następnie szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wysmarować masłem, ciastem wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia, ostudzić - twaróg zmielić lub rozgnieść na dość gładką masę, dodać cukry oraz żółtko, wymieszać - czereśnie oczyścić, pozbawić pestek, podzielić na półówki - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i masło
Smakołyki Berenikigęstej masy dodajemy stopniowo wodę i cały czas blendujemy. Ja dałam kilka łyżek wody więcej niż było w przepisie. Dodałam także częściowo wodę gazowaną. Gotowa masa ma mieć konsystencję lekkiej pianki. Doprawiamy solą i przekładamy do miseczki (lub miseczek). Ja przygotowałam także drugą wersję, bardziej pikantną. Do połowy masy dodałam świeżo mielone chili i mieloną, wędzoną paprykę. Ta wersja smakowała
Smaczne Zdrowecukier cały czas mieszając oraz mąkę ziemniaczaną. Rękaw cukierniczy napełniamy pianą i formujemy koszyczki. Pieczemy je w 120 C przez około 40 minut a następnie zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Przestudzone koszyczki napełniamy serkiem i ozdabiamy czereśniami
Zainspirowana w kuchninatknęłam się na ten przepis u Oli wiedziałam już, że muszę czym prędzej upiec to ciasto:) I rzeczywiście było warto! Dzięki dodatkowi śmietanki ciasto jest pysznie wilgotne, dziki porzeczkom lekko kwaskowe a beza nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie sami spróbować! Kruche ciasto: 150g mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, 100g cukru, 75 g mąki ziemniaczanej
Z miłości do słodkościprzemawiają. A przecież jakoś głupio łykać jagody w tabletkach, kiedy tyle świeżych leży na straganach! Toteż miksuję, bo w takiej formie mi smakują. Dziś z Braunem (MQ535) ukręciłam lekkie smoothie na drugie śniadanie. Do koktajli ostatnio wybieram zawsze jogurt, bo jest zdrowy i można go dodać nawet więcej niż w przepisie. A dosłodziłam miodem od mazurskich pszczół :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówrównie pysznej formie. I tak było z tymi paprykami. Połączyłam dwa produkty, które bardzo lubię, czyli paprykę i zieloną soczewicę, dzięki temu powstał prosty, pyszny, niebanalny, letni i lekki obiad, który zapakowany w pudełko powędrował ze mną nad wodę, gdzie królowały grille, a mi i tak moje papryki smakowały lepiej niż niejedna kiełbasa z grilla. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj na naszych stołach zagościł barszcz. Lekko zakwaszony cytryną I ostrościa czosnku był ucztą dla naszych kubków smakowych. Do barszczu podaję uszka- przepis tutaj, lub krokiety przepis tutaj a czasami duszone dobrze doprawione ziemniaki z usmażoną cebulką . Polecam barszcz, jest pyszny I myśle że przepis z pewnością sie przyda ;) Zaczynamy: Składniki: około 1 kg buraków 2 pietruszki 3 marchewki kawałek
Smaki Edytynasze ziemniaczki , wymieszać i odstawić na ok.1-2h. Podczas tego czasu kilkakrotnie można je przemieszać. W tym czasie przygotowujemy sobie nasz gziczek (sos czosnkowy). Do miski dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, lekko ją solimy. Następnie dodajemy twaróg (można użyć również ser z wiaderka), który musimy podusić (najlepiej praską do ziemniaków, lub widelcem). Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem
Smaczne Zdroweubitej masy jajecznej wlewamy połowę gorącego mleka ze śmietanką, cały czas mieszając. Następnie przelewamy masę do pozostałej śmietanki z mlekiem, wstawiamy na bardzo mały płomień i podgrzewamy masę do lekkiego zgęstnienia. Masa nie może się zagotować. Następnie zdejmujemy z palnika, dodajemy zmiksowaną konfiturę porzeczkową. Dokładnie mieszamy. Następnie całość należy schłodzić w lodówce. Później przekładamy nasze lody do zamrażalnika i mieszamy
Delicious Titbitszniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam góry, wieś i wolną przestrzeń, gdzie towarzyszy mi tylko cisza, szum traw i lekki wiatr. Myślę, że mogłyby być to też kraje arabskie. Wtedy nawet ukrop by nie przeszkadzał. Tym razem przenoszę się w głąb Emiratów Arabskich, by uraczyć się popularną dla tamtego zakątka
W kuchni Karmel-itkikromki, które skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy aż kromki bagietki ładnie się zrumienią. Wyjmujemy je z piekarnika i gdy lekko przestygną obkładamy je oliwkową pastą. The post Tapenada z czarnych oliwek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękojarzy mi się tylko z jednym smakiem z tradycyjnym sernikiem mojej mamy. Ale życie byłoby za nudne gdyby jeść tylko taką wersje, dlatego postanowiłam ostatnio zrobić coś nowego, sernik lekki, delikatny jak chmurka, z kawałkami oreo, oblany gorzką czekoladą. Wyszedł idealnie. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksałatkach, dodaje do zapiekanek, ale najpyszniejszy jest z grilla. składniki: 3 małe camemberty 3 plastry ananasa kiść różowych winogron Serek cammembert w wersji na słodko jako lekki posiłek a można powiedzieć że też i deser, jak kto woli. Proste i bardzo pyszne. Serki wrzucić na grilla lub patelnię grillową i grillować ok 3-4 minuty z każdej strony
Monia miesza i gotujeletnie dni bardzo często przygotowuję domowe Frappé, która jest idealna na upalne dni, nie tylko doskonale chłodzi, ale i apetycznie wygląda, lubię jej przenikające się kolorowe warstwy lekko zburzone ruchem słomki (obowiązkowo do tej kawy podajemy słomkę). Jak zrobić Frappé ? Frappé bardzo łatwo przygotowuje się w domowych warunkach, można to zrobić spieniaczem do kawy, ja wolę jednak przygotowywać pianę trzepaczką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłożyłam 3 ząbki na słoik o pojemności 700 ml ) oraz gałązkę kopru. Uzupełnić słoik ogórkami. Na wierzchu ułożyć jeszcze 1-2 gałązki kopru. Zagotować wodę, osolić ( ma być lekko słona ). Wodę odstawić do wystygnięcia. Ciepłą, nie gorącą wodą zalać ogórki i szczelnie zamknąć. Ogórki przechowywane w kuchni, po 3 dniach są już gotowe. Smacznego
kolorowotorcikowo