lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:400/613)

Rolowane ciasto ze śliwkami i cynamonem wg Aleex (TM5) 182

równomiernie śliwki. 7. Ciasto zwinąć w rulon. 8. Pokroić roladę na grubsze plasterki. Ułożyć je w blaszce o wymiarach 32x23, wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 25 minut. Potem zwiększyć temperaturę do 175 – 180 stopni C i piec jeszcze przez 20 minut. 10. Wyjąć z piekarnika, lekko oprószyć cukrem pudrem

W mojej kuchni
Ciasto makowe na pianie z białek 230

wystudzenia. Przygotowanie ciasta Do przygotowanej wcześniej masy makowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. i miksować na wolnych obrotach kilka minut.  Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w temperaturze 180-190 stopni około 30-35 minut. Po lekkim przestudzeniu polukrować ( tutaj

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pączki tradycyjne z dżemem 225

oleju kawałeczek ciasta musi zacząć smażyć się, czyli otaczać się dookoła bąbelkami i zacząć brązowieć) i smażymy po 3 pączki na raz z każdej strony, aż zezłocą się. Smażymy tak pozostałe pączki.  UWAGA: Pamiętajmy, aby utrzymywać stałą temperaturę oleju 170 stopni i być ostrożnymi podczas wkładania pączków do oleju.  Po tym wykładamy na papierowe ręczniczki, lekko studzimy

Kuchnia Łukasza
Ciasto jabłkowo-kajmakowe 393

dzień przed złożeniem ciasta, wtedy ładnie się kroi. Warstwa z jabłkami; Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem z cytryny zasypujemy cukrem i dusimy w rondelku, można podlać kilkoma łyżkami wody, mieszając od czasu do czasu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Ostawiamy do lekkiego stężenia. Warstwa kajmakowo

Wanilia i Kardamon
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 192

sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc.  Nadzienie 250 g rabarbaru galaretka cytrynowa 3 łyżeczki cukru Rabarbar opłukać i pokroić na małe kawałki.  Wrzucić do rondla, wlać ok. pół szklanki wody. Rozgotować. Dodać cukier i galaretkę. Dobrze wymieszać i rozpuścić galaretkę. Zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort szwarcwaldzki 177

ostygnięcia. Wyjąć ciasto z formy i odstawić na kilka godzin. Wiśnie umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem, odstawić na 30 minut. Następnie wiśnie odsączyć, płyn wlać do garnka – uzupełnić wodą tak aby było 150 ml- zagotować – wlać wymieszaną z dwiema łyżkami wody skrobię kukurydzianą, dodać kawałek laski cynamonu, zagotować. Włożyć wiśnie (odłożyć 16 wiśni!), wymieszać. Gdy lekko ostygnie wyjąć cynamon

królestwo garów
Sernik cytrynowy z czekoladą Bajeczną 259

ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Batoniki kroimy na mniejsze kawałki, mogą to być Bajeczne, ale wersja ze Snickersem jest też bardzo udana :) Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.     Zakochałam się ostatnio w tej piosence, jest tak pozytywna i lekka

sama złodycz
Domowy chleb pieczony na kamieniu 195

czasie ciasto przekładamy na blachę lub kamień do pizzy delikatnie wysypany mąką. Piekarnik powinien być nagrzany do 260 stopni, w piekarniku powinno stać również naczynie z wrzątkiem, który będzie parował - dzięki temu skórka zrobi się chrupiąca, ale i dopiecze się środek chleba. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200-210 stopni, bochenek nacinamy lekko na wierzchu i pieczemy jeszcze

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Naleśnik ziemniaczany z duszoną karkówką 232

ogniu do lekkiego zrumienienia mięsa. Dodajemy suszone pomidory a następnie wlewamy bulion. Przekładamy do rondelka, doprawiamy do smaku i na minimalnym ogniu dusimy  do miękkości mięsa ( ok. 40 minut ). Ziemniaki ścieramy na średnich oczkach. Dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy wodę, olej, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta, jak na naleśniki

Maminek kulinarny
Tagliatelle z marchewki z serem owczym i czarnuszką 238

pyszny, energetyczny i lekki obiad. Tagiatelle z marchewki, owczy ser, garść frikeh, szczypta czarnuszki i gotowe! My kupiliśmy wór frikeh w Nazarecie zachęceni przez właścicielkę naszego hotelu. Ten znajdował się w starym arabskim pałacu. Na suficie w salonie namalowane były m.in. zielone kłosy pszenicy. Jak dowiedzieliśmy się przy porannej pogawędce przy kawie z kardamonem i kawałku ciasta migdałowego, ziarno pszenicy

GRUBY WAŁEK
Tort jabłkowy 193

delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić go z około 60cm na podłogę. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i gotować około 10 minut. Następnie dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Biszkopt przekroić

Amatorka kuchenna
Tartaletki śliwkowe z czekoladą 155

czubatą łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy po foremce - ugniatamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru.  W tym czasie przygotowujemy śliwki: Owoce myjemy, wydłubujemy pestki i wrzucamy do rondelka. Posypujemy cukrem i polewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na lekko ostudzone babeczki nakładamy

Słodkie Przyjemności
Kruche dwukolorowe markizy z marmoladą - maleństwa idealne dla dzieci 165

dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać kakao. Wstawić dwie kulki do lodówki na jakieś 20-30 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Potem każdą z kulek rozwałkować i wykrawać małe kółka. U mnie był to szerszy kieliszek. Na jasne kółka nakładać po porcji marmolady, i nakrywać je ciemnym kołkiem. Blaszkę lekko nasmarować tłuszczem i układać

Moje pyszne gotowanie
Jesienne babeczki z jeżami 301

jesiennego tortu czy ciasta. Składniki na babeczki Składniki na krem +zielony barwnik spożywczy Do dekoracji: marcepan czekolada czekoladowa posypka Babeczki przygotowujemy według przepisu . Ważne, żeby całkiem ostygły przed nałożeniem kremu. Z marcepanu kulamy różnej wielkości kulki - na mniejsze i większe jeże. Spłaszczamy je nieco w dłoniach z jednej strony, tak żeby uzyskać kształt łezki. Czubek łezki lekko wyginamy do góry

Ciastkozercy
Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym 210804

składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Farsz do naleśników: 1,5 kg ziemniaków 1 czerwona cebula pieprz, sól, 2 łyżki masła oliwa do smażenia. Gotujemy ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie. Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy masło, cebulkę, pieprz- dusimy. Ziemniaku powinny być lekko ostre- w razie

Smaki Edyty
Zimowe ciasteczka z dodatkiem imbiru 184

imbiru, które dodatkowo lekko nas rozgrzeje, co sądzicie? Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka sproszkowanego imbiru 0,5 szklanki cukru 100 g masła jajko 2 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski i przy pomocy łyżki mieszamy w jednolitą masę. Tak powstałe ciasto, łyżką, w dużych

Taste Of My Day
Pierniczki- czerwone serca 195

Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie serc. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Malujemy pierniczki czerwonym lukrem i posypujemy jeszcze mokre cukrem perlistym, lekko dociskając ręką

Aga w kuchni
Ciasto warstwowe, przepyszne 9224

wystudzone ciasto. 4) BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wystudzony biszkopt  położyć na krem. 5) POWIDŁO 6) KREM ŚMIETANOWY 1/2 litra śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Ubić śmietanę, dodać cukier oraz żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości gotowanej wody i lekko podgrzaną. Gotowy krem dać

Praktyczna pl
Krakersy z sezamem 559

małe, lekko słone i chrupiące krakersiki wciągną swym smakiem każdego, a skutkować to będzie bardzo szybkim znikaniem owej przekąski. Kształt i wielkość krakersów zależą od naszych chęci i fantazji, moje krakersy powstały w wersji mini, bo takie lubimy chrupać najbardziej. Dodatkiem smakowym w przepisie jest sezam, ale i tutaj istnieje spora dowolność i do ciasta można dodać

Smakołyki Bereniki
Tarta jabłkowa z budyniem 266

blat i rozwałkowałam. Ciastem wylepiłam blaszkę do tarty, nakłułam w kilku miejscach widelcem i zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (przez ok. 15 minut). Budyń przygotowałam wg instrukcji podanej na opakowaniu i odstawiłam na trochę do przestygnięcia. Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, przekroiłam na ćwiartki, a potem na plasterki (średniej grubości). Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły budyń

Kulinarny Pamiętnik
Bułki śniadaniowe 153

ponownie wyrobić.Wyłożyć ciasto na stolnicę,będzie klejące ale podsypując mąką i wyrabiając zrobi się takie jak byśmy mieli wrażenie że zaraz wypłynie z rąk.Wyrabiać na stolnicy obficie obsypana mąką i wyrabiając cały czas .Jak zacznie się kleić podsypać trochę mąki .Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek.Kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy

Moje domowe kucharzenie
ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ 202

wałkuję ( wtedy ciasto się nie klei). Bardzo fajnie się rozwałkowywało. Uformować koło. Z niego utworzyć 8 trójkątów. Na każdym kawałku nałożyć konfiturę owocową ( ja użyłam własnych powideł bez cukru oraz gęstą konfiturę wiśniową) i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temp.180*C ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Wstawiamy do nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Jagodzianki na oleju 175

podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę ,uformować wałek i podzielić na 16 części. Z każdej części uformować w dłoniach placek nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić,formując owalny kształt i układać na blasze wyłożonej matą silikonową. Odstawić na około 15 min do ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować za pomocą pędzelka lekko roztrzepanym białkiem.Piec

Ala piecze i gotuje
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 269

Miłośnicy kuchni tureckiej i bliskowschodniej nie będą pewnie zaskoczeni tym przepisem, ale naszym pozostałym Czytelnikom należy się kilka słów wyjaśnienia do czego stosować sumak i co

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik czekoladowy 217

piekarniku zaczęło się niego mocno kopcić jakby ktoś rozpalał ognisko:P A wszystkiemu winna była właśnie nieszczelna forma, przez którą wyciekał topiący się pod wpływem temperatury tłuszcz ze spodu ciasta. Jaki z tego wniosek? Kobieto, leć do sklepu i kup sobie nową formę haha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła(...)dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę (nie ubitą) i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko je schładzamy. Dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej (aby ją zahartować) a następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy dokładnie. Autorka sugeruje, aby użyć do tego koniecznie blendera

My simple kitchen
Kremowe jaglane ciasto z truskawkami. Bez glutenu, bez dodatku cukru, bez pieczenia, wegańskie 567

przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. A w upał nie trzeba włączać piekarnika.  Ciasto nie przypomina ani tarty, ani tradycyjnego pieczonego ciasta. Jeśli miałabym go jakoś scharakteryzować, najbardziej pasują tu określenia: kremowe, delikatne i rozpływające się w ustach. Zapraszam :)  Składniki (u mnie forma 20 cm): SPÓD: - 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka(...)szklanki wody Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 1 szklanką mleka kokosowego, dodajemy syrop z agawy i gotujemy pod przykryciem aż odparuje cały płyn (ok. 15 minut). Lekko studzimy. Blendujemy dokładnie z dodatkową połową szklanki mleka kokosowego.  Daktyle zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy. Wodę zostawiamy na wszelki wypadek.  W pojemniku

Smakuje zdrowo
Wegańska Panettone 241

Święta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni, ale od 2 lat, czyli odkąd(...)było mi po drodze z tą babką. Udało mi się odtworzyć ten smak, ba uważam że jest nawet lepsza . A tak serio, bo jest to naprawdę przepyszna babka, lekko wilgotna, aromatyczna, idealna na śniadanie i podwieczorek. Podobno najlepsza w dniu pieczenie, cóż przekonam się jutro, a jak coś zostanie, to już mam pomysł jak ją dalej przetworzyć. Piekłam w dwóch

greenscarf
Red velvet cake 174

tort jest pyszny! Pracy troszkę przy nim jest, bo pieczenie samego ciasta trwa prawie 75min (!), ale uwierzcie mi, że warto. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku . 'red velved cake' Składniki: *ciasto: - 250g masła, bardzo miękkiego - 320g drobnego cukru (ok.1,5 szklanki) - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem - 370g mąki pszennej (ok.2 1/4 szklanki) - 1 łyżeczka proszku(...)pokojowej - 1 słoiczek (ok.30ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu (użyłam firmy Wilton) *masa: - 500ml śmietanki kremówki 36%, bardzo zimnej - 1 szklanka cukru pudru - 375g serka mascarpone - 375g serka kremowego lekko słonego np.Philadelphia lub podobnego Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy minimum 25cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy. Papier od wewnątrz również posmarować

CookYourself
Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 155

świetny pomysł na lekki obiad lub na kolację. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy . Przepis tutaj . Ciasto

Calzonella.com
Domowe hod-dogi 206

godzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie podłużne paluchy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce. Parówki podgrzewamy w wodzie, ogórki kroimy w plasterki, bułki lekko nacinamy wzdłuż. Parówki

Bajeczna Kuchnia
Gofry, lekkie i chrupiace czyli Niedzielne Sniadanie odc.66 213

wypiekach . Gofry, lekkie i chrupiace 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis miesiąca – kopytka, kluseczki i knedle 244

ciasto. Podziel ciasto na cienkie wałeczki i pokrój na małe kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 3 minuty. Na ogół kopytka są ugotowane, kiedy wypłyną do wierzchu. Wyłóż kopytka na talerz za pomocą cedzakowej łyżki. Przyrządź grzyby. Kurki oczyść i pokrój jeśli są bardzo duże. Smaż grzyby na rozgrzanym tłuszczu aż będą lekko zrumienione. Grzyby powinny

codojedzenia
Rolada w kropeczki z musem czekoladowym i nektarynką. 183

delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę  i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią biszkopt, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką (kropeczki muszą być na zewnątrz) i odstawiamy do wystudzenia.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z cukrem i studzimy do momentu, aby była lekko ciepła. Śmietanę

Symfonia smakowa
Samosy Królowej 286

Rozwałkować ciasto i wykroić dużą filiżanką, albo miseczką koła średnicy ok 10 cm. Każde kółko przekroić na pół. Nadzienie: Warzywa ugotować, wystudzic i pokroić. Kurczaka pokroić w małą kostkę, posypać odrobiną soli i curry i uzmażyć. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać gorczycę. Kiedy ziarenka zaczną strzelać dodać pozostałe przyprawy, imbir i chilli, lekko podsmażyć

Kulinarne Inspiracje
Tarta cytrynowa / Lemon tart 158

wykładamy na ciasto krem cytrynowy. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Później dodajemy 3 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca mogła by rozpuścić krem). Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy

Projekty ze smakiem
Bułeczki serowe z masełkiem czosnkowym. 249

ciasto. Z ciasta formujemy prostokąt, nacinamy na cztery pasy i każdy pod skosem na trzy części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy pod przykryciem (ściereczka) na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni. Po tym czasie wyciągamy bułki, piekarnik nastawiamy na 200 stopni góra dół. Bułki smarujemy zimnym mlekiem i posypujemy serem lekko uklepując. Wstawiamy

BaRepas
Ravioli - włoskie inspiracje :) 161

kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem. Farsz: 1 woreczek kaszy  jęczmiennej 1/2 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukini 1/2 papryki czerwonej 1 duża cebula 1 serek wiejski tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, sambal oelek  Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w lekko osolonej

vegetanie
GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 406

można pominąć. Ciasto przekładamy do szprycki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty ok.10x10cm. Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek (najlepiej dwa okrążenia, by były wyższe). W rondlu rozgrzać olej (u mnie cały słoik 800ml). Gniazdka wkładać na rozgrzany olej (papierem do góry) i smażyć ok.2-3 minuty (w międzyczasie zdjąć papier, lekko odchodzi) gniazdka odwrócić

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki pełnoziarniste z powidłami jabłkowymi i kruszonką z płatków owsianych. 192

Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami podsypując mąką do kształtu prostokąta, smarujemy powidłami. Składamy na trzy części. Kroimy na 3-5 cm paski i każdy z nich przekrawamy na pół zostawiając margines 2 cm-owy.   Powstałe płaty zaplatamy jak do warkocza i zamykamy z marginesem na wianek.     Tak przygotowane drożdżówki wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy, lekko uklepując kruszonką

BaRepas
Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami 166

Dynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A

kulinarnyJa
Pierniczki II 172

leżakowaniu ciasto porcjami rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na środkową szynę. Piec ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia.  Wystudzone przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku foliowym. Świeżo upieczone pierniczki są lekko chrupiące

Mix smaku
Kompot z papierówek z miętą 172

zimę do ciasta, ale też często gotuję z nich kompot. Ten z dodatkiem mięty jest pysznie orzeźwiający. Składniki: 5-6 dużych papierówek 2 litry wody gałązka świeżej mięty cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka możemy obrać, ale nie jest to konieczne. 2. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Wrzucamy gałązkę mięty, lekko słodzimy do smaku

Kuchnia domowa Ani
Ciastka kokosowe 270

Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować wałeczki, obtaczać je w cukrze, a następnie zginać w podkówkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni około 15 minut.  Wszystkie składniki polewy umieścić w naczyniu, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając bardzo krótko gotować. Wystudzone ciastka udekorować polewą i obsypać lekko kokosem

Praktyczna pl
Tęczowe babeczki dla dzieci 450

przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Do części kremu dodajemy niebieski barwnik, mieszamy i przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Wystudzone babeczki dekorujemy niebieskim kremem i żelkami. Można lekko naciąć je nożem

Ciastkozercy
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 206

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i wsypujemy

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 171

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i nakładamy

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM 282

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę

Walijskie Pichcenie
Ciasto Shrek 410

delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 30 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA do garnka wlać 1,5 szkl pysia, dodać 1 łyżkę cukru zagotować. Pozostały sok wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący się sok, mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu. MASA ŚMIETANKOWA Obie galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę schłodzoną

Kuchnia Danusi
Žemaičių blynai-Żmudzkie bliny. 315

pierś, następnie lekko studzimy kroimy w mniejsze kawałeczki i mielimy w maszynce do mielenia na grudkowaty farsz. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy i wyrabiamy rękoma na bardziej gładką masę.   We wrzącej wodzie gotujemy oczyszczone i w mniejsze kawałeczki pokrojone ziemniaki. Po ugotowaniu tłuczkiem mielimy ziemniaki, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i zagniatamy miękkie ciasto, ciasto będzie

Kuchnia Łukasza
Sernik dyniowy z orzechami 370

tortownicy - ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach - po wyjęciu z piekarnika ostudzić PURÉE Z DYNI - dynię umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć z pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec w 180-200 stopniach do zmięknięcia kawałków (40-60 minut w zależności od rodzaju dyni) - upieczoną dynię wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić - kawałki dyni wydrążyć

Smakołyki Bereniki
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego 254

wymieszać. Gdy ciasto zwiększy 2-krotnie objętość wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować w kształcie koła. Posmarować masłem, złożyć w kopertę, rozwałkować w prostokąt i znów smarować masłem, złożyć. Czynność tę powtórzyć cztery razy. Następnie rozwałkować na grubość ok. 5-7 mm, pociąć na prostokątne kawałki, nadziewać i formować paszteciki. Zostawić na kilkanaście minut aby lekko podrosły, następnie smarować

Praktyczna pl