kisiel, no i właśnie makaron z sosem jagodowym i jagodami. Czas:20 minut Składniki: 1 dag makaronu fusilli ( świderki ) 1 szklanka jagód 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru ( lekko czubatych) szczypta soli Zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić makaron-gotować do miękkości ( tu stosuję odstępstwo bo ugotowany al dente nie pasuje mi do tego dania ). Odcedzić makaron
Buniabaje w kuchniłyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, a po chwili pokrojoną w półplasterki cukinię. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty wlać wino. Gdy wino trochę odparuje, zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu
Pasja SmakuPowrotu do zdrowego, lekkiego jedzenia ciąg dalszy! Dziś nieco inna odsłona batoników białkowych - po tych żurawinowych i czekoladowych. Być może lista składników jest nieco przydługa, ale zapewniam - zdecydowanie warto. Wprost nie można się od nich oderwać! Składniki: szklanka płatków owsianych 2 szklanki odżywki białkowej (moja: karmelowa) 3 czubate łyżki miodu 1 czubata łyżka masła orzechowego małe opakowanie mleka kokosowego
sama złodyczbyć musi więc zrobiłam takie ciasto na szybko. Robi się je na oleju, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Dodatek czerwonej porzeczce sprawia że ciasto jest lekko kwaśne i orzeźwiające. W sam raz na upały. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szkl cukru 1,5 szkl oleju 1,5 łyżeczki proszku
Ala piecze i gotujeszklanka napoju sojowego słodzonego ( lub mleka + 2 łyżki cukru) * 1 łyżka ciemnego kakao, np DecoMorreno * 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Patelnię lekko posmarować olejem i rozgrzać. Na rozgrzanej patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, nie smarować już patelni tłuszczem. NADZIENIE: * 150 g twarogu
kolorowotorcikowobiały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra ! Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu. Nam zupa bardzo smakowała i moim zdaniem wyglądała bardzo ciekawie. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzaciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Przed pieczeniem
OstryKęsdzikiego Pierś kurczaka pokroić w paski i oprószyć solą z pieprzem. Następnie zapanierować w roztrzepanym jajku i sezamie. Ułożyć na foli aluminiowej lub papierze do pieczenia i skropić lekko olejem. Wstawić do piekarnika i zapiekać w temp.180 C ok 20-30 minut. Gotowe kąski podawać z ryżem i surówką
Monia miesza i gotujeobiad , a dokładnie kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym. Kuchnia azjatycka to ekslozja smaków, jak raz spróbujesz, nie sposób nie chcieć do niej wracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego 1 cebula- pokrojona w piórka 4 piersi
Smaki EdytyLato to czas lekkich deserów. A co zrobić w dni takie jak dziś, gdy pogoda w kratkę i najlepiej byłoby zaszyć się pod kocem z książką? Mam dla Was idealnego kompana takich chwil. Z resztą świetnie sprawdzi się także w naprawdę upalne dni, zwłaszcza jeśli zaserwujecie go z gałką lodów. Zdecydowałam się na dosyć klasyczne połączenie jogurtu greckiego z miodem
Okolice PalnikaShakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „bałagan”. W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Idealne, syte weekendowe śniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi
Poezja smakuetker Umyte, odpestkowane morele pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku. Wsypać do nich proszek żelfix i dokładnie zamieszać. Gdy owoce są bardzo twarde chwilę odczekać aż puszczą lekko sok. Wstawić na palnik i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodajemy stewię oraz ksylitol i zagotowujemy (co jakiś czas mieszamy). Od zagotowania gotujemy naszą konfiturę 3 minuty, co jakiś czas
Smaczne Zdrowelitr wody gotujemy z przepołowionymi ząbkami czosnku, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do wrzącej wody dodajemy sól (tyle by surowe jajko utrzymywało się na powierzchni lub się tylko lekko zatapiało). Studzimy. Piersi układamy w kamionkowym naczyniu. Zalewamy ostudzoną solanką by przykryła mięso. Jeśli mięso będzie wypływać na powierzchnię dociskamy je mniejszym naczyniem. Trzymaliśmy mięso w solance przez całą noc. Następnego
OstryKęsOstatnio pyszna sałatka to dla mnie żaden problem. Wcześniej takie śniadanie wydawało mi się nijakie- teraz jest wspaniałe, pyszne a ja czuję się lekko. I nie mam wcale wrażenia, że czegoś sobie odmawiam. Wręcz przeciwnie. Mam wrażenie, że w takiej sałacie jest ukryte wszystko czego potrzebuje mój organizm. Przede wszystkim owoce i warzywa- spora dawka witamin i minerałów. Ponadto suszone
Mango Papajakokardki ( w ilości w zależności od potrzeby) Przygotowanie: Cukinię dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w półplastry. Patelnię rozgrzewamy, umieszczamy na niej półplastry cukinii oraz drobno posiekany czosnek, całość lekko osalamy, podlewamy wodą i winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości. Gdy plastry będą półmiękkie zdejmujemy przykrycie i zwiększamy ogień, aby wino i woda odparowały. Całkiem
Symfonia Smaków