lekka - 5765 przepisów (strona:178/385)

Placki ryżowo-warzywne 146

odsączyć. Do rondla wlać 3 łyżki oleju i do zimnego oleju wrzucić posiekany czosnek. Smażyć 1 minutę. Następnie do czosnku dodać drobno pokrojoną paprykę( bez gniazd nasiennych), pokrojoną dymkę. Lekko posolić, smażyć ok.2 minut, stale mieszając. Podsmażone składniki dodać do ryżu i wymieszać. Dodać żółtka, jajko, curry, pietruszkę, koperek, chilli oraz łyżeczkę papryki w proszku. Wsypać 2 łyżki mąki

Gorący kąsek
Tarta z porzeczkami i bezą 176

dotykając jej dnem do białek i szybko odrywając. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach (ja wstawiam w drzwiczki drewnianą łopatkę) przez ok. 40 minut. Post Tarta z porzeczkami i bezą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sernik wiśniowy 239

stopniach przez około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić MUS WIŚNIOWY - wydrylowane wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, gotować kilka minut do zmięknięcia owoców i lekkiego zredukowania soku, który się wytworzył - wiśnie zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na mus, ponownie podgrzać na małym ogniu - mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1 łyżką zimnej wody, wlać do gotującego się musu, energicznie

Smakołyki Bereniki
Sezon na... #6 Kukurydza. Tacos rzecze Cejrowski. A ja Wam kit wciskam. Zwariowałam! 180

gotowałam ok. 30min. Pod koniec doprawiłam solą, papryką, chili (jeśli Wasze kubki smakowe są żądne większych wrażeń, możecie dorzucić kilka kawałków papryczki jalapeno lub innego hot diabelstwa ) i lekko wystudziłam. Doprawioną, letnią zblendowałam. Idealnie gładka nie była, ale sitkiem bawić mi się nie chciało. W żołądku i tak wszystko się ułoży ;) Na koniec podgrzaną rozlałam do miseczek, wierzch chlusnęłam łyżką

bastalena
Wizyta w Kuźni - czyli jak polubiłam steki ! 139

Jako ostatni podano stek Flank , czyli mięso z łaty wołowej. I ten smakował mi najbardziej ! Z obserwacji wynikało, że nie tylko mi, a chyba większości zebranych. Mięso było miękkie, lekko słodkawe i bardzo aromatyczne. A polane sosem miodowo-musztardowym wynosiło me kubki smakowe na wyżyny !  Wszystkie steki są grillowane, doprawiane jedynie solą i pieprzem. w KUŹNI poza stekami zjecie

kolorowotorcikowo
Placuszki z jabłkiem 194

Latem nie zawsze mamy ochotę na potrawy mięsne na obiad. Często wybieramy coś lekkiego i szybkiego w przygotowaniu, aby jak najwięcej czasu prażyć się na słońcu . Oto prosty przepis na przepyszne placuszki idealnie komponujące się do warzywnych zupek :) ***Placuszki z jabłkiem *** ( porcja dla 4 osób ) 2,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka  0.5 szklanki wody gazowanej

ciemna strona patelni
Z dalekich wypraw #6 Pora na krem! Gotuje się akcja 191

Warzywa pokroiłam- pora w plasterki, ziemniaki w kostkę. Na maśle najpierw podsmażyłam pora, po chwili dorzuciłam pyrki. Po 15min. duszenia zalałam bulionem i gotowałam do miękkości (czyli kolejne 15min.). Lekko wystudziłam, dodałam jogurt i całość zblendowałam. Krem doprawiłam solą do smaku, dodałam gałkę muszkatołową.   Łososia podpiekłam w folii ok. 15min. Krem serwowałam z kawałkami pieczonego łososia oprószony zmielonym pieprzem

bastalena
Placki z cukinii z boczkiem i fetą 230

dorosłych. Są łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku, można je dowolnie modyfikować przez dodatki np boczek, paprykę, suszone pomidory, fetę czy zioła. Do tego do sos jogurtowy i lekki, letni obiad gotowy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Galaretka z papierówek 161

Uwielbiam pachnące, soczyste, papierówki. Najlepsze do jedzenia są te zebrane pod drzewem, lekko obite i bardzo kruche. Na przetwory najlepsze są papierówki dojrzałe, bardzo jasne, prawie białe, zerwane prosto z drzewa. Uwielbiam kompoty z papierówek. Galaretkę z papierówek robi się ze świeżo wyciśniętego soku z jabłek. Papierówki ( ok. 2 kg) myjemy, nie obieramy. Kroimy w ćwiartki wraz pestkami i wyciskamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z fasolki szparagowej 259

sera żółtego, 100-200g szynki szwarcwaldzkiej, 2 łyżki masła, 4 łyżki oliwy, pęczek pietruszki, sól, pieprz. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut. Musi być lekko chrupka. W międzyczasie cebulę kroimy na plasterki i smażymy na oliwie na rumiano, a ser ścieramy na dużych oczkach. Fasolkę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do fasolki przesmażoną cebulę

Delicious Titbits
Naleśniki z Serem, Miętą i Pieczonym Ananasem 200

można się najeśc jednym naleśnikiem? Można! Takim można :) Połączenie Pieczonego Ananasa , mięty i lekko słodkiego sera, a wszystko zawinięte w naleśniku smakowało mi. Składniki: kilka naleśników kostka sera białego cukier puder kilka gałązek świeżej mięty kilkanaście kostek  Pieczonego Ananasa Wykonanie: Nie podałam przepisu na ciasto naleśnikowe, gdyż zawsze robię je na oko i dorzucam to na co w danej

Blondynka Gotuje
Obiad albo kolacja. Bób duszony z boczkiem i ziołami 211

Żarłoczek może pochłonąć michę samego, ugotowanego bobu. Zjada go najchętniej z bułką tartą , ale mnie taka opcja zupełnie nie pasuje. Nie lubię skórki i jeśli już to skubię sobie lekko ciepły obierając ziarenko po ziarenku. Można ugotować od razu więcej bobu i zrobić z niego inne dania. Duszony z kurkami i miętą jest naprawdę bardzo smaczny. Można ziarna zmiksować

Smaczna Pyza
Sałatka z fasolką szparagową 296

osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zimną fasolkę pokroić na trzy części. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Do cebulki dodać czosnek, fasolkę szparagową, pomidorki i mieszając podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki będą ciepłe. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem

Ala piecze i gotuje
Gofry z owocami 153

szklanki mleka * łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * łyżka cukru * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 2 jajka * dodatkowo : bita śmietana i owoce  Przygotowanie : Ubić białka. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować, lekko wymieszać z pianą z białek. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać porcje ciasta i piec na złoty kolor, przestudzić.  Dowolnie udekorować bitą śmietaną, sosem owocowym lub czekoladą. Przy okazji chciałabym złożyć najlepsze

Magiczne Życie Marty
Sałatka z wędzonym łososiem i pomidorkami 239

oraz posiekaną natkę pietruszki. Ja dałam natkę pietruszki kędzierzawej więc tylko porwałam ją na małe kawałeczki. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać, całość skropić oliwą. Sałatkę podawać przybraną kwiatkiem nasturcji i lekko oprószoną świeżo mielonym kolorowym pieprzem

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania