pojawiły się na straganach gruszki, więc aż żal ich nie wykorzystywać. Te soczyste, słodkie owoce, przy jedzeniu których sok spływa nam po rękach. Te które spadły z drzewa, są lekko obite i już interesują się nimi muszki owocówki też są warte uwagi (a na targach można je kupić za 2 zł za kilogram!). Takie właśnie gruszki postanowiłam wykorzystać do pewnego
Pora coś zjeśćjajkiem, pomidorami z puszki i odciśniętą bułką. Ugotowaną i ostudzoną kaszę dodajemy do mięsa i przyprawiamy. Wszystko dobrze wyrabiamy. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Lekko musimy wymieszać żeby ser się nie rozgniótł za bardzo. Paprykę nadziewamy farszem, układamy po plasterku pomidora i pieczemy ok 45 min w 200 st.C. Po tym czasie na każdą paprykę kładziemy
Olikowa kuchniaskórka otarta z cytryny Dodatkowo : · powidła śliwkowe · rum Przygotowanie: Masło roztopić i lekko przestudzić. Składniki na ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę, jeśli ciasto będzie za suche dodać koleją). Wyrobione ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na 3 blaszkach. Ja używam blachy 32x24
Mania Gotowaniawrzucamy przygotowane jabłka i dusimy około 7 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Aby przygotować kruszonkę należy rozpuszczamy masło, następnie odstawiamy na kilka minut aby lekko przestygło. Dodajemy cukier i mąkę. Ucieramy aż powstanie kruszonka. Jeśli kruszonka nie jest sypka dodaję jeszcze mąkę aż uzyskam zadowalającą konsystencję. Ciasto przekładamy do tortownicy. Wykładamy całe
Mania Gotowaniamleko. Może się okazać, że nie wykorzystamy całej szklanki mleka. Należy dlatego wlewać je stopniowo. Jeśli po dolaniu drugiej części sos ma już należytą konsystencję ( powinien przypominać śmietanę, być lekko lejący ale gesty). Doprawić solą,pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową. Muszle polać sosem beszamelowym . Mozzarellę pokroić w plastry. Muszle posypać najpierw serem pleśniowym, potem parmezanem a na końcu poukładać
Mania Gotowaniaprzestygnięcia. Przygotowujemy masę serową. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ubijamy chwilę. Dodajemy masę serową. Mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwile aby lekko przestygła. Do masy serowej dodajemy budyń, czekoladę oraz kakao rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszamy aż składniki masy się połączą. Na podpieczone ciasto wylewamy wiśnie, następnie nakładamy masę serową. Pieczemy godzinę
Mania Gotowaniaczosnkiem. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kurczaka. Smażymy około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy mleczko kokosowe i pastę curry. Zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku
Mania GotowaniaBardzo smaczna tarta z puszystą masą sernikową i kolorową pianką bezową. Wykorzystałam, moją ulubioną ostatnio konfiturę pomarańczową oraz pomarańczową skórkę kandyzowaną. Dzięki niej tarta jest lekko kwaskowa. Polecam miłośnikom serników i pomarańczy :) TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ Składniki: Ciasto kruche
Mania GotowaniaRoladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut aż roladki się lekko zarumienią
Mania Gotowaniaroztopić 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę dodać (uważać aby nie zarumieniła się zbytnio). Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając aż ryż się lekko zarumieni. Dodać trochę bulionu grzybowego, cały czas mieszać, kiedy ryż wchłonie płyn dodać kolejna porcję. Cały proces powtarzać do momentu aż ryż będzie miękki (ryż musi być ugotowany al dente
Mania Gotowaniasól, pieprz Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki, paprykę w paski. Czosnek drobno posiekać. W dużym garnku lekko podsmażyć cebule i czosnek. Dodać wołowinę i smażyć aż się zarumieni. Dodać pomidory z puszki, paprykę i bulion wołowy. Dusić około 20-25 minut, aż mięso zmięknie i sos się zredukuje. Dodać przyprawy, fasolę
Mania Gotowaniapołowy cytryny · pęczek pietruszki · sól, pieprz Przygotowanie: Krewetki dokładnie oczyścić, usunąć pancerze i jelita ( krewetkę należy lekko naciąć wzdłuż całego tułowia i wyjąć ciemne żyłki ), dobrze opłukać. Jeśli kupujemy mrożone pozostaje nam jedynie odmrożenie J Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło. Podsmażyć czosnek
Mania Gotowaniaciastem. Babeczki piec przez około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce. Żelatyna powinna się lekko ściąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszać z czekoladą i miodem. Dodać żelatyna. Dobrze wszystko wymieszać. Odstawić krem na 30 minut do lodówki. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować
Mania Gotowaniaminut w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Jeśli góra będzie zbyt przypieczona możemy ją nakryć folią aluminiową. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Posypać wiórkami czekoladowymi
Mania Gotowania