lekka - 5765 przepisów (strona:215/385)

Makaron z truskawkami i serem 167

też zaczęłam jeść od momentu przejścia na MM. Zwykle na obiad, ale często też na śniadanie. Składniki na 1 porcję: * 100 g makaronu spaghetti lub innego * kilka truskawek wcześniej lekko rozmrożonych * łyżka  jogurtu lub maślanki lub kwaśnej śmietany (ale wtedy nie jest MM) * łyżka sera białego * fruktoza do smaku Gotuję makaron, oczywiście al dente. W tym czasie robię

Zdrowa Kuchnia Sowy
Frittata z warzywami i boczkiem 257

Kiedyś takie placki robiłam na podstawie z podgotowanych i pokrojonych na plasterki ziemniaków. Lekko je podpiekałam i na to kładłam resztę składników. Teraz robię bez ziemniaków i bardzo zachęcam do spróbowania takiego dania,  bo jest proste, sycące i można wykorzystać składniki na zasadzie co w lodówce się znajdzie;) Składniki na 2 osoby czyli jedną patelnię: *  warzywa jakie się

Zdrowa Kuchnia Sowy
Genialny batonik:) 219

nicpotka 2010/01/24 19:28:30 Zrobiłam dzisiaj mój genialny batonik i się udał. Zamiast płatków kokosowych dałam migdałowe, bo lubię. Zamiast siekać palce wsadziłam orzechy do woreczka foliowego i lekko potłukłam brzegiem tłuczka (wyglądały jak posiekane):)) Kupiłam foremki jednorazowe i za Twoją radą Sowo wysmarowałam brzegi masłem i wszystko udało się genialnie:)) Jestem zachwycona, moja rodzinka również, a tym bardziej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Babka czekoladowa z orzechami 258

tego ubitą masę jajeczną, delikatnie wymieszałam, a na końcu wlałam roztopione masło. Ciasto przełożyłam do keksówki i piekłam w piekarniku nagrzanym do 175*C ok. 40 min. Po lekkim przestudzeniu polałam polewą przygotowaną z rozpuszczonej na parze czekolady z mlekiem (orzechy wrzuciłam do polewy). Ciasto nie jest duże, w sam raz na zimowy wieczór dla kilku osób:)   Komentarze rain1drop

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik marmurkowy bez pieczenia 2421

wmieszałam w całość. Masę podzieliłam na 2 części, dodając do każdej inną, wcześniej roztopioną i przestudzoną, czekoladę. Szybko wymieszałam i nakładałam łyżką kupkami na przemian na spód sernika.  Lekko na koniec zamieszałam czubkiem noża po wierzchu, żeby uzyskać marmurkowy wzór, jednak u mnie wyszedł bardziej warstwowy niż marmurkowy;) Wstawiłam do lodówki na kilka godzin, ale stężał dobrze dopiero

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowy sernik marmurkowy 145

Kolejny sernik czekoladowy, tym razem naprawdę marmurkowy;) Przepis z blogu My cuisine . Ja lekko zmodyfikowałam, zmniejszyłam ilość składników i zrobiłam w tortownicy o śr. 21 cm. Spód: * 150 g herbatników digestive * 70 g roztopionego masła * 30 g zmielonych orzechów Masa serowa: * 120 g gorzkiej czekolady * 500 g sera śmietankowego - u mnie serek wiaderkowy * 150 g fruktozy * 3 jajka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Omlet z pieczarkami 187

Proste, szybkie i każdy lubi:) Składniki na jedną porcję: * 1-2 jajka * 1 żółtko * ser żółty starty na tarce * olej * kilka pieczarek * cebula * śmietana kwaśna 18% * czosnek * przyprawy   Lekko ubijam jajka, żółtko, ser i przyprawy i wylewam na patelnię z niewielką ilością oleju. Smażę do ścięcia masy jajecznej.    Pieczarki ścieram na tarce lub drobno kroję, wrzucam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Filety rybne w serowej panierce 171

urozmaicenie w postaci dodania sera. Składniki: * 3 filety * 2 jajka * garść sera żółtego startego na grubych oczkach * sól, pieprz, papryka słodka Jajka rozbełtałam, przyprawiłam, dodałam ser i wymieszałam. Maczałam lekko posolone filety w masie jajeczno - serowej, a po położeniu na rozgrzany tłuszcz dodatkowo nakładałam masę na wierzch. Smażyłam do zrumienienia, delikatnie przekładając na drugą stronę. Rybka wyszła bardzo smaczna

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zapiekanka makaronowa 2885

czym dodałam pomidory, przyprawiłam i jeszcze chwilę razem dusiłam. Ugotowałam makaron - krócej niż zwykle, czyli ok. 5 min. Ugotowany makaron wyłożyłam do naczynia żaroodpornego (lekko pomazałam go olejem), na to rozłożyłam masę pieczarkowo - paprykowo- pomidorową, a wierzch posypałam serem. Zapiekałam 25 min. w temp. 200*C. Nie sądziłam, że zapiekanka makaronowa może być taka dobra:) Komentarze zen.ona 2010/04/23

Zdrowa Kuchnia Sowy
Panna cotta z sosem truskawkowym 145

przystosuje do 1 fazy MM. Dzieki za inspiracje! sowa_nie_sowa 2010/04/28 15:23:31 Cieszę się:) Tu jest dużo potraw, które można jeść w I fazie albo je lekko zmodyfikować:) Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, ekf69.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/04/29 08:17:23 Spróbuję ze świeżymi truskawkami. Wygląda smakowicie. urszula_d73 2010/05/02 19:46:21 Świetny deser szczególnie, że truskawki tuż, tuż będą świeże

Zdrowa Kuchnia Sowy
Semifreddo z mascarpone i czekoladą 323

masę, zawinęłam folię i włożyłam do zamrażalnika na całą noc. Przed podaniem przełożyłam na godzinę z zamrażalnika do lodówki. Następnym razem zrobię w 2 mniejszych pojemniczkach, bo po tym lekkim rozmrożeniu deser musi być zjedzony w całości. Odwinęłam z folii i polałam roztopioną czekoladą. Poezja! Deser wart swej nazwy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jogurtowiec z truskawkami 212

wiem jak nazwać takie coś, bo przypomina sernik, ale sera w tym nie ma;) W każdym razie lekkie i truskawkowe, a o to teraz chodzi:) Robię w różnych wersjach, z jogurtem zwykłym albo greckim, ze śmietanką albo bez, z samymi truskawkami albo z dodatkiem bananów. Zawsze robię z galaretką na wierzchu, ale bez galaretki też pewnie będzie dobre. Spód

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym 208

wymieszałam łyżką i ubrawszy lateksowe rękawiczki (masa jest lepiąca, metoda z rękawiczkami jest genialna w takich przypadkach) przystąpiłam do wyrobu ciasteczek:) Wyszło mi dokładnie 26 ciasteczek, które umieściłam, przyklepawszy lekko kulki, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki przypłaszczałam jeszcze dodatkowo łyżeczką w trakcie ich pobytu w piekarniku, ponieważ wydawało mi się, że są za wysokie. Piekłam w temp

Zdrowa Kuchnia Sowy
Mrożony sernik truskawkowy 138

poprzednio, wyjęłam (zrobiłam zdjęcie;), pokroiłam  na porcje  i z powrotem włożyłam do zamrażalnika na całą noc. Po wyjęciu porcji jej wierzch ustroiłam  bezą i zostawiłam do lekkiego rozpuszczenia, aby nadawała się do skonsumowania: Okazało się, że tym razem wyszedł prawdziwy kamień, hehe,  i  ciacho musiało być bardzo mocno rozpuszczone, prawie do granicy koktajlu;) Myślę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Deser rabarbarowy - pyszny! 174

opakowanie czyli 340 g  jogurtu greckiego * bezy - sporo * kilka poziomek Rabarbar pocięłam na kawałki, posypałam dość obficie fruktozą, podlałam wodą i dusiłam chwilę w rondelku do powstania musu. Lekko wystudziłam, przełożyłam do pucharków, na wierzch dodałam jogurt zmieszany z pokruszonymi bezami i poziomki świeżo zerwane z krzaczka. Ależ to wyszło nadspodziewanie pyszne!!! Nawet mój mąż, zupełny nie - fan rabarbaru

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania