lekka - 5765 przepisów (strona:188/385)

Pierogomania Tupperware 259

Ogólnie podsumowując przyrząd ten jest bardzo prosty w użyciu..Trzeba przygotować płat ciasta wielkości Pierogomani i ułożyć na niej. Na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykrywamy farsz. Następnie wałkujemy, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usuwamy nadmiar ciasta, przekładamy Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypychamy pierożki, w razie potrzeby pomagając

Moje domowe kucharzenie
Ravioli z grzybami 180

odstawić na co najmniej 1 godzinę. Ciasta rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić  Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Weizenbrot-niemiecki chleb pszenny wolnorosnący 112

pokojowej przez 40-60 minut. Potem przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i ostrym nożem podzielić na dwie części. Nie niszczyć struktury wewnętrznej ciasta - nie wyrabiać i nie zagniatać! Lekko uformować podłużne chleby, po czym skręcić je dwukrotnie spiralnie (jak paluszki z ciasta francuskiego) [ zapomniałam skręcić] posypać mąką i przykryć ściereczką. Jeżeli będziemy piec na blasze, to umieszczamy chleby

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka francuskie z masą makową 179

ciasto francuskie  masa makowa z puszki Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie masa makowa z puszki] lekko go dociskając. Drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierożki, w razie potrzeby pomagając

Moje domowe kucharzenie
Kalafior zapiekany w sosie serowym 365

kalafior się nie rozgotował. Odlać ½ szklanki wywaru z gotowania kalafiora, a samego kalafiora odcedzić.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Masło rozpuścić na patelni i wsypać mąkę i lekko ją zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z kalafiora, cały czas delikatnie mieszając, aby nie powstały kluski (najlepiej użyć do tego rózgi). Zagotować całość, dodać serek topiony, połowę startego żółtego sera

Moje domowe kucharzenie
Herbaty Oskar cz. 2 117

delikatny aromat kwiatu chryzantemy. Smak: i tu byłam zaskoczona. Nie wiedzieć czemu nie gustowałam wcześniej w herbatach czerwonych (zawsze wybierałam białe, zielone...) aż tu nagle... Smak jest przyjemny, delikatny, lekko słodki i po prostu pyszny! Również jak w przypadku poprzedniej herbaty białej, nie skończyłam na jednej filiżance ;) Cena: bardzo zadowalająca :) Zgodnie z informacją otrzymaną od producenta "Według starochińskiej księgi medycyny

Emcia Pichci
Szybka sałatka z makaronem :) 537

niezwykle prosty, zdrowy i bardzo pożywny :) Składniki: 150g makaronu w kształcie ryżu 1 papryka czerwona 1 ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy 2 gałązki koperku 1 łyżka majonezu lekkiego Sól, pieprz do smaku  Makaron wrzucamy do gotującej się wody na ok. 15 minut często mieszając. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy w drobną kosteczkę

Emcia Pichci
Średnio-Ostre Tajskie Czerwone Curry! Test. 166

ryżem :) Potrzebujemy (na dwie osoby): 1 woreczek ryżu 250g mięsa z indyka 0,5 słoiczka sosu tajskiego 1 łyżeczka oliwy Garść warzywnej mieszanki chińskiej  Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie kroimy mięso i podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy się zarumieni dodajemy warzywa, a następnie sos. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut

Emcia Pichci
Imbir + cynamon = ciasteczka! :) 163

Kostki czekolady wrzucamy do garnuszka, w którym już mamy wlane trochę mleka (żeby przykryło dno). Roztapiamy intensywnie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Garnuszek ściągamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia i następnie oblewamy polewą nasze śliczne ciasteczka ;) A oto moje małe cuda

Emcia Pichci
Mrożona kawa 125

Wszystko wrzucamy do shaker'a i mocno potrząsamy ok. 1-2 minuty do wytworzenia pianki ;)  Możemy wierzch posypać mieszanką przypraw do kawy i gotowe! Cudownie chłodzi i daje lekkiego kopa

Emcia Pichci
Sałatka z kurczakiem i ananasem 220

Składniki: 4 szt. skrzydełek wędzonych 1 puszka kukurydzy 2 woreczki ryżu pełnoziarnistego 4 łyżeczki majonezu lekkiego 6 plastrów ananasa z puszki 2 plasterki sera żółtego Sól, pieprz Przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Po ugotowaniu ryżu wysypujemy go do miski i czekamy aż wystygnie. Następnie dorzucamy do niego mięso

Emcia Pichci
Krewetki na ostro 122

woreczek ryżu pełnoziarnistego Przepis: Składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Krewetki płuczemy i dodajemy do przygotowanej marynaty. Zostawiamy na ok. 15 minut. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami (u mnie 10 minut). Piekarnik nagrzewamy do 200C i przygotowujemy saszetkę z papieru do pieczenia (papier do pieczenia ucinamy na szerokość ok. 15cm, na środek układamy

Emcia Pichci
Niby pasta jajeczna 120

Brak niektórych składników w lodówce zmusza do kreatywności :) Składniki dla jednej osoby: 1 jajko 100g białego sera 1 łyżeczka majonezu lekkiego Sól, świeżo zmielony pieprz Przepis: Jajko gotujemy na twardo. Do miseczki nakładamy 100g białego sera, dodajemy pokrojone w kostkę jajko oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy (rozgniatamy). Dodajemy sól i pieprz według własnych upodobań, mieszamy i wcinamy! Wspaniałym dodatkiem okazał

Emcia Pichci
Sałatka z tortellini 281

Składniki: 250g tortellini z mięsem 200g szynki drobiowej 1 ogórek świeży 1 papryka czerwona 2 pomidory 2 łyżki majonezu lekkiego Sól, pieprz Przepis:   Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie kroimy w kostkę ogórka, pomidora oraz paprykę. Po odcedzeniu tortellini dodajemy warzywa i majonez. Dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz

Emcia Pichci
Sezamowe placuszki 125

miodu z sosny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml mleka 1 jajko Oliwa do smażenia Dodatki: Syrop ryżowy Borówki Przepis: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa (lekko płynna). Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce ciasta (lub dwie do formy) i smażymy na kolor złoty z obu stron. Po ściągnięciu z patelni odkładamy placuszki

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania