Pomidorki kroimy na połowy, bazylię siekamy, a czosnek obieramy i zgniatamy nożem. Rozgrzewamy oliwę, na której krótko smażymy czosnek,aby się nie przypalił. Dorzucamy do niego pokrojone pomidorki, które lekko solimy. Gdy ich skórka będzie już pomarszczona, dodajemy bazylię i chwilę jeszcze smażymy. Spaghetti gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Po odcedzeniu makaronu, wsypujemy go do przygotowanego sosu
wyzwania kuchenneprzygotowaniu. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Składniki: 3 filety rybne mrożone czerwoa papryka cebula 3 marchewki pietruszka seler 2 pomidory passata pomidorowa sól, pieprz, papryka słodka, chilli Filety rybne lekko rozmrozić i pokroić w paski. Cebulkę poszatkować i podsmażyć na oliwie. Marchewkę , seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pomidory i paprykę pokroić w kostkę lub cienkie
wyzwania kuchennesznycle z piersi z indyka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka rozmarynu suszonego pieprz, sól Sznycle lekko rozbić i przełożyć do miski. Sok z cytryny wymieszać z musztardą, następnie dodać oliwę i miód. Na koniec dosypać rozmaryn i przyprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatę wlać do miski
wyzwania kuchennepesto świeży tymianek Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.. W każdym prostokącie zrobić nożem lekkie nacięcie wzdłuż każdego boku, uważając aby nie przeciąć ciasta na wylot. Powstanie coś w rodzaju ramki. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec około 12-15 minut, aż się zrumieni
wyzwania kuchennewykroić z niego krążki o średnicy około 7 cm. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Podawać przekrojone na połówki i opieczone w tosterze
wyzwania kuchennemozarelle pokroić na plastry i ułożyć je na przemian na talerzu. Na nich ułożyć listki bazylii. Całość skropić oliwą z oliwek i kremem balsamicznym, ewentualnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Lekko schłodzić przed podaniem
wyzwania kuchennenich przekroić na pół. Przygotować sos: wymieszać ocet z miodem i oliwą, przyprawiając go do smaku solą i pieprzem. Roladki ułożyć na talerzu i udekorować listkami roszponki. Podawać lekko schłodzone z sosem miodowo-balsamicznym
wyzwania kuchenneoliwek pieprz na sos: 3 łyżeczki miodu 1/2 szklanki białego wina 2 łyżeczki musztardy 200 g śmietany kremówki sól Polędwiczki pokroić na kotleciki, które lekko spłaszczyć dłonią. Wymieszać składniki marynaty i posmarować mięso z każdej strony, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć na niej zamarynowane polędwiczki
wyzwania kuchennedżemu z czarnej porzeczki 200 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Minimum 3 godziny wcześniej zalać winem śliwki i odstawić. Polędwiczkę pokroić na plastry. Lekko spłaszczyć je dłonią i obtoczyć w mące. Tak powstałe kotleciki smażyć na maśle po około 4 minuty z każdej strony. Śliwki odsączyć z wina. Przełożyć polędwiczki na talerz
wyzwania kuchenneCebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie na półplasterki. W garnku roztopić masło i oliwę, wrzucić cebulę i smażyć ją na średnim ogniu około 20 minut ciągle mieszając, aż lekko się przyrumieni. Wlać gorący bulion, przykryć i gotować na małym ogniu około 30 minut, następnie dodać wino i chwilę jeszcze pogotować. Doprawić pod koniec solą i pieprzem do smaku. Piekarnik
wyzwania kuchenneczęści i z każdej uformować placuszek. Palcem zrobić wgłębienia, w które wepchnąć oliwki. Mini focaccie posypać solą morską i oregano. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż lekko się zarumienią. Podawać skropione oliwą z oliwek
wyzwania kuchennewwałkować w ciasto, aby nie odpadły po upieczeniu. Chlebki ułożyć na rozgrzanej blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piec około 7 minut, aż na chlebkach pojawią się bąble i lekko się zrumienią
wyzwania kuchenneoprószyć mąką. Przełożyć na nią bagietki, przykryć i ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nastawić na 230 stopni. Na dnie wstawić formę z gorącą wodą. Wyrośnięte bagietki lekko ponacinać nożem na ukos i wstawić na około 25 minut na środkowy poziom piekarnika. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce
wyzwania kuchenneSzybka sałatka z tuńczykiem i jajkami, która sprawdzi się zarówno jako lekki obiad lub smaczna kolacja. Składniki na 2 porcje: puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka sałata 10 pomidorków koktajlowych ogórek zielony 10 filecików anchois garść czarnych oliwek sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy dijon pieprz, sól Jajka ugotować na twardo
wyzwania kuchenneLekki chłodnik, którego bazę stanowi ugotowana botwinka wymieszana z kefirem. Ma cudowny kolor i ciekawy smak. Składniki: pęczek młodej botwinki z buraczkami 800 g kefiru pęczek rzodkiewki ogórek zielony łyżka soku z cytryny 2 jajka koperek, szczypior sól, pieprz, cukier Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać
wyzwania kuchenne