lekka - 5765 przepisów (strona:200/385)

Jajka inaczej 192

łyżka majonezu sól pieprz cukier sok z cytryny Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej.  Na patelni podsmażamy lekko cebulkę i dodajemy starte pieczarki. Jak pieczarki puszczą już wodę i się podsmażą przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Żółtka rozdrabniamy widelcem, siekamy lub ścieramy na tarce i łączymy

Olikowa kuchnia
Tarta cytrynowa 176

wyciśnięty sok z cytryny. Ja dodałam jeszcze skórkę z 2 cytryn.  Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy jeszcze 15 min. Po takim czasie masa może być jeszcze lekko płynna ale po ostygnięciu stężeje. Możemy ubić śmietanę i dodać do tarty

Olikowa kuchnia
Rafaello na krakersach 367

mną od dłuższego czasu Aż w końcu postanowiłam że zrobię, troszkę zapomniane przeze mnie Rafaello. Żeby nie było za słodko, robię je zawsze na krakersach. Połączenie słodkiej masy i lekko słonych krakersów daje niesamowicie pyszne połączenie! Składniki: 2 opakowania krakersów po 180g 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 2 żółtka 500 ml mleka 3/4 szkl

Olikowa kuchnia
Domowe zapiekanki z pieczarkami 832

woda.  Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Bagietkę kroimy tak żeby powstało 6 połówek. Ser ścieramy na tarce. Bagietkę układamy na blasze wyłożonej papierem i polewamy lekko oliwą.Układamy na każdą bułkę podsmażone pieczarki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika do 180 st.C. na ok. 10-15 min. Gotowe zapiekanki polewamy keczupem i posypujemy szczypiorkiem

Olikowa kuchnia
Sernik na zimno z jagodami (lub borówkami) 160

Sernik na zimno z jagodami (lub borówkami amerykańskimi) Strasznie mnie kusi, żeby upiec tartę z jabłkami, bo akurat trafiły mi się idealne, kwaśne :) Jednak to lekki, chłodny sernik, będzie najlepszym deserem na nadchodzące upały , a nadchodzący weekend podobno ma być bardzo, bardzo gorący :) Ale nic tylko się cieszyć, bo chyba naszą narodową cechą jest narzekanie na pogodę - że za sucho

Kraina Tysiąca Smaków
Prince Polo 592

łyżką. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Dodajemy masło, mieszamy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Ułożenie ciasta: Na dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy, aż herbatniki

Czerwona Porzeczka
Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem 275

proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wylepić dno i lekko boki formy o wym. 25x36cm. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek grójeckich ChOG,  3 szklanki soku jabłkowego,  szklanka białego wina,  250g cukru,  2 łyżki cukru waniliowego

Z miłości do słodkości
Deser wiśniowo-czekoladowy 1252

tego, jak dużo soku wypłynie z wiśni - mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, mieszankę wlać do gotujących się wiśni, mieszając gotować przez około 1 minutę do lekkiego zgęstnienia - wiśnie zdjąć z palnika, ostudzić - czekoladę rozpuścić podgrzewając krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, pozostawić do ostygnięcia - zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier

Smakołyki Bereniki
Tarta z malinami, serkiem Ricotta i karmelem z masła orzechowego ;-D 176

krem: serek Ricotta galaretka cytrynowa 300 ml jogurtu greckiego pudełeczko malin 2 banany Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie w 1/2 szklanki, studzimy, jak będzie całkowicie zimna i już lekko tężejąca dodajemy do serka wymieszanego z jogurtem. Banany kroimy na plasterki. Połowę malin i banany wykładamy na krem i polewamy karmelem częściowo. Następnie wykładamy resztę kremu, ładnie układamy pozostałą

SMYKWKUCHNI
Pizza na cienkim cieście w dietetycznym wydaniu 172

serka Ricotta z dodatkiem świeżej bazylii i świeżego oregano, z dodatkiem pomidorów i czarnych oliwek, bardzo aromatyczne danie, bardzo smaczne, a po zjedzeniu na prawdę bardzo lekkie, szczerze polecam wszystkim dbającym o linię a lubiących zjeść coś smacznego. składniki na ciasto na dużą blachę - 1/4 opakowania drożdży - sól - szklanka mąki - 2łyżki oliwy z oliwek - ciepła woda Robimy rozczyn, zagniatamy

SMYKWKUCHNI
Czekoladowy tort z brzoskwiniami 186

budyń śmietankowy z cukrem - 1 szklanka mleka - 2 łyżki masła W rondelku zagotuj mleko (3/4 szkl.) dodaj masło, w pozostałej ilości rozpuść budyń, wlej na gotujące się mleko. Po lekkim przestudzeniu, wylej na dolny blat biszkoptu.  Brzoskwinie: - 4 brzoskwinie - galaretka brzoskwiniowa (ewentualnie pomarańczowa) Brzoskwinie obierz, pokrój w kostkę, włóż do rondelka zalej wodą okolo 1/2 szklanki, gotuj minimum

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka z orzeszkami i pistacjami 130

składniki, w drugiej misce ucieramy masło, cukier i esencję, na kremową masę. Dodajemy jajo mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie aż do otrzymania miękkiego ciasta. Ugniatamy porcje w małe kulki i lekko spłaszczamy w dłoniach, ugniatamy na wierz orzechy. Pieczemy 10-12 minut, aż nabiorą jasnej złocistobrązowej barwy.  Smacznego! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Ciasto - tort czekoladowy z kremem... 1207

Ciasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie odświeżające. Dla prawdziwych koneserów i łasuchów ;-) Ciasto w postaci tortu przygotowałam dla męża z okazji urodzin, powiedział, że: był to najlepszy tort jaki, jadł kiedykolwiek ;-) Zapraszam!!!   Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka z czekoladą 331

cukrem i esencją waniliową 4. Zmniejszamy obroty i dodajemy sypkie produkty, aż do uzyskania miękkiego ciasta, dodajemy czekoladę. 5. Ugniatamy porcje po dwie łyżki ciasta w kulkę i lekko spłaszczamy w dłoni. Układamy na blaszce.  6. Pieczemy ciasteczka 10-15minut. 7. Wyjmujemy i odstawiamy aby wystygły, wtedy staną się kruche. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Cynamonowo- kardamonowe kokilki szczęścia ;-) 179

czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - polej grubą warstwą na wierch kokilek - wstaw na 1 gdzinę do lodówki Wspaniałe połączenie smaku czekolady, kawy, cynamonu i nuty kardamonu. Bardzo przyjemny i lekki w formie deser. Idealny na kobiece popołudnie z przyjaciółką. Serdecznie Państwu polecam! Zapraszam również na moj FunPage na Facebooku SmykWKuchni.! Gdzie możecie mnie bliżej poznać! Miłego dnia! ;-) PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania