własnego uznania (około 1 szklanki). Owoce posypujemy jedną łyżką cukru i delikatnie mieszamy. Nadziewamy pierogi średnią ilością farszu i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5-6 minut od zagotowania. Mają propozycją do podania pierogów jest polanie jogurtem naturalnym, a w moim przypadku były to gotowane truskawki (konsystencja a'la konfitura). Smacznego
Truskawkowa Fiestabrokułu 1 ugotowane jajko 2 jajka 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki dowolnych otrębów 1 mała cebula przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka, czosnek mielony) Sposób przygotowania: Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie 3 minuty. Po ugotowaniu od razu rozgniatamy go widelcem. Gotujemy jajko na twardo (10 minut od momentu zagotowania się wody), studzimy i obieramy. Na patelni z odrobiną oleju
Truskawkowa Fiestamleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy rozczyn. Do miski dodajemy drożdże, lekko podgrzane mleko, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki. Wszystko mieszamy, aż rozpuszczą się drożdże i odstawiamy na 15 minut pod ściereczką. Następnie do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę, sól
Truskawkowa FiestaLubię lekkie desery z owocami i galaretkami. U mnie rosną poziomki na balkonie, codziennie dojrzewa po kilka sztuk. Kiedy dostałam paczkę od Winiary z galaretkami o różnych smakach, w tym poziomkową wiedziałam od razu jak ją wykorzystam. Do przygotowania tego prostego deseru poziomkowego potrzebujemy tylko trzech składników: 3 łyżki jogurtu greckiego, 1 galaretka o smaku poziomkowym (Winiary) i kilku poziomek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje imieninowe ciasto. Pyszne, lekkie. Nie za słodkie i z aromatem kawy. Jeśli kogoś przekonałam do tych smaków, to zapraszam. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty
Magiczne Życie Martypogoda zdecydowanie zachęca do przygotowania owocowych deserków. U mnie na razie na fali są porzeczki:)) W ekspresowym tempie powstał deser na bazie ciastek z czekoladą i rodzynkami, nutką alkoholu, lekkim kremem i przełamującymi słodycz kwaśnymi porzeczkami. Składniki: 100g kruchych ciastek z rodzynkami i czekoladą, 3/4 szklanki czerwonych porzeczek, 200g serka mascarpone, 3 łyżki likieru Amaretto
Z miłości do słodkościDzisiaj uciekłam troszkę od przepisów związanych z przygotowywaniem przetworów bo chciałam Wam przedstawić to aromatyczne i lekko kwaskowe ciasto dwukolorowe. Sezon na wiśnie trwa więc może skusicie się :) Składniki: - 500 g wiśni - 6 jajek - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1 i 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki oleju - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Jajka
Zainspirowana w kuchniwszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne więc nie należy dosypywać mąki. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki, lekko spłaszczać widelcem (dociskałam widelec z dwóch stron tworząc na środku krateczki) i układać na blaszce zachowując odstępy. Wyszło mi ok 14-16 ciastek. Piec ok 17 minut aż się zarumienią
Ze smakiem i z pasjąTakie desery powinny zostać zakazane... to mega bomba kaloryczna, ale mega przepyszna. Połączenie brownie, lodów, śmietany, amaretti i batoników, a wszystko lekko zmrożone. Na takie gorące dni jak dzisiaj deser idealny, mimo, że niestety idzie w boczki. Ale jeśli ktoś nie liczy kalorii to raz na jakiś czas może sobie pozwolić. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkąpieli wodnej (metalowej misce położonej na rondelku z małą ilością gotującej się wody). Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania serek mascarpone. Ciągle miksując, dolewamy cienką strużką lekko przestudzoną czekoladę oraz galaretkę. Na dno tortownicy o średnicy od 18 do 20 cm wykładamy przezroczystą folię lub papier. Jeśli mamy ochotę, możemy ułożyć warstwę herbatników czy biszkoptów – jeśli lubimy
Poezja smakuporobiły się grudki - kaszę gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (przez kilka minut) - połowę gorącej masy wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać - na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając je do masy, aby utworzyły w miarę równą powierzchnię - na drugą warstwę herbatników wyłożyć resztę kaszy, wyrównać, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z herbatników - całość pozostawić do ostudzenia, następnie przykryć
Smakołyki Berenikikaszankę obficie oliwą i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach. Posypujemy świeżym tymiankiem i rozmarynem. Zapiekamy jeszcze w piekarniku aż się lekko ze złocą. Podałam do młodych ziemniaków i kaszanki kompot z papierówek z porzeczkami. The post Młode ziemniaki z piekarnika appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięluki zapełnić kawałkami biszkoptów - maliny oczyścić, przełożyć do rondelka z sokiem cytryny i 2 łyżkami cukru, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut do rozpadnięcia się owoców i lekkiego odparowania soku, zdjąć z ognia, ostudzić - zimny mus przetrzeć dokładnie przez sito w celu pozbycia się pestek - serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z musem malinowym - żelatynę zalać zimną wodą
Smakołyki Berenikizagotowujemy na makaron Makaron gotujemy wedlug przepisu na opakowaniu W tym samym czasie rozdrabniamy ser z cukrem waniliowym w misce Po ugotowaniu makaron przekladamy na durszlak i lekko pukamy woda Makaron nakladamy na talerz na to kladziemy ser i polewamy jogurtem Wszystko posypujemy cukrem do smaku Smacznego! Ps Mozna rowniez zrobic z owocami sezonowymy
Klaudynkowa kuchniaewentualnych nieczystości - pełne słoiczki zakręcić, następnie pasteryzować - do garnka na dno włożyć czystą ściereczkę, zapobiegnie ona pękaniu słoików w styczności z rozgrzanym dnem garnka - słoiczki ustawić na ściereczce w lekkich odstępach od siebie, do garnka nalać gorącą wodę do mniej więcej 2/3 wysokości słoiczków, uważając, by nie zalać ich góry - garnek przykryć pokrywką, gotować na bardzo małym ogniu przez
Smakołyki Bereniki