około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość. UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie. Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mąki wsypujemy suche drożdże lub zaczyn, mleko (jeśli
Mania Gotowaniapowstanie zasmażka. Następnie dodajemy mleko partiami. Kiedy sos będzie gęstniał dolewamy kolejna porcję. Jeśli po dodaniu całek szklanki mleka okaże się, że sos jest zbyt gęsty (ma być lekko lejący)możemy go dolać jeszcze odrobinę. Makaron nadziewamy ostudzonym farszem. Układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Makaron układamy w naczyniu. Polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem, a na wierzchu układamy szynkę włoską
Mania Gotowaniasamym początku bułeczki były wyższe. Na środku nakładamy odrobinę pieczarek, salami i papryczki. Posypujemy serem. Pieczemy około 30 minut, aż bułki się zrumienią. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż lekko ostygną
Mania Gotowaniatalerz wysypujemy mąkę i obtaczamy w niej filety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę. W międzyczasie na druga patelnię wysypujemy migdały i podsmażamy je (na odrobinie oleju)na lekko złoty kolor. Uważamy aby się nie przypaliły. Kiedy ryba będzie zarumieniona z obu stron posypujemy ją na wierzchu migdałami. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Mania Gotowaniasuche papryczki w całości, świeżą papryczkę chili. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Po około 2 minutach dodajemy czosnek i marchewkę. Kontynuujemy smażenie. Orzechy i papryczki powinny się lekko przypalić. Dodajemy fasolkę, pędy bambusa oraz kurczaka. Smażymy jeszcze około 3 minuty aby smaki się połączymy. Składniki sosu mieszamy dokładnie i dodajemy do mięsa z warzywami. Mieszamy energicznie do momentu
Mania Gotowaniapozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość. UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie. Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mąki wsypujemy suche drożdże lub zaczyn, mleko (jeśli
Mania Gotowaniaokoło 10 minut aby sos się zagęścił (co jakiś czas mieszając). Pieczarki i marchew obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki. Podsmażamy na oliwie przez około 7 minut, aż lekko zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Następnie przekładamy do niego składniki warstwami: makaron, warzywa, mięso, ser. Powinny nam wyjść dwie warstwy. Na wierzchu zapiekankę posypujemy obficie serem i układamy plastry salami
Mania Gotowaniaszklanki. Połowę ciasteczek smarujemy marmoladą i nakrywamy je drugim ciasteczkiem.Układamy na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia
Mania Gotowaniagarnku rozpuszczamy masło. Dodajemy pozostałe składniki na pralinę i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu aby masa się nie przypaliła. Gotujemy karmel przez 4-5 minut, do momentu aż lekko zgęstnieje. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Karmel z migdałami wylewamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika, temperaturę podwyższamy do 200 stopni. Pieczemy przez
Mania GotowaniaKolejne muffinki do mojej kolekcji J Rewelacyjne babeczki z pysznym wiśniowym nadzieniem. Chrupiąca, słodka kruszonka doskonale komponuje się z lekko kwaskowatymi wiśniami. babeczki są bardzo mięciutkie i długo utrzymują świeżość. Polecam. Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką Składniki: 120g jogurtu ½ łyżeczki aromatu lub ekstraktu waniliowego 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 200g mąki 100g brązowego
Mania Gotowaniasmażymy go przez kilka minut, by woda odparowała. Liście mają zwiędnąć. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, pomidory suszone. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Dodajemy fetę. Podgrzewamy do momentu, aż lekko się rozpuści. Przyprawiamy i łączymy wszystko z szynka i makaronem. Posypujemy startym parmezanem
Mania Gotowaniapowoli, partiami cukier puder. Na końcu wrzucamy skórkę z limonki. Na wierzch sernika wykładamy pianę. Pieczemy jeszcze około 30 minut w temperatzurze 130 stopni. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w lekko uchylonym piekarniku, aby ostygło. Następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin
Mania Gotowaniaokoło 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecież pomidorowy, doprawiamy pieprzem i sosem worhestershire. Gotujemy jakieś 10 minut, aby sos odparował. Jeśli będzie bardzo wodnisty możemy zagęścić do lekko mąką. Jest to istotne ponieważ nie chcemy aby makaron pływał nam potem w wodzie. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem al. dente. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą, następnie nakładamy porcję makaronu
Mania Gotowaniamałym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy wodę. Gotujemy karmel przez kilka minut, aż będzie gładki i brązowy. Odstawiamy karmel na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko w proszku razem z karmelem miksujemy na gładką masę. Orzechy przeznaczone na krem wkładamy do worka i rozbijamy dość drobno za pomocą
Mania Gotowania