olej wykorzystałam do marynaty mięsa na grilla ..tym razem ciut inaczej.. karkówka 0,5 szkl.oleju rzepakowego 1 szkl.jogurtu naturalnego przyprawa grillowa Karkówkę pociąć w plastry, lekko rozbić. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Plastry karkówki ułożyć w marynacie i odstawić do lodówki na kilka godzin.Grillować lub smażyć na patelni
Moje domowe kucharzenieJajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dodać rozpuszczoną margarynę wraz z czekoladami i wymieszać.Piec 12 minut w temperaturze 220 stopni [ lekko nagrzany piekarnik]. Uwaga z książki: Piec 12 minut -ani minuty dłużej - chodzi o to, żeby czekolada w środku była rozpuszczona. Moje ciasto piekło się ciut dłużej..i czekolada była rozpuszczona
Moje domowe kucharzeniestolnicy obficie obsypana mąką i wyrabiając cały czas .Jak zacznie się kleić podsypać trochę mąki .Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek.Kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące oprószony.Wyłożyć na blaszkę do wyrośnięcia .W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni i piec na drugim poziomie od dołu przez
Moje domowe kucharzeniejednej części dodać truskawki.Do każdej części jogurtowej i truskawkowej dodać żelatynę i wymieszać.Wyłożyć w dowolny sposób [ u mnie jak zebra]na zastygniętą galaretkę z piankami.Odstawić do lekkiego stężenia.Ułożyć truskawki i zalać drugą tężejącą galaretką.Odstawić do zastygnięcia. Razem ze mną " piekły" Joasia Dorotka Joanna Lidia Agnieszka Iwona Agnieszka
Moje domowe kucharzeniekurczaka 2 jajka 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl.bułki tartej 1/2 szkl. mleka sól, pieprz przyprawa do kurczaka lubczyk Pierś pokroić w plastry, lekko rozbić.Z reszty składników zrobić ciasto tak jak na naleśniki, ale bardzo gęste [ w razie potrzeby dodać mąki lub bułki tartej].Pierś maczać w cieście i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzeniełyżka soli 2 łyżki miodu 1 jajko sezam, mak Z podanych składników (oprócz jajka) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełożyć je do lekko naoliwionego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę . [ u mnie pracował na tym automat do chleba] . Wyrośnięte ciasto podzielić
Moje domowe kucharzenierozgotowane .Ostudzić i obrać ze skórki ,następnie pokroić w kostkę średniej wielkości. Ogórki pokroić w kostkę, a cebule drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Wszystko wymieszać i lekko zakwasić wodą z ogórków, ale ostrożnie tak żeby nie było za bardzo słone. Dodać trochę ciepłego bulionu i zostawić na minimum 2 godziny , by składniki się przemacerowały
Moje domowe kucharzenieOgólnie podsumowując przyrząd ten jest bardzo prosty w użyciu..Trzeba przygotować płat ciasta wielkości Pierogomani i ułożyć na niej. Na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykrywamy farsz. Następnie wałkujemy, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usuwamy nadmiar ciasta, przekładamy Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypychamy pierożki, w razie potrzeby pomagając
Moje domowe kucharzenieodstawić na co najmniej 1 godzinę. Ciasta rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniepokojowej przez 40-60 minut. Potem przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i ostrym nożem podzielić na dwie części. Nie niszczyć struktury wewnętrznej ciasta - nie wyrabiać i nie zagniatać! Lekko uformować podłużne chleby, po czym skręcić je dwukrotnie spiralnie (jak paluszki z ciasta francuskiego) [ zapomniałam skręcić] posypać mąką i przykryć ściereczką. Jeżeli będziemy piec na blasze, to umieszczamy chleby
Moje domowe kucharzenieciasto francuskie masa makowa z puszki Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie masa makowa z puszki] lekko go dociskając. Drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierożki, w razie potrzeby pomagając
Moje domowe kucharzeniekalafior się nie rozgotował. Odlać ½ szklanki wywaru z gotowania kalafiora, a samego kalafiora odcedzić.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Masło rozpuścić na patelni i wsypać mąkę i lekko ją zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z kalafiora, cały czas delikatnie mieszając, aby nie powstały kluski (najlepiej użyć do tego rózgi). Zagotować całość, dodać serek topiony, połowę startego żółtego sera
Moje domowe kucharzeniedelikatny aromat kwiatu chryzantemy. Smak: i tu byłam zaskoczona. Nie wiedzieć czemu nie gustowałam wcześniej w herbatach czerwonych (zawsze wybierałam białe, zielone...) aż tu nagle... Smak jest przyjemny, delikatny, lekko słodki i po prostu pyszny! Również jak w przypadku poprzedniej herbaty białej, nie skończyłam na jednej filiżance ;) Cena: bardzo zadowalająca :) Zgodnie z informacją otrzymaną od producenta "Według starochińskiej księgi medycyny
Emcia Pichciniezwykle prosty, zdrowy i bardzo pożywny :) Składniki: 150g makaronu w kształcie ryżu 1 papryka czerwona 1 ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy 2 gałązki koperku 1 łyżka majonezu lekkiego Sól, pieprz do smaku Makaron wrzucamy do gotującej się wody na ok. 15 minut często mieszając. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy w drobną kosteczkę
Emcia Pichciryżem :) Potrzebujemy (na dwie osoby): 1 woreczek ryżu 250g mięsa z indyka 0,5 słoiczka sosu tajskiego 1 łyżeczka oliwy Garść warzywnej mieszanki chińskiej Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie kroimy mięso i podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy się zarumieni dodajemy warzywa, a następnie sos. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut
Emcia Pichci