pozostawić do całkowitego wystygnięcia. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 150 g białej czekolady 170 ml śmietanki 30% dodatkowo - maliny Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać. Gotowy krem wyłożyć do kruchych tartaletek. Na musie z białej czekolady ułożyć maliny. Tartaletki schłodzić w lodówce
kolorowotorcikowoCzasem mam ochotę w pracy na coś lekkiego, dlatego przygotowałam sałatkę z grillowanym kurczakiem, mozzarellą, pomidorem i oliwkami. Do tego oliwa lub sos winegret i gotowe. W sam raz na lato. Składniki: 2 garście mieszanki sałat 1/2 kulki mozzarelli 1/2 pomidora kilka zielonych oliwek 1/2 filetu z kurczaka zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa 1 łyżeczka soku z cytryny
Pasja Smakublogu niewiele nie oznacza wcale, że ich nie jem tylko większość z nich po prostu nie doczekała zdjęcia :) Dzisiaj proponuję spróbować bardzo ciekawego połączenia smaków. Ostatnio taką właśnie lekką sałatkę wymyśliłam sobie na śniadanie. Składniki na 1 porcję: kilka liści sałaty garść liści roszponki garść malin 3 plastry sera halloumi miód, ocet/glassa balsamiczna do polania mięta do dekoracji Przygotowanie
Ze smakiem i z pasjąSzybkie, smaczne i lekkie danie to to co lubię teraz najbardziej. Ale taką samą rybę zjadł i S, więc wcale ta cała panierka nigdy nie była nam potrzebna. Ja dałam sporo cytryny i koperku, ale takie smaki lubię. Wy pokombinujcie co Wam smakuje najlepiej i tak też przyprawcie swoje danie. Smacznego! Składniki : * po jednym filecie z ulubione ryby - u mnie
Magiczne Życie MartyKochani, ten sernik spełnia wszystko co kochamy w sernikach- jest serowy :) puszysty, lekki jak pianka I przepyszny. Pamiętam że jakiś czas temu robiłam go trzy dni pod rząd- nie mogliśmy się oprzeć jego lekkości I cudownemu smakowi :) Zaczynamy :) Składniki: 1 kg zmielonego sera 500 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 4 czubate łyżeczki żelatyny składniki
Smaki Edytyjuż prawie koniec sezonu truskawkowego, lada moment znikną nasze cudowne, słodkie polskie truskawki, zostaniemy na resztę lata z importowanymi podróbkami, dlatego póki jeszcze są polecam zrobić sobie lekki, babski koktajl, drink na bazie czerwonego wina i truskawek. I uwaga, on uzależnia. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdodajemy 2 jajka, oba rodzaje mąki, doprawiamy według uznania (ja doprawiłam solą, pieprzem, tymiankiem i ognistą mieszanką przypraw), masę dokładnie łączymy z kiełbasą, papryką i rozkładamy niezbyt grubo na lekko posmarowanym olejem papierze do pieczenia, pieczemy w 180 stopni z termoobiegiem, aż się placek ze złoci- ok.20 minut. Placek oczywiście możecie zrobić grubszy i doprawić jak chcecie. Ten smażony placek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięblachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch odrobiną mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut w górnej części piekarnika. Podawać lekko ciepłe
Sto kolorów kuchnisoli 15 g octu balsamicznego 10 g miodu 30 g cebulki prażonej 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, maślankę w kruszyć drożdże rozmieszać i lekko podgrzać. Do misy z miksera dodać mąki,sól, ocet balsamiczny, miód wlać podgrzaną wodę i wyrobić mikserem gładkie ciasto. Dodać prażoną cebulkę i ponownie zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić
Ala piecze i gotujeprzyjemnym, a do tej kobiety przychodziłam sama, regularnie i cieszyłam się z tych wizyt. Ponadto zdobyłam przyjaciół, którzy pomogli mi się wydostać z tego dołka. Dziś, po maturze, z lekką nadwagą czuję się sobą. Taką, jaka byłam przed chorobą. Jestem szalona, mam mnóstwo energii, śmieję się non stop - kiedyś nie miałam nawet siły na nikły uśmiech. Jeżdżę na koncerty
W kuchni Karmel-itkinadzieję, że moja propozycja podania z sosem karmelem i porzeczkami przypadnie Wam do gustu :) Składniki: 350 g mąki pszennej, 380 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekką górką), 2 jajka, 100 g rozpuszczonego przestudzonego masła, 5 płaskich łyżek cukru, (składniki: temperatura pokojowa) Dodatkowo: sos karmelowy (przepis tutaj ), jogurt, porzeczki. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier
Delicious Titbitsostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
kolorowotorcikowoSkładniki: 100 g czerwonych porzeczek 100 g jogurtu naturalnego 100 g mleka 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Porzeczki odszypułkować i opłukać. Mleko i jogurt powinny być lekko schłodzone. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Podawać natychmiast
Sto kolorów kuchniwymieszać/zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym (dodanym do smaku) - żelatynę zalać 1 łyżką wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund, pozostawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia - do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki serka, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty serka, dokładnie wymieszać - serek przełożyć na herbatniki, wyrównać, desery schłodzić w lodówce do zastygnięcia
Smakołyki BerenikiLekkie i aromatyczne pulpeciki drobiowe, to propozycja na letni obiad. Dodatek świeżego koperku nadaje im niezwykły smak. Możecie serwować je z dowolną kaszą lub z młodymi ziemniaczkami. Składniki: 1 filet z kurczaka ( średniej wielkości ) 1/2 cebuli 4 łyżki siekanego koperku 1 jajko 4 łyżki kaszy manny 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia
kolorowotorcikowo