lekka - 5765 przepisów (strona:223/385)

Warzywne leczo 116

średnie kabaczki łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka olej Wykonanie:  Patelnię rozgrzać, wlać 2 łyżki oleju. Cebulę pokroić w grubszą kostkę - wrzucić na rozgrzany tłuszcz  - lekko udusić. Kiełbasę pokroić w pół plastry - dodać do cebuli - podsmażyć. Marchewkę pokroić w kostkę- dodać do podsmażone kiełbasy - smażyć dalej. Gdy marchew nieco zmięknie - dodać paprykę - pokrojoną w kostkę - dusić

kolorowotorcikowo
Kasza gryczana z warzywami sezonowymi 209

migdałów  natka pietruszki i selera 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę, obrać, pokroić w ćwiartki, seler w grubsze słupki. Na patelni rozgrzać masło z olejem rzepakowym - wrzucić warzywa - smażyć na wolnym ogniu. Posolić. Gdy warzywa będą już

kolorowotorcikowo
Pikanta zupa paprykowa z fasolą i salami 193

patelni rozgrzej olej rzepakowy - wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie. W tym czasie oczyść papryki z nasion, pokój w paski. Do cebuli dorzuć paprykę, smaż do czasu aż cebula lekko zbrązowieje ( NIE PRZYPALI SIĘ). Bulion na zupę zagotuj. Do gotującego się bulionu dodaj paprykę z cebulą. Gotuj pod przykryciem 5 minut. Dopraw zupę paprykową do smaku solą i ziołami

kolorowotorcikowo
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 186

wody szczypta soli Farsz: 1,5 szkl. soczewicy czerwonej 1 duża cebula garść suszonych leśnych grzybów 250 g pieczarek sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym. Pieczarki i grzyby pokroić także kostkę, dodać do cebuli - usmażyć. Ugotowaną soczewicę wymieszać z grzybami

kolorowotorcikowo
Ucierane ciast z gruszkami i żurawiną 197

orzechami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie połącz składniki. Tortownicę średnicy 26cm posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Ciasto wylej do tortownicy. Ułóż gruszki, dociskając lekko do ciasta. Pomiędzy owoce nałóż konfiturę z żurawiny. Możesz ją zastąpić inną konfiturą, np porzeczkową. Piecz ciasto w 175 stopniach C przez 60 minut. Upieczone, ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Cytrynowe farfalle z łososiem i rukolą 192

rukola sól,  pieprz tymianek KAMIS WYKONANIE: Z 1 cytryny zetrzyj skórkę. - tylko żółtą część, biała jest gorzka ! Sok wyciśnij z obu cytryn. Rozetrzyj czosnek z solą. Na patelni lekko rozgrzej oliwę - dodaj czosnek - smaż chwilę. Dodaj skórkę z cytryny - smaż 1 minutę, uważaj żeby czosnek się nie spalił.    Zalej całość sokiem z cytryny - duś 2 minuty

kolorowotorcikowo
Gruszki w piance jajeczno-migdałowej 209

szkl. napoju migdałowego  Alpro   migdały, kawa rozpuszczalna Wykonanie: Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać tłuszcz - ułożyć gruszki - podsmażyć chwilkę, żeby się lekko zrumieniły. Do zarumienionych gruszek wlać wino białe - dusić aż będą miękkie. Napój migdałowy Alpro zagotować. Na parze utrzeć żółtka z cukrem. Do puszystej masy jajecznej wlać napój migdałowy. Ucierać

kolorowotorcikowo
Smoothie owsianka 244

szkl napoju waniliowego Alpro 3-4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 banana Wykonanie: Płatki zalej wodą - gotuj 4-5 minut. Do gorących płatków dodaj czekoladę - niech się rozpuści. Lekko przestudź owsiankę. Do blendera przełóż owsiankę z czekoladą, dodaj pokrojone w cząstki banany oraz napój Alpro. Zmiksuj ! Smoothie owsianka gotowa

kolorowotorcikowo
Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką 216

posiekany czosnek - przesmaż 1 minutę. Cukinię pokrój w kostkę lub jeśli wolisz w cienkie pół plastry - dodaj do cebulki - podsmaż chwilkę, żeby zmiękłą, ale się nie rozpadła- ma pozostać lekko chrupka. Gotowe warzywa zdejmij z patelni. Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się szklisty. Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie

kolorowotorcikowo
Food Camp 17-19 styczeń 2014 142

piątkowe południe czułam niezwykłe podekscytowanie. 400 km drogi do przebycia, niczym mnie nie przerażało ! Podróż w miłym towarzystwie Kariny z  Ekscentryczny parowar minęła w oka mgnieniu.   Lekko zmęczone, pod wieczór dotarłyśmy na miejsce. Wyjeżdżając „wiosną” dotarłyśmy „zimną” ;) Tak, u nas było +5 stopni – czyli pogoda iście wiosenna, w Starych Jurchach -10 i prawdziwa zima. W sumie to narzekać

kolorowotorcikowo
Kuleczki serowe ( serowe pączki ) 192

Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka oraz twaróg - wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego. W rondlu rozgrzać  tłuszcz. Na rozgrzany wrzucać serowe kuleczki, smażyć na lekki brązowy kolor. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe pączusie obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego

kolorowotorcikowo
Racuchy z jabłkiem i bananem 220

nimi nie pogardzę ;) Składniki: 300 g mąki pszennej 30g drożdży 2 łyżki cukru 1 jajko 1 szkl. mleka dodatkowo: jabłko banan cukier puder olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mleko lekko podgrzać.  Ma być tylko trochę ciepłe, nie ugotowane ! Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką mąki. Do drożdży wlać mleko - dokładnie wymieszać. Odstawić, najlepiej w ciepłe miejsce, żeby zaczyn "ruszył

kolorowotorcikowo
Brownie potrójnie czekoladowe 190

kosteczkę. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksować do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa jajeczna stanie się prawie biała. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki przesianej mąki - wymieszać. Na koniec dodać kawałki białej czekolady - delikatnie wymieszać. Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy

kolorowotorcikowo
Drożdżowy placek ze śliwkami 189

cukru 3 jaja 125 g masła sól Słoik śliwek w soku własnym Kruszonka: 5 dag maki pszennej 5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu 5 dag masła Wykonanie: Mleko lekko podgrzać - ma być ciepłe, ale nie gorące. Przesiać mąkę. Masło rozpuścić. Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże rozprowadzić niewielka ilością mleka, dodając 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie

kolorowotorcikowo
Kruchy torcik z musem czekoladowym i powidłami 173

font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Obie czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno.   Ubitą śmietanę dodawać partiami do rozpuszczonej czekolady, delikatnie mieszać, do połączenia składników. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania