lekka - 5765 przepisów (strona:202/385)

Grillowany camembert w towarzystwie owoców 196

sałatkach, dodaje do zapiekanek, ale najpyszniejszy jest z grilla.  składniki: 3 małe camemberty 3 plastry ananasa kiść różowych winogron Serek cammembert w wersji na słodko jako lekki posiłek a można powiedzieć że też i deser, jak kto woli. Proste i bardzo pyszne. Serki wrzucić na grilla lub patelnię grillową i grillować ok 3-4 minuty z każdej strony

Monia miesza i gotuje
Jak zrobić Frappé ? 506

letnie dni bardzo często przygotowuję domowe Frappé, która jest idealna na upalne dni, nie tylko doskonale chłodzi, ale i apetycznie wygląda, lubię jej przenikające się kolorowe warstwy lekko zburzone ruchem słomki (obowiązkowo do tej kawy podajemy słomkę). Jak zrobić Frappé ? Frappé bardzo łatwo przygotowuje się w domowych warunkach, można to zrobić spieniaczem do kawy, ja wolę jednak przygotowywać pianę trzepaczką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki małosolne 214

włożyłam 3 ząbki na słoik o pojemności 700 ml ) oraz gałązkę kopru. Uzupełnić słoik ogórkami. Na wierzchu ułożyć jeszcze 1-2 gałązki kopru. Zagotować wodę, osolić ( ma być lekko słona ). Wodę odstawić do wystygnięcia. Ciepłą, nie gorącą wodą zalać ogórki i szczelnie zamknąć.  Ogórki przechowywane w kuchni, po 3 dniach są już gotowe. Smacznego

kolorowotorcikowo
Fusilli ( świderki) w jagodowe kropki 220

kisiel, no i właśnie makaron z sosem jagodowym i jagodami. Czas:20 minut Składniki: 1 dag makaronu fusilli ( świderki ) 1 szklanka jagód 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru ( lekko czubatych) szczypta soli Zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić makaron-gotować do miękkości ( tu stosuję odstępstwo bo ugotowany al dente nie pasuje mi do tego dania ). Odcedzić makaron

Buniabaje w kuchni
Risotto z cukinią 251

łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, a po chwili pokrojoną w półplasterki cukinię. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty wlać wino. Gdy wino trochę odparuje, zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu

Pasja Smaku
Batoniki białkowe bez cukru i mąki 265

Powrotu do zdrowego, lekkiego jedzenia ciąg dalszy! Dziś nieco inna odsłona batoników białkowych - po tych żurawinowych i czekoladowych. Być może lista składników jest nieco przydługa, ale zapewniam - zdecydowanie warto. Wprost nie można się od nich oderwać! Składniki: szklanka płatków owsianych 2 szklanki odżywki białkowej (moja: karmelowa) 3 czubate łyżki miodu 1 czubata łyżka masła orzechowego małe opakowanie mleka kokosowego

sama złodycz
Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką 395

być musi więc zrobiłam takie ciasto na szybko. Robi się je na oleju, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Dodatek czerwonej porzeczce sprawia że ciasto jest lekko kwaśne i orzeźwiające. W sam raz na upały. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szkl cukru 1,5 szkl oleju 1,5 łyżeczki proszku

Ala piecze i gotuje
Naleśniki gryczano-kakaowe z serkiem i malinami ( bezglutenowe ) 242

szklanka napoju sojowego słodzonego ( lub mleka + 2 łyżki cukru) * 1 łyżka ciemnego kakao, np DecoMorreno * 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie:   Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Patelnię lekko posmarować olejem i rozgrzać. Na rozgrzanej patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, nie smarować już patelni tłuszczem. NADZIENIE: * 150 g twarogu

kolorowotorcikowo
Zupa. Krem z fioletowego kalafiora 233

biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra ! Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu. Nam zupa bardzo smakowała i moim zdaniem wyglądała bardzo ciekawie. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Tarta jagodowo-malinowa 326

ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Przed pieczeniem

OstryKęs
Kąski kurczaka w sezamie 262

dzikiego Pierś kurczaka pokroić w paski i oprószyć solą z pieprzem. Następnie zapanierować w roztrzepanym jajku i sezamie. Ułożyć na foli aluminiowej lub papierze do pieczenia i skropić lekko olejem. Wstawić do piekarnika i zapiekać w temp.180 C ok 20-30 minut. Gotowe kąski podawać z ryżem i surówką

Monia miesza i gotuje
Sos słodko-kwaśny z makaron i kurczakiem 327

obiad , a dokładnie kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym. Kuchnia azjatycka to ekslozja smaków, jak raz spróbujesz, nie sposób nie chcieć do niej wracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy   Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego 1 cebula- pokrojona w piórka 4 piersi

Smaki Edyty
Shakshouka (szakszuka) – jajka w pomidorach 1243

Shakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „bałagan”. W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Idealne, syte weekendowe śniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi

Poezja smaku
KONFITURA BARDZO MORELOWA Z DODATKIEM KSYLITOLU I STEWII 208

etker Umyte, odpestkowane morele pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku. Wsypać do nich proszek żelfix i dokładnie zamieszać. Gdy owoce są bardzo twarde chwilę odczekać aż puszczą lekko sok. Wstawić na palnik i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodajemy stewię oraz ksylitol i zagotowujemy (co jakiś czas mieszamy). Od zagotowania gotujemy naszą konfiturę 3 minuty, co jakiś czas

Smaczne Zdrowe
Domowa wędlina z piersi kurczaka 6260

litr wody gotujemy z przepołowionymi ząbkami czosnku, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do wrzącej wody dodajemy sól (tyle by surowe jajko utrzymywało się na powierzchni lub się tylko lekko zatapiało). Studzimy. Piersi układamy w kamionkowym naczyniu. Zalewamy ostudzoną solanką by przykryła mięso. Jeśli mięso będzie wypływać na powierzchnię dociskamy je mniejszym naczyniem. Trzymaliśmy mięso w solance przez całą noc. Następnego

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania