łyżka bułki tartej 1 jajko 2 łyżki siekanego koperku Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Cukinie myjemy i odkrawamy końce. Następnie ścieramy cukinie na najgrubszych oczkach tarki. Całość lekko odsączamy z nagromadzonego soku. Następnie dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz koperek. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po ok. 2 łyżki masy. Smażymy na złoto z każdej
Emcia PichciSmażona panierowana mozzarella to bardzo proste i smaczne jedzonko. W sam raz na kolację czy też lekki obiad. składniki: 1 duża kulka wędzonej mozzarelli 1 jajko bułka tarta olej do smażenia dodakowo warzywa u mnie : mizuna, pomidor, suszone pomidory i cebulka konserwowa Mozzarellę pokroić w plastry. Następnie dobrze ją zapanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju
Monia miesza i gotujeminut moczyć w osolonej zimnej wodzie, w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki. Warzywa grilujemy, aż uzyskają charakterystyczne dla grilowania paski. Gotujemy makaron al dente: Lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra vergine i szczypta soli. Odcedzamy Grilowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą specialite. Buon appetito
Moja smaczna kuchniaoliwek extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser oscypek. Na suchej patelni formujemy placuszki startego sera i czekamy, aż się lekko zrumienią. Delikatnie przekładamy placuszki z patelni (uwaga! gorące), najlepiej na- jak było w moim przypadku - butelkę od oliwy tak, aby uformować miseczki. Chwilę odczekać, aż ostygną. Wypełnienie miseczek to sałatka
Moja smaczna kuchniacukinię z papryką, a po chwili pomidory. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem i czekamy aż pomidorowy sos zgęstnieje. Gasimy płomień, dodajemy bób i delikatnie mieszamy. Podajemy z chrupiącą bagietką lekko ostudzone
Moja smaczna kuchniasmaku masło do wysmarowania patelni Przygotowanie: Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy oregano, przyprawę Specialite, sól oraz pieprz, całość mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnię lekko smarujemy masłem, wlewamy jajka z przyprawami i czekamy, aż omlet się ładnie zetnie. Następnie gotowy przekładamy na deskę. Radełkiem wycinamy paski . Na talerzu układamy makaron-omlet, dodajemy pokrojoną w kostkę peperoni
Moja smaczna kuchniałyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Bób przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidora, plasterki kabanosa i zioła, delikatnie mieszamy, podajemy lekko schłodzone
Moja smaczna kuchniapapierówki * 1 galaretka cytrynowa * 120 g czekolady ( 70 g gorzkiej + 50 g mlecznej ) * 250 ml śmietanki 30% * 70 g małych bez Wykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką
kolorowotorcikowoDanie z cyklu: wykorzystanie produktów z lodówki/spiżarki. Efekt? Pyszny makaron z grillowanym łososiem w lekko słodkiej marynacie w towarzystwie żółtej fasolki i zielonego groszku. Dacie się namówić? Składniki: 2 gniazdka makaronu wstążki garść mrożonego zielonego groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz
Pasja Smakuułożyć ziemniaki, plastry bakłażana, umyte pomidorki, wszystkie sery, pokrojony w plastry czosnek i cebulę. Posypać ziołami i porwaną w palcach natką. Zapiekać w 190oC aż sery się rozpuszczą i lekko zrumienią
Czerwień i błękittrójkącik topionego sera śmietankowego lub ziołowego ok. łyżki sera z niebieską pleśnią mała gałązka koperku sól, pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty ser i natkę. Zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie
Czerwień i błękitsię składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki: 1 młoda, niezbyt zwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia (20 cm) garść rukoli 2 młode marchwie pół czerwonej papryki po 2 gałązki koperku i natki pietruszki
Czerwień i błękitZ racji, że na jakiś czas pożegnałam się ze słodkościami... a raczej ograniczyłam ich spożycie - mój organizm bardzo, ale to bardzo łaknie czegoś słodkiego. Z potrzeby
kolorowotorcikowowskazówki jak dla blondynki z dowcipów :) wkładamy w taki sposób, aby strzałka na nakrętce z nożykiem ma znajdować się tuż nad strzałką narysowanej na podstawie z silnikiem, wkładamy i lekko przekręcamy, łatwość w utrzymaniu urządzenia w czystości, bo ja często z leniem chodzę za rękę, moje dziecko też :) łatwość obsługi ani dziecku, ani Blondynce nie sprawi trudności :) Pamiętać tylko
Blondynka Gotujematowa, początkowo jakby zamszowa, z wiekiem naga. Kolor białawy, żółtawy, kremowy. Czasami owocniki są pozrastane kapeluszami. Od spodu kapelusza hymenofor , czyli warstwa zarodnikonośna, kolczasta. Kolce są małe, kruche, mogą lekko zbiegać na trzon. Koloru bladokremowego, żółtawego. Można je łatwo uszkodzić palcami. Czyszcząc kolczaki przed gotowaniem dobrze jest te kolce zeskrobać bo później nieapetycznie wyglądają pływając na powierzchni dania
Smaczna Pyza