Pyszne, mocno czekoladowe babeczki, można by rzec-lekko dietetyczne, gdyż praktycznie pozbawione dodatku tłuszczu. Bardzo mięciutkie, długo utrzymują świeżość. Nadzienie z malin idealnie przełamuje słodycz czekolady. Czekoladowe cupcakes z nadzieniem malinowym i kremem kawowym Składniki (około 12 cupcake'ów): 3/4 szklanki mąki 6 łyżek kakao 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru
Mania Gotowaniaszaszłyków. Szaszłyki smażymy najlepiej na patelni grillowej na oliwie z oliwek. Smażymy z każdej strony po około 2-3 minuty. Podgrzewamy chlebki pita w piekarniku, najlepiej najpierw posmarować je lekko wodą lub oliwą aby zbytnio się nie spiekły. Do kieszeni chlebków wkładamy mięso i warzywa. Polewamy sosem
Mania Gotowaniadodajemy na zmianę porcję składników suchych oraz masy bananowej, cały czas miksując. Przelewamy masę do formy, ja użyłam silikonowej formy na babkę. Wierzch ciasta pokrywamy wcześniej odsypanymi wiórkami i lekko dociskamy. Pieczemy około 1 godziny, do tzw. suchego patyczka
Mania Gotowaniasię zeszkli, następnie dodajemy czosnek i mięso. Smażymy mięso przez około 8 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Wlewamy pomidory i koncentrat, mieszamy wszystko i dusimy około 10 minut, aby sos lekko odparował. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając
Mania Gotowanialepkie. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie dociskając go do ciasta. Pieczemy przez 10-12 minut. Ciasteczka
Mania Gotowanialepkie. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie dociskając go do ciasta. Pieczemy przez 10-12 minut. Ciasteczka
Mania Gotowaniazmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej się kleiła. Pieczemy około 15-20 minut w 160 stopniach. Najlepiej po około 12 minutach sprawdzić stan upieczenia ciastek, maja mieć one lekko złotawy kolor
Mania Gotowaniagałką muszkatołową. Odstawiamy. Makaron do lasagne podgotowuję przez 2-3 minuty w dużym garnku, uważając aby płaty się nie skleiły (można dodać do wody łyżkę oliwy). Moim zdaniem warto lekko pogotować makaron, gdyż nie ryzykujemy wtedy, że będzie chrupiący. Na końcu przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego mąkę i smażymy przez około 2 minuty na małym
Mania Gotowaniaroztapiamy 1 łyżkę masła, podsmażamy cebulę oraz czosnek, uważając aby się nie przypalił. Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając aż ryż się lekko zarumieni. Dodajemy wino, cały czas mieszając, kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy około pół szklanki bulionu. Cały proces powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki (ryż musi być ugotowany al dente
Mania Gotowaniarondelka i posypujemy cukrem. Podgrzewamy do momentu aż puszczą sok. Jeśli soku będzie bardzo dużo odlewamy nadmiar. Dodajemy mąkę i dalej podgrzewamy. Sok powinien nieco zgęstnieć. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki, mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. zwilgotnienia składników Foremki na babeczki wykładamy papilotkami, ciasto przekładamy do foremek, do połowy wysokości
Mania GotowaniaLekki, rozpływający się w ustach sernik z pyszną kruszonką. Orzechowy smak przełamują kwaśne powidła. Osobiście uwielbiam tradycyjne serniki z kruszonką, dlatego ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Jeśli chcecie aby kruszonka również miała orzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami. Sernik z orzechowym spodem i kruszonką Składniki : Spód : 3 łyżki masła 250 g ciastek orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów
Mania Gotowaniasię przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Warzywa odstawić do lekkiego wystygnięcia i obrać ze skórki. Ja osobiście nie obierałam zbyt dokładnie. Jeśli zostanie wam w niektórych miejscach nic się nie stanie. Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę, oraz orzechy dokładnie
Mania GotowaniaJeśli uznacie, że masa jest zbyt kwaśna możecie dodać jeszcze odrobinę cukru. Masę podgrzewamy jeszcze na małym ogniu, cały czas mieszając, powinna mieć ona konsystencje gęstego budyniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Kiedy będą już praktycznie ubite dodajemy małymi partiami cukier. Na końcu dodajemy mąkę. Ubijamy do momentu aż powstanie błyszcząca, sztywna piana. Masę
Mania Gotowaniaszklanki białego wina lub bulionu warzywnego tymianek, sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekrajamy wzdłuż na dwa cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pomidory kroimy w kosteczkę. Mięso nadziewamy pomidorami i serem. Rolujemy ściśle każdą roladę i obwijamy dokładnie szynką. Aby mieć pewność
Mania Gotowaniazrobić się czarna w niektórych miejscach). Ja swoje warzywa opiekałam około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Warzywa odstawiamy do lekkiego wystygnięcia i obieramy ze skórki. Ja osobiście nie obierałam zbyt dokładnie. Jeśli zostanie wam w niektórych miejscach nic się nie stanie. Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę, oraz orzechy dokładnie
Mania Gotowania