Przedstawiam Państwu przepis na dietetyczny deser. Dietetyczny jednak w – tym przypadku – wcale nie oznacza gorszy, mniej smaczny. Deser jest bardzo lekki – nie zawiera dodatkowego cukru (oprócz miodu i borówek), mąki, śmietany. Jest też bardzo zdrowy – crunchy zrobione są z płatków owsianych. Do tego bogata w antyoksydanty borówka amerykańska. SKŁADNIKI (porcja na 1 osobę) 3 garście płatków
OstryKęsopisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima, jest aromatyczny i aksamitnie gładki. Ten sos jest lekko pikantny, za sprawą pieprzu Cayenne i kolorowego pieprzu. Ma wyraźnie pomidorowy smak (dodaję trochę cukru, aby podkreślić słodycz pomidorów i zrównoważyć ich naturalny kwas), ma sporo czosnku i jest doprawiony niezbędnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzagotowujemy z cukrem, wrzucamy pół szklanki borówek i miksujemy blenderem. To borówki nadają specyficznej marmurkowej konsystencji, nie nadają jednak koloru, ponieważ ich wnętrze jest przeźroczyste a nawet można powiedzieć lekko zielone. Do tak powstałej masy dodajemy niebieską galaretkę jagodową. Ja miałam taką na 300 ml więc jeśli kupicie na 500 ml nie wsypujcie całej. Po kilku godzinach, po wystygnięciu wlewamy
Słodka sielankajajkiem, posiekanym szczypiorkiem. Do smaku doprawić przyprawą do hamburgerów. Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości pieczarek. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian pieczarki i kulki mięsne lekko dociskając aby mięso dobrze się trzymało. Szaszłyczki grillować z obu stron, aż mięso dobrze sie zarumieni. Gotowe szaszłyczki podawać z ulubioną surówką
Monia miesza i gotujePomidorki kroimy na połowy, bazylię siekamy, a czosnek obieramy i zgniatamy nożem. Rozgrzewamy oliwę, na której krótko smażymy czosnek,aby się nie przypalił. Dorzucamy do niego pokrojone pomidorki, które lekko solimy. Gdy ich skórka będzie już pomarszczona, dodajemy bazylię i chwilę jeszcze smażymy. Spaghetti gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Po odcedzeniu makaronu, wsypujemy go do przygotowanego sosu
wyzwania kuchenneprzygotowaniu. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Składniki: 3 filety rybne mrożone czerwoa papryka cebula 3 marchewki pietruszka seler 2 pomidory passata pomidorowa sól, pieprz, papryka słodka, chilli Filety rybne lekko rozmrozić i pokroić w paski. Cebulkę poszatkować i podsmażyć na oliwie. Marchewkę , seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pomidory i paprykę pokroić w kostkę lub cienkie
wyzwania kuchennesznycle z piersi z indyka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka rozmarynu suszonego pieprz, sól Sznycle lekko rozbić i przełożyć do miski. Sok z cytryny wymieszać z musztardą, następnie dodać oliwę i miód. Na koniec dosypać rozmaryn i przyprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatę wlać do miski
wyzwania kuchennepesto świeży tymianek Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.. W każdym prostokącie zrobić nożem lekkie nacięcie wzdłuż każdego boku, uważając aby nie przeciąć ciasta na wylot. Powstanie coś w rodzaju ramki. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec około 12-15 minut, aż się zrumieni
wyzwania kuchennewykroić z niego krążki o średnicy około 7 cm. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Podawać przekrojone na połówki i opieczone w tosterze
wyzwania kuchennemozarelle pokroić na plastry i ułożyć je na przemian na talerzu. Na nich ułożyć listki bazylii. Całość skropić oliwą z oliwek i kremem balsamicznym, ewentualnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Lekko schłodzić przed podaniem
wyzwania kuchennenich przekroić na pół. Przygotować sos: wymieszać ocet z miodem i oliwą, przyprawiając go do smaku solą i pieprzem. Roladki ułożyć na talerzu i udekorować listkami roszponki. Podawać lekko schłodzone z sosem miodowo-balsamicznym
wyzwania kuchenneoliwek pieprz na sos: 3 łyżeczki miodu 1/2 szklanki białego wina 2 łyżeczki musztardy 200 g śmietany kremówki sól Polędwiczki pokroić na kotleciki, które lekko spłaszczyć dłonią. Wymieszać składniki marynaty i posmarować mięso z każdej strony, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć na niej zamarynowane polędwiczki
wyzwania kuchennedżemu z czarnej porzeczki 200 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Minimum 3 godziny wcześniej zalać winem śliwki i odstawić. Polędwiczkę pokroić na plastry. Lekko spłaszczyć je dłonią i obtoczyć w mące. Tak powstałe kotleciki smażyć na maśle po około 4 minuty z każdej strony. Śliwki odsączyć z wina. Przełożyć polędwiczki na talerz
wyzwania kuchenneCebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie na półplasterki. W garnku roztopić masło i oliwę, wrzucić cebulę i smażyć ją na średnim ogniu około 20 minut ciągle mieszając, aż lekko się przyrumieni. Wlać gorący bulion, przykryć i gotować na małym ogniu około 30 minut, następnie dodać wino i chwilę jeszcze pogotować. Doprawić pod koniec solą i pieprzem do smaku. Piekarnik
wyzwania kuchenneczęści i z każdej uformować placuszek. Palcem zrobić wgłębienia, w które wepchnąć oliwki. Mini focaccie posypać solą morską i oregano. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż lekko się zarumienią. Podawać skropione oliwą z oliwek
wyzwania kuchenne