lekka - 5765 przepisów (strona:173/385)

Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 201

łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki i kroimy je na paseczki mniej więcej o długości foremki, z których tworzymy krateczkę. Kratkę z ciasta układamy na foremce i lekko dociskamy po bokach. Mini Apple Pies pieczemy w temp. 180C przez około 25 minut aż będą złociste. Nie musimy smarować foremek tłuszczem, ani obsypywać bułką tartą, gdyż same wyskakują

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 328

Następnie zostawić do kompletnego wystygnięcia w blaszce ,w której się piekło.  Po ostygnięciu ciasto można polać polewą czekoladową - lub tak jak w moim przypadku, lekko spryskać roztopioną czekoladą. I wszystko byłoby pięknie, gdyby po rozkrojeniu, nie przywitała mnie zgroza i postrach każdego cukiernika - ZAKALEC ! Przestworza Google, w tym najróżniejsze fora kulinarne i brać blogowa, zaserwowali mi wiele pożytecznych

Grunt to przepis!
BANANOWIEC 161

tężejące . galaretki . cytrynowe . rozpuszczone . w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia następnie wstawić do  lodówki . aby . masa .  lekko . stężała. . Biszkopt . przekroić . na . pół wylać tężejącą masę bananową, przykryć drugą połową biszkoptu. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić

RAROSSA
PIERNICZKI SIOSTRY ANIELI 242

Pierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco jaśniejsze od tych, które proponuje siostra Aniela. Ciasto 50 dag mąki 1 łyżeczka; kakao, sody, 2 łyżki przyprawy korzennej 10 dag masła, 10 dag cukru, 10 dag miodu płynnego (jeżeli miód jest twardy należy

RAROSSA
USZKA WIGILIJNE 219

ciasta małych krążków np. małą  szklanką  lub kieliszkiem, na środek nakładamy farsz, lepimy uszka tak jak pierogi następnie z pierożka sklejamy oba rogi ciasta, i lekko wywijamy górną części uszka.  Gotujemy w osolonej wodzie około 3 min od wypłynięcia. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
PIERNICZKI BRUKOWCE 350

zrobiłam część z nadzieniem, a część bez). Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy w 0,5 - 1 cm odległościach od siebie, żeby rosnąc przytuliły się tworząc jakby kształt kostki brukowej. Lukier: Kawę rozpuszczamy

RAROSSA
Kurczak. Warzywa. Kąski kurczaka duszone z kalafiorem i groszkiem cukrowym, w sosie jogurtowym 511

takie szybkie danie mięsno-warzywne, ale naprawdę smaczne i sycące. Ważne, żeby nie dusić zbyt długo i żeby warzywa nie zmiękły zupełnie. Powinny pozostać jędrne a groszek cukrowy nawet lekko chrupiący bo w takiej postaci jest najsmaczniejszy. Oczywiście jeśli najpierw nie zje się słodkich strączków na surowo co bardzo, bardzo lubię :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kolorowe ogórkowe łódeczki 142

Lekkie i smaczne łódeczki z ogórka nadziane serkiem i udekorowane kolorowymi dodatkami. Świetna propozycja na śniadanko lub przekąskę. składniki: 6 dużych ogórków gruntowych 450 g serka, użyłam Wieluń 2 łyżki jogurtu 1 mała cebula czerwona sól czosnkowa Kamis do smaku 1 łyżka natki pietruszki do dekoracji: natka pietruszki, kwiaty nasturcji, roszponka Ogórki obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół

Monia miesza i gotuje
Pączki z jabłkami 139

jabł ka, mieszamy łyżką. Formujemy małe pączki. W rondelku mocno rozgrzewamy olej, smażymy pączki na złoto po 2-3 minuty z każdej strony, pączki odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy lekko przestygną posypujemy je dosyć obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego! The post Pączki z jabłkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto owsiane 156

nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut. Sprawdzamy co jakiś czas, czy ciasto jest już chrupkie z wierzchu i lekko brązowe. Po upieczeniu przyozdabiamy je plastrami banana. Radzę go zjeść prędko, bo później sczernieje :) Do posłuchania: Rosi Golan feat. William Fitzsimmons - Hazy      Gorący prysznic o niespodziewanie

Weganizm infantylny
Śniadaniowy kuskus 117

wrzenia. Zalewamy nim kaszę i odstawiamy ją na 5 minut. W tym czasie kroimy banana na plasterki i opłukujemy maliny. Gdy kuskus jest gotowy, tj. wsiąknie mleko i lekko napęcznieje, przekładamy go do miski i pokrywamy pokrojonym bananem i malinami. Posypujemy całość cynamonem i płatkami migdałowymi. Zjadamy.           Było wyjątkowo słodko. A teraz

Weganizm infantylny
Mrożony banan z gorącym musem jabłkowym 150

gotowania dodajemy cynamon i często całość mieszamy.      Banana wykładamy na talerzyk lub do miseczki lub do pucharka lub czegoś innego wedle życzenia i polewamy go lekko wystudzonym, ale wciąż gorącym musem jabłkowym. Bon appetit!      Było miło. Czasami dość ekstremalnie, niewygodnie i niezdrowo, ale wciąż miło. Z chęcią wyruszyłabym w tę trasę jeszcze

Weganizm infantylny
Cynamonowe kremówki 175

szklance z cynamonem. Na płaską część jednego francuskiego kwadracika kładziemy plasterki banana, posypujemy je cynamonem z cukrem, polewamy masą budyniową i przykrywamy płaską częścią drugiego francuskiego kwadracika. Można lekko docisnąć do siebie obydwie części. Postępujemy tak ze wszystkimi kwadratami.      Przyznaję, że jedzenie tego specjału może okazać się troszkę niewygodne, jednak smak powinien nam to wynagrodzić

Weganizm infantylny
Słodkie paluszki tofu z sezamem i truskawkami 121

zmienią kolor na jasnożółty. Na suchej patelni prażymy także sezam. Nie można robić tego zbyt długo i trzeba mieć na niego cały czas oko, ponieważ szybko się przypala. Gdy lekko zbrązowieje, ściągamy go z ognia i wsypujemy do miski. Mieszamy go ze szczyptą cynamonu. W małym rondelku zalewamy łyżeczkę siemienia lnianego dziesięcioma łyżeczkami wody i gotujemy je. Gdy zawrze, trzymamy

Weganizm infantylny
Sajgonki 139

jedną łyżkę przygotowanego nadzienia i zawijamy sajgonkę tak, jak pokazane jest na zdjęciach. Nasze pakunki smażymy na głębokim oleju, dopóki nie zmienią swojego koloru na złotobrązowy. Następnie odsączamy je lekko z tłuszczu i już prawie można je jeść. Prawie, bo dobrze jest je przedtem polać sosem i ewentualnie posypać pietruszką. Można też (nie trzeba) podać je na makaronie ryżowym

Weganizm infantylny

Proponowane wyszukiwania