lekka - 5765 przepisów (strona:172/385)

Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 470

jest smaczniejsze a przede wszystkim lżejsze.Słodycze zastąpiłem owocami np. truskawkami, jabłkami itp. Chyba jak zdrowe są owoce to każdy wie :) Napoje to herbata (bez cukru, z mlekiem) woda lekko gazowana nisko-sodowa,  a w ostateczności soki, jednak bez dodatku cukru (np. Fortuna). Mleko 3,2% zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest

All My Fit Life
Meksykańska zapiekanka z mięsem i ziemniakami 540

małych - jednoosobowych i jednego większego) delikatnie natłuszczamy. Układamy warstwę mięsno-warzywną, a następnie przykrywamy ją ziemniakami. Wierzch smarujemy odrobiną oliwy. Zapiekamy ok. 25 min. w 190 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Podajemy od razu :) Smacznego

Ratunku obiad
Krem pomidorowo-brokułowo-cukiniowy 206

Bardzo, ale to bardzo naszła dla mnie ochota na krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało! Składniki: bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 1/2 średniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula  1 łyżka sosu sojowego

Truskawkowa Fiesta
Boeuf Bourguignon 168

wylewamy!!!).  Gdy boczek się zrumieni i wytopi się z niego tłuszcz, wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej na papier kuchenny. Do garnka wrzucamy mięso i smażymy do momentu aż lekko się zbrązowi. Wyjmujemy wołowinę a do garnka wrzucamy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Smażymy na małym ogniu przez około 5 minut.  Dodajemy do warzyw przecier pomidorowy i gotujemy przez

W mojej holenderskiej kuchni
Makaronowe muszle z grillowanymi warzywami 179

wegetariańskie, z trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji z makaronem i lekko kwaskowym sosem pomidorowym tworzą przepyszną całość. Potrzebujemy: - 15 dużych muszli makaronowych - 1 cukinia, pokrojona w plastry - 1 czerwona papryka, pokrojona w szerokie paski - 1 żółta papryka, pokrojona w szerokie paski

W mojej holenderskiej kuchni
Curry z kurczaka w sosie saté 372

sobie, bym przygotowała mu takie prawdziwe curry, gdy przyjedzie do nas w odwiedziny następnym razem. A że nigdy wcześniej go nawet sama nie jadłam, to szczerze mówiąc popadłam w lekką panikę. Naszczeście przyszła mi z pomocą koleżanka z pracy - Justyna, która:  a: dość często opowiadała w pracy właśnie o curry,  b: zna taką kuchnię  c: według swojej

W mojej holenderskiej kuchni
Portugalska tarta budyniowa 252

masłem formę. Z ugotowanego kremu usuwamy cynamon i skórkę z cytryny, a następnie przelewamy go do formy. Pieczemy około 25 minut. W tym czasie wierzch tarty ma się miejscami lekko zbrązowić. Smacznego!!! Źródło: "Słodkie inspiracje" opracowanie zbiorowe

W mojej holenderskiej kuchni
Ravioli z trzema rodzajami sera 196

prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino.  Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój  makaron domowy - opakowanie sera ricotta (250 g) - 2 czubate łyżki startego parmezanu, plus odrobina do posypania ravioli

W mojej holenderskiej kuchni
Zupa krem z pomidorów z parmezanem i pesto 178

pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem, krył w sobie coś wiecej niż tylko smak pomidorów, a mianowicie wzbogacony był o lekko ostry parmezan, który pod wpływem gorącego płynu ciągnął się niczym mozzarella, oraz unoszące się na powierzchni kremu kleksy z zielonego pesto. Kombinacja smaków, którą śmiało mogę nazwać odlotem kulinarnym. Potrzebujemy

W mojej holenderskiej kuchni
Moelleux au chocolat 1651

kąpieli wodnej. Nastepnie odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie przy pomocy miksera, ucieramy jajka, żółtka oraz cukier na puszystą masę. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kokilki smarujemy masłem i lekko oprószamy kakao. Do utartej masy jajeczno-cukrowej wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Nad masą przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Powstały czekoladowy mus przelewamy w równych porcjach do kokilek. Wstawiamy

W mojej holenderskiej kuchni
Puchate naleśniczki z borówkami 179

chochli nakładamy kilkucentymetrowe okręgi z ciasta naleśnikowego na patelnię. Na każdy, jeszcze surowy okrąg kładziemy po kilka borówek. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu do momentu aż naleśniczek lekko się zezłoci. Przekładamy na druga stronę i równieź smażymy na złoty kolor. Gotowe naleśniczki polewamy syropem klonowym. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Appelflap 265

Dodajemy rodzynki, cukier oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Tak powstałe nadzienie nakładamy na kwadratowe kawałki ciasta francuskiego, po czym zlepiamy ze sobą końce ciasta tworząc trójkąty. Wierzch ciasta lekko zwilżamy wodą (można też posmarować rozkłóconym jajkiem) i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż się appelflap'y pięknie zrumienią. Podajemy z gałką lodów śmietankowych. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Bułeczki belgijskie 144

patyczek prawie do spodu (starając się przy tym, aby ciasto nie pękło ) [ ja nacięłam ostrym nożem] i odstawić na kolejne 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki z wierzchu lekko spryskać wodą (można pominąć).Piec przez około 20 -30 minut(w zależności od wielkości) w 180*C. Studzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Tajska wędlina 191

Dosyć ciężko o jakąś konkretniejszą nazwę, bo w niczym ta wędlina nie przypomina naszych kiełbas czy szynek. Najbliższa nazwa przez nas wymyślona to lekko kiszona kiełbaska. Przez przyprawę NAM (nam powder seasoning mix, którą dostaniecie w azjatyckich sklepikach, najlepiej firmy … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową 169

Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy.  Kiełbasę pokroić w półpasterki.   Gotowanie jednogarnkowe: Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu kiełbasę, aż lekko się zarumieni, a tłuszcz się wytopi. Zdjąć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę.  Dołożyć paprykę, dolewając

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania