obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z truskawkami. Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, gdy pojawią się szumowiny, zbieramy je łyżką cedzakową , musimy uważać aby bulion się nie zagotował, ma tylko lekko pyrkać. Gotujmy na wolnym ogniu ok. 1 godzinę, Odlewamy z bulionu 800 ml, wkładamy kawałki łososia bez ości, dodajemy startą 1 marchewkę i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, 2 liście laurowe 1 duża cebula 2 łyżki oleju, Mięso z karkówki wieprzowej, kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm, lekko rozbijamy każdy kawałek mięsa z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z jednej strony, przewracamy mięso na drugą stronę, dokładamy cebulę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanki 30%. Nie mieliśmy czasu aby zrobić rosół, więc wykorzystaliśmy bulion consomme , który doskonale podkreśla lub wydobywa smak potrawy. A że ogórków były śladowe ilości, była zupa delikatna, o lekko ogórkowym smaku. W oczach jurorów, nasz Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki wzbudziła podziw i otrzymała najwyższą ilość punktów, mówiąc jednym słowem WYGRALIŚMY ten konkurs! Miło było usłyszeć, że najlepszemu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowoców morza, oraz mule, dusimy 5 minut, wlewamy 600 ml wrzącej wody z rozpuszczonym Consommé, dodajemy saszetkę przyprawy orientalnej, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 10 minut. Na koniec wlewamy ok. 100 ml śmietanki, ewentualnie doprawiamy solą i wsypujemy koperek. Rozlewamy zupę z kawałkami gotowanych ryb i warzyw. Posypujemy świeżą natką pietruszki i koperkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięimprowizacja. Ta kapusta może być dodatkiem do dania zasadniczego jak i samodzielnym daniem. Zaznaczam, że do tej kapusty wszystko było gotowane, nie ma w niej smażonych dodatków. Kapusta ma lekko pikantny smak papryki, która została złamana słodyczą suszonych śliwek. Nie jedna osoba pomyliłaby to danie z prawdziwym bigosem. , gdyż smakiem od niego nie odbiegała, nie było w niej tylu gatunków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodzonego mleka skondensowane i 100 g wiórków kokosowych), domowym syropem malinowym , polewamy ułożoną na biszkopcie masę kokosową i powierzchnię górnego kakaowego biszkoptu. Przykrywamy drugą połówkę krążka biszkoptowego, lekko dociskamy do masy kokosowej. Wierzch biszkoptu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i układamy mrożone maliny, torcik schładzamy w lodówce. Torcik jest pyszny, puszysty i do tego bardzo atrakcyjnie wygląda
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 12 w temperaturze pokojowej. (Ja to robię ok. godz. 18.00 i zostawiam do rana) Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Misę robota smarujemy olejem i układamy w niej kulę z ciasta gładką stroną do góry. Ponownie nakrywamy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozpuszczamy i dodajemy pokrojone warzywa, które szybko dusimy, wlewamy 600 ml wrzącej wody, kostkę bulionową, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 10 minut. Na koniec wlewamy passatę pomidorową, dodajemy cukier i dodajemy oczyszczone i pokrojone na kawałki płotki, ewentualnie doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.. Zupę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzimnej kaszy manny, oraz sok z cytryny, cały czas miksując masę. Spodni blat smarujemy powidłami śliwkowymi, na nie wykładamy masę grysikową. Układamy na krem warstwę ciasta z orzechami, dociskamy lekko. Ciasto odkładamy na minimum 24 godziny, aby zmiękło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę, rozpuszczoną polewamy wierzch ciasta robiąc kratkę czekoladową, na płynną czekoladę sypiemy płatki gorzkiej czekolady, pozostawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukrem, kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia. Na głębokiej patelni szklimy na oliwie drugą z cebul pokrojoną w piórka, dodajemy udka kurczaka i obsmażamy powoli, aż się lekko zrumienią z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy zalewą, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, listki tymianku i dusimy jeszcze 20-30 minut, uzupełniając od czasu do czasu resztkami zalewy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolski fast food, powstały w latach 70-tych, w okresie PRL , przygotowywany i sprzedawany w ulicznych budkach. Zapiekanka serwowana była w formie długiej, podłużnej bułki z cebulowo-pieczarkowym farszem lekko posypanym tartym serem. Obecnie zapiekanka to rodzaj kanapki z wędliną, pieczarkami, pomidorami na bułce zapiekanej z żółtym serem i podawanej przeważnie z keczupem czy też z innymi sosami. W sklepach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśniadanie przez moją mamę, dlatego też przygotowywałam takie śniadanie mojemu synowi. To smaczne, szybkie, bardzo pożywne śniadanie, do tego tanie. Do przygotowania tostów można oprócz chleba tostowego wykorzystać lekko czerstwy chleb, jedynie trzeba go dłużej moczyć w jajecznej masie. Przeważnie przygotowuję wytrawne tosty francuskie. Ale czasami przygotowuję tosty francuskie w wersji na słodko z sokiem pomarańczowym. W okresie zimowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki za sprawa sody lekko rosną . Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, lepiej niech pierniczki będą bledsze, niż by miały się przypalić. Przestudzone pierniczki ozdabiamy wg własnej inwencji twórczej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się w ustach, do tego te makaroniki przygotowuje się błyskawicznie. Można makaroniki przygotowywać tylko z dodatkiem migdałów, pomijając orzechy. Lubię takie lekkie, słodkie ciasteczka. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą będą również świetnym poczęstunkiem do kawy nie tylko na Święta, możemy ich przygotować więcej i przechowywać w puszce. Polecam też przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię