szkoda, bo głowa pełna pomysłów, na przepyszne i nietuzinkowe desery do kawy, które to stają się prawdziwą chwilą radości i wytchnienia. W dzisiejszej odsłonie zachęcam Was do zrobienia czegoś lekkiego, wyrafinowanego w smaku i docenianego przez największych koneserów jak i łakomczuchów, mianowicie pana cotty w moim "smykowitym" i niepowtarzalnym wydaniu. Jak dobrze wiecie, deser ten pochodzi z Włoch, ba skąd
SMYKWKUCHNIZAPRASZAM NA LEKKIE I PRZEPYSZNE DANIE, GDZIE W ROLI GŁÓWNEJ MAKARON LUBELLA Z PRZEPYSZNĄ SALSĄ Z BIAŁYCH SZPARAGÓW I WARZYW, PODANY Z KURCZAKIEM W SOSIE Z TAMARYNDOWCA... ;-) "NIEBO W GĘBIE..." ZAPRASZAM! SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: - makaron Lubella kokardki - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka białych szparagów - 1 ząbek czosnku - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 2 łyżki masła
SMYKWKUCHNIJeżeli chcielibyście jeszcze bardziej podnieść energetyczność posiłku, możecie płatki migdałowe zmieszać z granolą, lub płatkami typu crunch. Zapiekany w ten sposób makaron jest bardzo smaczny. Czujemy się po nim lekko a mamy mnóstwo energii do działania. To co ? Biegniemy? Smacznego! PRZEPIS ZGŁOSZONY DO KONKURSU LUBELLA
SMYKWKUCHNIprzygotować coś dla tych którzy są na diecie lub po prostu odżywiają się w sposób zdrowy i przemyślany. I tak powstał dietetyczny sernik z truskawkami i jagodami. Jest to lekki deser, niskokaloryczny więc możemy sobie na niego pozwolić! Zapraszam! SKŁADNIKI NA SERNIK: - 500g serka homogenizowanego 0% tłuszczu - 100 ml jogurtu greckiego light - galaretka truskawkowa - galaretka Blue (lub inna może być
SMYKWKUCHNIPrzepyszny, lekki i prosty w przygotowaniu deser z świeżymi malinami. Deser pięknie się prezentuje, zachwyca smakiem i aromatem malin, najlepszych o tej porze roku. Serdecznie Zapraszam! SKŁADNIKI: - 200 g jogurtu greckiego light - 100 g serka waniliowego light -100 g serka śmietankowego - kilka ziaren wanilii - 3 łyżki żelatyny - 3 łyżki wrzątku - świeże maliny Foremki np. kokilki. Żelatynę rozpuść we wrzątku
SMYKWKUCHNILekko, smacznie i zdrowo! Jednym słowem ZIELONO MI ;-) składniki: - garść ugotowanego i obranego bobu - garść rukoli - 1/2 papryki zielonej - 1 łyżka kaparów - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka oliwy z oliwek - pieprz kolorowy - Sól morska Składniki mieszamy ze sobą, jemy od razu *Bób gotujemy w następujący sposób: ziarna myjemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru
SMYKWKUCHNIłyżki płatków owsianych instant - 1 łyżka płatków ryżowych błyskawicznych - garść jagód - słodzik Mleko zagotuj z wodą i słodzikiem dodaj płatki. Gotuj 5 min. 1/2 cześć jagód zmiksuj. Dodaj do lekko przestudzonej owsianki. Resztę jagód dodaj w całości. Śniadanie gotowe! Smacznego! Pięknego dnia
SMYKWKUCHNImasę - 200 g borówek amerykańskich - 1 granat - 2 suszone figi Masą wypełnij pucharki na wierch ułóż owoce i figi, jeżeli nie jesteś na diecie polej obficie miodem. Przepyszne ! Lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne. Pięknego dnia! Karola przepis zgłoszony do konkursu
SMYKWKUCHNIDzisiejsza propozycja jest głównie dla Pań ;-) A co Nam się też należy chwila relaksu! ;-) Przepyszny, lekki, orzeźwiający drink z dodatkiem świeżej melisy, melona, rumu kokosowego i cydru lubelskiego. Idealny drink na lato! Wymyślony na szybko, okazał się strzałem w dziesiątkę! SKŁADNIKI: - świeży melon 1 gruby plaster na dwa drinki - świeże listki melisy -60 ml - rum kokosowy - 150 ml -cydr
SMYKWKUCHNIgorgonzoli... Składniki: * 250 g makaronu pappardelle ( u mnie Lubella ) * 100 ml słodkiej śmietanki 30% * 50 g sera gorgonzola * 1,5 szklanki bobu * sól, pieprz Wykonanie: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany wyłuskać z łupinek. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Do wysokiej patelni wlać śmietankę, wrzucić pokruszony ser - podgrzewać aż składniki się połączą, a sos delikatnie zgęstnieje
kolorowotorcikowoGalaretkę niebieską rozpuścić w 300 ml wody. Galaretkę ametystową rozpuścić w 200 ml wody. Oczywiście można użyć innych galaretek pasujących kolorystyczne. Galaretki odstawić do wystudzenia. Gdy galaretki będą już lekko tężały do foremki wlać niebieską galaretkę i wstawć do lodówki aby nieco stężała. Można wcześniej foremkę schłodzić w lodówce wtedy galaretka szybciej stężeje. Następnie śmietankę ubić na sztywno, cały czas
Monia miesza i gotujeMocno kruche spody i delikatny lekko orzeźwiający krem z dodatkiem borówek amerykańskich. Zwieńczone delikatnym kleksem z bitej śmietany. Piekąc latem kruche spody warto upiec więcej. Możemy przechowywać je w metalowej skrzynce i mając sezonowe owoce wykorzystać do nadzienia. Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru
Ala piecze i gotujetalii, ud itd. Trening Zaczynając ćwiczenia musimy dokładnie wybrać na jakie części ciała najlepiej zwrócić uwagę czy to mają być na brzuch, uda lub pośladki. Początkowe treningi muszą być lekkie, aby zbyt dużo nie przemęczyć organizmu i nie nabawić się żadnych kontuzji. Ćwiczenia najlepiej trzeba dobrać tak, aby co drugi dzień były na inną część ciała, gdyż potrzebujemy regeneracji mięśni
Truskawkowa Fiestabardzo dawna chciałam zrobić coś lekkiego, zdrowego a zarazem na słodko. Przyszło mi do głowy, aby usmażyć placuszki jabłkowe, ale bez grama mąki! Racuchy są bardzo delikatne, a po przez dodatnie cynamonu są ciemne, więc nie sugerujcie się, że mi na zdjęciach się przypaliły. Można je podać na wiele sposobów. Moim faworytem jest jogurt naturalny, małe kawałki jabłka i odrobina
Truskawkowa Fiestapieprzu, gałki,zmiażdżony czosnek i jogurt. Wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Przekładamy na talerzyk i czekamy, aż ostygnie. Wracamy do ciasta. Szklanką o ostrych krawędziach robimy kółka i lekko rozwałkujemy. Ostudzonym farszem nadziewamy pierogi niecałą łyżeczką. Bardzo dobrze łączymy ciasto. Wrzucamy do gotującej i osolonej wody na 5 - 6 minut co jakiś czas mieszając i czekając jak wypłyną
Truskawkowa Fiesta