lekka - 5765 przepisów (strona:205/385)

Pasta z bobu i bazylii 233

łyżka oliwy, sól. Bób gotujemy ok. 12 minut, następnie przelewamy go zimną wodą (nie straci wtedy swojego koloru) i obieramy. Pokrojoną w plasterki cebulę podsmażamy na oliwie na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy obrany bób i smażymy 7 minut na średniej mocy palnika od czasu do czasu mieszając (nie dolewamy więcej oliwy). Całość studzimy, a następnie wkładamy do malaksera wraz

Delicious Titbits
Deser. Na zimno. Jogurtowiec z jagodami i galaretką. 800

włączać piekarnika żeby upiec ciasto. Ale żeby zrobić pyszny deser nie trzeba przecież piec ! Zimny torcik jogurtowy ze świeżymi jagodami osłodzi miłe spotkanie i orzeźwi w gorące popołudnie. Jest lekki, piankowy, wcale nie za słodki - po prostu pyszny ! Spróbujcie koniecznie ! Pozostańmy w niebieskiej atmosferze. Może skusicie się na zimny deser sernikowy Baba Blue ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pstrąg z grilla z kolorowym sosem 262

Sezon grillowy trwa, a że na grillu oprócz wszechobecnego mięsa najzdrowsze są jednak ryby, dlatego polecam lekkiego, pysznego pstrąga z grilla, z kolorowym sosem z pomidorów i ogórków. Szybko, zdrowo i smacznie. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Phở bò - mmm...! 212

powrotem. Zalewamy 2l wody. Gotujemy na dużym ogniu przez 15 min, zdejmujemy szumowiny. Następnie dodajemy opalone nad palnik a następnie obrane cebule, czosnek, imbir. Podprażone na patelni i lekko rozgniecione w moździerzy przyprawy: korę cynamonową, goździki, anyż, pieprz. I na koniec: sos rybny, łyżeczkę soli, cukier. Przykrywamy, gotujemy 3 godziny. Przecedzamy wywar przez sitko. Zostawiamy na noc. Rano zdejmujemy

Brzuszki Łakomczuszki
Kruche babeczki z maślanym kremem i malinami 258

łyżki cukru waniliowego,  jajko. Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem maślany:  3 żółtka

Z miłości do słodkości
Bułki greckie Tiropsomo 226

rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3mm. Na cieście rozłożyć po kilkanaście kosteczek sera zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec

Ala piecze i gotuje
Ciasto z fasoli z sezonowymi owocami 206

mąki kasztanowej łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia wiśnie nadwiślanka maliny jagody Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej wody niż fasoli). Na następny dzień lekko solimy i na małym ogniu gotujemy ją w tej wodzie przez 60 minut. Wystudzoną obieramy z łupinek i rozgniatamy na w miarę gładką papkę. Następnie miksujemy ją ze startymi drobno

Mienta blog
Sernik jagodowo-malinowy na zimno 1296

twarogu dodać mus z jagód, składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy -10g żelatyny zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia - do ciepłej żelatyny dodać po jednej kilka łyżek masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, zmiksować - 100g zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową - masę jagodową

Smakołyki Bereniki
W trochę odwróconej kolejności, klasyka czyli jajecznica z kurkami. 146

patelni rozpuszczam masło, wrzucam umyte i pokrojone kurki wraz z pokrojoną cebulką. Całość podduszam, później pozwalam wodzie odparować. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję jajka, mieszam (tak aby żółtka pozostały lekko płynne). Wykładam na talerz posypuję koperkiem

Brzuszki Łakomczuszki
Pyszne domowe hamburgery. 150

piekarniku bułkę przekrojoną na pół, po czym układamy: kotlet, plaster sera żółtego, 2 plastry smażonego boczku, ketchup, cebulę pokrojoną w krążki. Wsadzamy na chwilę do piekarnika, aby serek lekko się rozpuścił. Po wyjęciu dokładamy: plaster pomidora, sos tatarski, liść sałaty karbowanej. Mmmmm..... Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 227

Dodajemy jajko trochę soli i wyrabiamy ciasto (nie miętolmy zbyt długo, bo wtedy stanie się klejące i będzie trzeba dodawać jeszcze więcej mąki). Następnie posypujemy blat mąką formułujemy wałki, lekko je spłaszczamy i kroimy po skosie. Następnie wrzucamy na wrzącą wodę (w przepisie było napisane wyłowić po 2-3 minutach od wypłynięcia, jednak wtedy były za bardzo rozgotowane, ja czekałam

Brzuszki Łakomczuszki
Spaghetti ladacznicy, czyli o tym jak prostytutki nauczyły mnie paru rzeczy w kuchni. 303

równie intensywne jak smak potrawy, która rzeczywiście przez parę błędów, które popełniłam okazała się spaghetti alla puttanesca). Skąd pochodzenie takiej nazwy? Jak pisze Nigella wzięła się ona od kobiet lekkich obyczajów (tego można się było łatwo domyślić), które zajęte swoimi obowiązkami nie chodzą na targ po świeże produkty, a chętnie korzystają ze składników słoikowo-puszkowych. Traf chciał, że wszystkie składniki

Brzuszki Łakomczuszki
Szybki obiad bez wysiłku. 42296

godziny. Wyjmujemy kurczaka to naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju i wykładamy naszego kurczaka z całym sosem, wsadzamy obrane i pokrojone ziemniaki (jeżeli mamy trochę więcej czasu warto wcześniej je lekko podgotować), oraz czosnek (w łupinach). Całość wstawiamy do piekarnika pod przykryciem na ok. 200st, gdy ziemniaki będą miękkie gotowe do jedzenia. :) Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Okrasa - jesteś Bogiem! 133

obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut na 220 stopni C. Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy al. dente przez mniej więcej 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym. 265

proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i podduszamy, często mieszamy. Pomidory pellatti wykładamy na deskę i drobniej kroimy. Kurczaka wkładamy na patelnię z marynatą. Podduszamy. Lekko podduszonego kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę oleju rzepakowego). Na patelnię, na której pozostała marynata kładziemy pokrojone pomidory pellatti wraz z sokiem , chwilę redukujemy. Część pomidorów z patelni

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania