lekka - 5765 przepisów (strona:180/385)

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym 231

oliwek        pieprz na sos: 3 łyżeczki miodu 1/2 szklanki białego wina 2 łyżeczki musztardy 200 g śmietany kremówki sól Polędwiczki pokroić na kotleciki, które lekko spłaszczyć dłonią. Wymieszać składniki marynaty i posmarować mięso z każdej strony, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć na niej zamarynowane polędwiczki

wyzwania kuchenne
Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym 189

dżemu z czarnej porzeczki 200 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Minimum 3 godziny wcześniej zalać winem śliwki i odstawić. Polędwiczkę pokroić na plastry. Lekko spłaszczyć je dłonią i obtoczyć w mące. Tak powstałe kotleciki smażyć na maśle po około 4 minuty z każdej strony. Śliwki odsączyć z wina. Przełożyć polędwiczki na talerz

wyzwania kuchenne
Francuska zupa cebulowa z grzankami serowymi 184

Cebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie na półplasterki. W garnku roztopić masło i oliwę, wrzucić cebulę i smażyć ją na średnim ogniu około 20 minut ciągle mieszając, aż lekko się przyrumieni. Wlać gorący bulion, przykryć i gotować na małym ogniu około 30 minut, następnie dodać wino i chwilę jeszcze pogotować. Doprawić pod koniec solą i pieprzem do smaku. Piekarnik

wyzwania kuchenne
Mini focaccie z oliwkami 159

części i z każdej uformować placuszek. Palcem zrobić wgłębienia, w które wepchnąć oliwki. Mini focaccie posypać solą morską i oregano. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż lekko się zarumienią. Podawać skropione oliwą z oliwek

wyzwania kuchenne
Chlebki Naan z czarnuszką 183

wwałkować w ciasto, aby nie odpadły po upieczeniu. Chlebki ułożyć na rozgrzanej blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piec około 7 minut, aż na chlebkach pojawią się bąble i lekko się zrumienią

wyzwania kuchenne
Bagietki 120

oprószyć mąką. Przełożyć na nią bagietki, przykryć i ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nastawić na 230 stopni. Na dnie wstawić formę z gorącą wodą. Wyrośnięte bagietki lekko ponacinać nożem na ukos i wstawić na około 25 minut na środkowy poziom piekarnika. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce

wyzwania kuchenne
Sałatka nicejska 370

Szybka sałatka z tuńczykiem i jajkami, która sprawdzi się zarówno jako lekki obiad lub smaczna kolacja. Składniki na 2 porcje: puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka sałata 10 pomidorków koktajlowych ogórek zielony 10 filecików anchois garść czarnych oliwek sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy dijon pieprz, sól Jajka ugotować na twardo

wyzwania kuchenne
Chłodnik litewski 166

Lekki chłodnik, którego bazę stanowi ugotowana botwinka wymieszana z kefirem. Ma cudowny kolor i ciekawy smak. Składniki: pęczek młodej botwinki z buraczkami 800 g kefiru pęczek rzodkiewki ogórek zielony łyżka soku z cytryny 2 jajka  koperek, szczypior sól, pieprz, cukier Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać

wyzwania kuchenne
Frittata z pomidorkami i mozarellą 99

wymieszać. Pomidorki pokroić na połówki, oprószyć solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Na patelni rozgrzać masło. Wlać masę jajeczną i smażyć przez 2-3 minuty. Gdy masa lekko zetnie się po bokach, ułożyć na wierzchu pomidorki. Wstawić patelnię do piekarnika na około 10 minut, aż masa jajeczna zastygnie. Wyjąć z piekarnika i podawać

wyzwania kuchenne
Roladki szparagowe 121

suszony oliwa z oliwek pieprz, sól 5 łyżek śmietany 30 % 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Mięso lekko rozbić, skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. To samo zrobić ze szparagami, które następnie zawinąć w kawałki mięsa po około 4-5 sztuk. Wstawić do nagrzanego piekarnika

wyzwania kuchenne
Placuszki z ricotty 183

Lekkie i puszyste serowe placuszki podobne do amerykańskich pancakes. Przepis Nigelli Lawson. Składniki na około 20 sztuk: 250 g sera ricotta 125 ml mleka 2 jaja 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych 250 g truskawek  Truskawki pokroić na kawałki. Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać ricottę, mleko

wyzwania kuchenne
Custard (krem angielski) 427

gładki i puszysty krem. Powoli wlać połowę podgrzanej śmietanki do żółtek cały czas ubijając. Taką mieszaninę stopniowo dodawać do pozostałej śmietany i podgrzewać na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje. Nie doprowadzić do wrzenia, aby krem się nie zwarzył. Dobrze wystudzić i przechowywać w lodówce

wyzwania kuchenne
Konfitura z aronii 237

jabłkowy na zimę , wiśnie- Kompot z wiśni na zimę , Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków: 1 kg dojrzałych owoców aronii 1/2 kg cukru 1/2 l wody 1/2 kg lekko papierówek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Aronię zbieram z ogonkami, myję ją, osuszam i dopiero obskubuję. Do garnka wlewamy 500 ml wody, wsypujemy cukier i gotujemy syrop, wrzucamy aronię, wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frittata z mizuną i pomidorkami 196

sumie to taki nieco inny omlet a omlety bardzo lubię i wychodzą mi całkiem smaczne. W zależności od dodatków można zrobić ją na śniadanie, kolację ale również i lekki obiad. Frittata wyszła naprawdę pyszna i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. składniki: 6 jajek 2 garście mizuny 7 pomidorków cherry 3 kwiaty cukinii 50 g fety 1 łyżka mąki

Monia miesza i gotuje
Polak Węgier dwa bratanki... 241

zamarynowałam przez 1h w mieszance czosnku, słodkiej i ostrej papryki, kminku i majeranku. Następnie podsmażyłam je ok. 5 min., przełożyłam do głębokiego garnka. Na patelni po mięsie podsmażyłam cebulę, lekko ją wystudziłam i dodałam paprykę (ciekawostka! papryki nie należy dodawać na gorący tłuszcz, ponieważ traci swoje walory smakowe). Cebulę przeniosłam do mięsa, zalałam wodą i gotowałam

bastalena

Proponowane wyszukiwania