lekka - 5765 przepisów (strona:189/385)

Jabłecznik z budyniem 405

opakowania proszku wraz z 4 łyżkami cukru dodajemy do 100 ml mleka i dokładnie mieszamy. Przygotowany proszek wlewamy do gotującego się pozostałego mleka ciągle mieszając. Budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie nakładamy go na jabłka. Z zamrażalnika wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy je na grubych oczkach. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w nagrzanym do 180C piekarniku i pieczemy przez

Emcia Pichci
Kluski śląskie 172

tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (tak, aby nie powstały grudki). Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta ugniatamy kulki o średnicy ok. 3 cm, lekko je spłaszczamy i robimy w środku zagłębienie tzw. "dziurkę". W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej partiami kluski. Gotujemy je ok. 3 minut (aż wypłyną

Emcia Pichci
Sałaka z kurczakiem i brokułem 438

łyżki majonezu Sól, pieprz Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu odstawiamy makaron do ostygnięcia. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości mięsa). Brokuł rozdzielamy na na niewielkie różyczki i wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez 5-7 minut, a następnie odcedzamy. Wszystkie przygotowane

Emcia Pichci
Sałatka z zupek chińskich 323

szklanki wrzątku 2 piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona świeża 3 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu Sól, pieprz Przepis: Pierś kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut, do miękkości mięsa. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zupki chińskie kruszymy i przesypujemy do głębokiego naczynia, dodajemy jedno opakowanie przypraw (bez oleju) i zalewamy

Emcia Pichci
Przekąski z tortilli 280

wolnej przestrzeni od krawędzi placka. Następnie nakładamy plastry szynki (ok. 4-5 sztuk) i posypujemy garścią startego sera. Następnie placek zwijamy (dość ciasno) i kładziemy końcówką do spodu. Lekko przygniatamy. Tortillę kroimy na mniejsze części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i następnie zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10 minut. insertCookd("b122127c6205d615d1223178b0ec0e80

Emcia Pichci
Pieguski 182

czekoladowymi kropelkami i również mieszamy.  Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i formujemy z niego kulki, które lekko spłaszczamy   i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (kulki o średnicy ok. 3 cm układamy w pewnej odległości od siebie). Ciastka pieczemy w nagrzanym do 175C piekarniku przez

Emcia Pichci
Placuszki z jabłkiem 152

Lekkie placuszki z dodatkiem jabłka :) Przepis na ok. 6 sztuk. Składniki: 1 małe jabłko 1 jajko 1 łyżka cukru 5 łyżek mąki 4 łyżki mleka 2 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Sante Olej do smażenia Opcjonalnie: cukier puder do posypania Przepis: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przekładamy jabłko wraz z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej

Emcia Pichci
Omlet z dodatkami 165

plasterek sera żółtego 1 pieczarka 1 pomidorek malinowy 1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Sól, Pieprz Przepis: Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy ją lekko na rozgrzanej oliwie to zarumienienia. Szynkę oraz ser kroimy w drobną kosteczkę. W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy do nich ser oraz szynkę, sól i pieprz. Z patelni zdejmujemy pokrojoną pieczarkę

Emcia Pichci
Grillowana kanapka 171

plaster bekonu (10 sekund), listki roszponki (które posypujemy szczyptą gałki) (20 sekund) i ponownie dwa plasterki mozzarelli (20 sekund). Zewnętrzne strony kromki smarujemy oliwą z oliwek (20 sekund). Całość lekko przygniatamy (5 sekund). Tak przygotowaną kanapkę umieszczamy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy z każdej strony na złoto (ok. 3 minuty). Idealnym dodatkiem do takiej

Emcia Pichci
Smażone kotlety sojowe 149

rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Ziemniaczki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie talarki. Talarki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Przed podaniem lekko je solimy. Do ziemniaków pasuje prosty dip - zmieszany ketchup z majonezem. Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach tarki. Do startej marchewki dodajemy chrzan oraz majonez. Całość doprawiamy

Emcia Pichci
Miodowa pierś kurczaka 185

łuskanego Olej do smażenia Przyprawy: Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Gałka muszkatołowa Przepis: Pierś kroimy w paski o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Układamy je na płasko i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie nacieramy solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz gałką muszkatołową. Odstawiamy na ok. 15 minut. Na patelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś

Emcia Pichci
Arbuzowe galaretki 143

ćwiartki, rozpuszczamy (najlepiej w kąpieli wodnej) kostkę czekolady i za pomocą wykałaczki nanosimy na galaretkę kropelki rozpuszczonej czekolady (na kształt pestek). Galaretki podajemy w dniu, w którym zostały przygotowane, lekko schłodzone.  Smacznego

Emcia Pichci
Sałatka owocowa z selerem 211

małych oczkach. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Ananasa kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie przygotowane składniki i zalewamy jogurtem naturalnym. Całość mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzona

Emcia Pichci
Wegetariańskie przekąski z tortilli 714

rozsmarowujemy go zostawiając miejsce ok. 2 cm od brzegów. Następnie układamy ser, sałatę, wędlinę i dodajemy kukurydzę. Całość ciasno zawijamy. Tak przygotowane wrapy kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową (lekko posmarowaną olejem lub na sucho) i smażymy po ok. 1 minutę na każdą stronę. Następnie ściągamy wrapy z patelni i kroimy je na mniejsze części.  PS. 1  Dobrze nadziać

Emcia Pichci
Halawa 134

wrzenia wlewamy ją do przyrumienionej kaszy manny. Szybko mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko, pokrojoną w kostkę kantalupę oraz cynamon. Całość cały czas intensywnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę, która lekko odchodzi od brzegów garnka. Halawę jabłkową podajemy na ciepło lub na zimno, jak kto lubi

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania