stron tak, aby ruloniki spotkały na się na środku Pokroić rulonik na 1 cm plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Plasterki lekko spłaszczyć ręką Piec 10 minut Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Co zrobić, aby pączki miały białą obwódkę. 113

dobrze wyrośnięte na rozgrzany tłuszcz. Należy również pamiętać, aby ciasto drożdżowe przeznaczone na pączki nie było zbyt twarde ( sztywne ) powinno mieć konsystencję rzadszą niż np. na chałki.  Pamiętajmy także o tym, że jeśli chcemy, aby nasze pączki miały białą obwódkę powinniśmy je nadziewać marmoladą dopiero po usmażeniu i lekkim przestudzeniu, czyli tak jak robią to zawodowcy w cukierniach

Przepisy i porady kulinarne
Tarta z chorizo i cukinią 238

śmietanę i parmezan, doprawić solę i pieprzem. Wyjąć ciasto. Wypełnić ciasto chorizo z cebulą, zalać mieszanką śmietany z jajkiem, na wierzchu położyć cukienię, posolić ją i polać delikatnie oliwą z oliwą. Piec kolejne 30 - 40 minut na górnej półce piekarnika w temperaturze 190 stopni. Farsz powinien się zarumienić i lekko urosnąć

W kuchni wieczorem
Houskove knedliky - czeskie knedle 126

drożdży pół łyżeczki cukru  Pół szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże oraz pół łyżeczki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut - robimy tym sposobem zaczyn. Mąkę wsypujemy razem z solą do miski, wlewamy roztrzepane jajko oraz zaczyn z drożdży i wodę. wyrabiamy ciasto do czasu aż przestanie się

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb pszenny na zakwasie 143

jeszcze koszyczków do wyrastania chleba), końcówkami ściereczki przykrywając ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po godzinie wyrastania włączyć piekarnik wstawiając do niego kamień do pizzy lub grubą blachę np. z wyposażenia piekarnika. 3. Po wyrośnięciu bochenek przełożyć na deseczkę wysypaną kaszą manną i ostrym nożem lekko naciąć wierzch. Na spód piekarnika wstawić małą foremkę z wrzącą wodą

UgotujmyTo.pl
Pianka jogurtowa z galaretką i owocami 176

Poniższy przepis pierwotnie ukazał się na stronie serwisu  Trendy Kosmetyczne , którego gospodynią jest  Malina  i którą pozdrawiam serdecznie :) Dzisiaj zaproszę Was na coś

Codzienna kuchnia niecodzienna