lekka - 5765 przepisów (strona:190/385)

Bułeczki drożdżowe z jagodami 126

masło i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, pozostałe mleko oraz zaczyn i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, całość ręcznie zagniatamy na ciasto (lekko klejące, ale odchodzące od ręki - w razie konieczności dosypujemy mąki). Ciasto odstawiamy zakryte ściereczką na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy

Emcia Pichci
Serek wiejski z miodem i otrębami żytnimi 188

Składniki: 150 g serka wiejskiego lekkiego 2 łyżeczki otrąb żytnich 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka orzechów włoskich Przepis: Do serka dodajemy otręby i całość mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki, polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi. Niezwykle prosta przekąska, ale za to wyjątkowo smaczna :) Otręby żytnie Sante są źródłem cennych składników odżywczych jak: błonnik pokarmowy, białko czy węglowodany oraz składników

Emcia Pichci
Muffiny z musli 122

suchych i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do papilotek (ok. 2 łyżek lub do 3/4 wysokości), które umieszczamy w formie do pieczenia muffinów. Wierzch posypujemy jedną łyżeczką musli i lekko przyklepujemy. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia na kratce.  Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych

Emcia Pichci
Sałatka z makaronem penne 360

Składniki: 200 g makaronu penne 1 puszka kukurydzy 200 g szynki drobiowej 1 papryka czerwona 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki bazylii Sól, pieprz do smaku Przepis: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 10 minut). Następnie odcedzamy makaron i pozostawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski dodajemy odsączoną kukurydzę, szynkę i paprykę pokrojoną w kostkę

Emcia Pichci
Sernik z bakaliami 161

mąki 100 g śmietanki kremówki 36% Składniki na spód: 200 g ciasteczek musli 150 g masła Bakalie: 5 łyżek rodzynek 5 łyżek kruszonych orzechów włoskich Przepis na spód: Ciasteczka lekko kruszymy i umieszczamy w melakserze - rozdrabniamy na "piasek" (w przypadku braku melaksera ciasteczka najlepiej umieścić w woreczku i wałkować aż do uzyskania mączki). W garnuszku rozpuszczamy masło i przelewamy

Emcia Pichci
Prosty sernik na zimno z truskawkami 323

serka homogenizowanego i całość dokładnie mieszamy. Masę serową przelewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy sernik i układamy na nim truskawki lekko je dociskając i ponownie wsadzamy tortownicę do lodówki na kolejne 30 minut (albo dłużej - w zależności od czasu stygnięcia drugiej galaretki). Następnie w osobnym naczynku przygotowujemy drugą galaretkę

Emcia Pichci
Ciasto 3bit 348

zgodnie z przepisem na opakowaniu, jednak ze zmniejszonej ilości mleka tj. z 1/2 litra. Następnie do gorącego budyniu dodajemy masło i miksujemy całość na gładką masę. Masę budyniową po lekkim ostygnięciu nakładamy do formy na herbatniki. Kolejna warstwa składa się z okrągłych biszkopcików. Kolejnym krokiem jest ubicie kremówki. Do wysokiego naczynia przelewamy zimną kremówkę, dodajemy fixy (można ubić śmietankę również

Emcia Pichci
Tort w kształcie motyla 195

zwilżamy ponczem, następnie nakładamy warstwę dżemu i kremu. Nakładamy na to kolejny blat, również go zwilżamy i nakładamy dżem oraz krem. Ostatni blat pozostaje bez zwilżenia i dżemu. Całość lekko do siebie dociskamy, przekrawamy na środku i odwracamy bokami do siebie, tak aby powstały skrzydła motyla. Całość tortu pokrywamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch dekorujemy według uznania

Emcia Pichci
Jabłecznik z budyniem 394

opakowania proszku wraz z 4 łyżkami cukru dodajemy do 100 ml mleka i dokładnie mieszamy. Przygotowany proszek wlewamy do gotującego się pozostałego mleka ciągle mieszając. Budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie nakładamy go na jabłka. Z zamrażalnika wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy je na grubych oczkach. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w nagrzanym do 180C piekarniku i pieczemy przez

Emcia Pichci
Kluski śląskie 158

tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (tak, aby nie powstały grudki). Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta ugniatamy kulki o średnicy ok. 3 cm, lekko je spłaszczamy i robimy w środku zagłębienie tzw. "dziurkę". W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej partiami kluski. Gotujemy je ok. 3 minut (aż wypłyną

Emcia Pichci
Sałaka z kurczakiem i brokułem 428

łyżki majonezu Sól, pieprz Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu odstawiamy makaron do ostygnięcia. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości mięsa). Brokuł rozdzielamy na na niewielkie różyczki i wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez 5-7 minut, a następnie odcedzamy. Wszystkie przygotowane

Emcia Pichci
Sałatka z zupek chińskich 313

szklanki wrzątku 2 piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona świeża 3 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu Sól, pieprz Przepis: Pierś kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut, do miękkości mięsa. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zupki chińskie kruszymy i przesypujemy do głębokiego naczynia, dodajemy jedno opakowanie przypraw (bez oleju) i zalewamy

Emcia Pichci
Przekąski z tortilli 271

wolnej przestrzeni od krawędzi placka. Następnie nakładamy plastry szynki (ok. 4-5 sztuk) i posypujemy garścią startego sera. Następnie placek zwijamy (dość ciasno) i kładziemy końcówką do spodu. Lekko przygniatamy. Tortillę kroimy na mniejsze części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i następnie zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10 minut. insertCookd("b122127c6205d615d1223178b0ec0e80

Emcia Pichci
Pieguski 168

czekoladowymi kropelkami i również mieszamy.  Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i formujemy z niego kulki, które lekko spłaszczamy   i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (kulki o średnicy ok. 3 cm układamy w pewnej odległości od siebie). Ciastka pieczemy w nagrzanym do 175C piekarniku przez

Emcia Pichci
Placuszki z jabłkiem 142

Lekkie placuszki z dodatkiem jabłka :) Przepis na ok. 6 sztuk. Składniki: 1 małe jabłko 1 jajko 1 łyżka cukru 5 łyżek mąki 4 łyżki mleka 2 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Sante Olej do smażenia Opcjonalnie: cukier puder do posypania Przepis: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przekładamy jabłko wraz z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania