lekka - 5765 przepisów (strona:206/385)

Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 152

wyjazdem i zdaje się, że kuchnia rzymska nie jest równoznaczna z kuchnią włoską. Na pewno bardzo prosta z użyciem małej ilości składników. Smakowo mnie nie powaliła, jednak sam styl lekkiego gotowania na pewno mnie zainteresował. Tak więc co możemy zjeść w Rzymie? Pizza, pizza i jeszcze raz pizza. Zupełnie nie taka jak ta nasza. Na cieniutki bardzo chrupiącym cieście

Brzuszki Łakomczuszki
Jak dobrze zacząć dzień? 145

miód rozpuszczamy w rondlu, potem pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Do dużej miski wlewamy drożdże, masło z miodem, dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180stopni C przez

Brzuszki Łakomczuszki
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 218

czasie tysiąc innych rzeczy. Nie mniej żeby zmieścić się w 15 min trzeba się po prostu spiąć i wcześniej przygotować wszystkie składniki. Wyszło pysznie, jednak wcale nie lekko, zdążyłam zjeść

Brzuszki Łakomczuszki
Cudowne burgery 121

tutaj z cudownymi grubymi frytkami i ostatni przepis który zyskał ponad 2 000 wejść. Zawsze przygotowując hamburgera skupiałam się na składnikach, dzisiaj przyłożyłam się do samego mięsa - wyszło cudowne lekkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne. Przepis na burgera podobno Jamiego. Polecam baaaaaardzo! Składniki: BURGER: 500g mięsa mielonego (w oryginalnym przepisie wołowe, ja wykorzystałam wołowo - wieprzowe) 1 duża czerwona cebula

Brzuszki Łakomczuszki
Imprezowe przekąski - dip z ciecierzycy 274

smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut. Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut. Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto

Brzuszki Łakomczuszki
Sezon szparagowy - zielone warzywa w natarciu. 277

górne części szparagów i mrożony groszek. W międzyczasie podprażamy nasionka i przygotowujemy dressing łącząc wszystkie składniki. Gdy warzywa już są gotowe dajemy im chwilkę na ostygnięcie (dobre są jeszcze lekko ciepłe) i wykładamy na sałatę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy nasionkami.  Sałatka cudowna!!! Idealnie pasuje do pieczonej ryby

Brzuszki Łakomczuszki
Ostatnie tchnienie szparagów. 213

kroimy na pół). Wymieszać kaszę ze szparagami i gotujemy 3 minuty. Po ugotowaniu wyjmuje kaszę, rozkładamy do ostygnięcia. Gdy wystygnie dodajemy pozostałe składniki: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, mięte, lekko podprażone nasiona, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostałą oliwą z suszonych pomidorów. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy posypujemy fetą. Przepyszne! Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 238

najlepiej pomóc sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Masę wyrównać i ponacinać nożem na kawałki (ułatwi nam to późniejsze krojenie), ja dodatkowo każdy kawałek ponakłuwałam jeszcze widelcem, posypałam także lekko grubą solą himalajską- z młynka. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.35-40 minut (program góra-dół, bez termoobiegu) . Po wyjęciu z piekarnika, pokroić na kanapki

Smaczne Zdrowe
Porzeczanki drożdżowe z mascarpone . 203

świeżych drożdży 150 ml mleka 2 op cukru waniliowego 125 g serka mascarpone (pół małego opakowania) 3 jajka ok 50 dkg czarnych porzeczek 8 łyżek cukru Wykonanie : Mleko lekko podgrzać , dodac do niego pokruszone drożdże , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawic do wyrośnięcia . Do miski wsypać pozostałą mąkę , wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym

Malinowa Kawiarenka
Selerowa sałatka 351

Naszła nas dzisiaj ochota na coś sycącego a równocześnie lekkiego z odrobiną chrupkości, sałatka ta idealnie nadaje się na drugie śniadanie bądź kolację. Składniki: - 1 pęczek selera naciowego - 1 puszka kukurydzy - 1 papryka czerwona - 1 ogórek gruntowy - 1 ser mozzarella - kilka oliwek czarnych - majonez - sól, pieprz Przygotowanie: Selera, paprykę, ogórka oraz ser kroimy w kostkę, wrzucamy

Zainspirowana w kuchni
Polędwiczka duszona z warzywami 110

śmietaną bądź gotowany kalafior. Pyszności! Składniki : * 2 polędwiczki wieprzowe - około 350g * sól, pieprz * łyżeczka mąki pełnoziarnistej * cebula * mała czerwona papryka * pół szklanki zielonego groszku Przygotowanie : Polędwiczki pokroić a plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na łyżce oleju obsmażyć mięso z obu stron, dodać pół szklanki wody i dusić mięso przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę

Magiczne Życie Marty
Zapiekanka z makaronem, szynką parmeńską, mięsem mielonym, fasolką czerwoną, serem ... 327

płatkach oliwa z oliwek opcjonalnie łyżeczka cukru A więc zaczynam od podgotowania makaronu w osolonej wodzie (woda powinna być tak słona jak woda morska) do momentu aż będzie lekko miękki ( około 6-7 minut), odcedzam makaron- nie przelewam zimną wodą! Kolejny etap to stworzenia naszego sosu do makaronu, na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, ząbek czosnku i papryczkę

Mango Papaja
Kajzerki z czarnuszką 131

rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i wymieszać. Mąki przesiać, dodać mleko z drożdżami, sól, jajko oraz miękkie masło. Ciasto wyrobić (ok. 7-10 minut), odstawić do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce na ok. 1 godzinę - ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić. Podzielić na 10 równych części. Z każdej części zrobić wałeczek o długości

Delicious Titbits
Letni chłodnik truskawkowo-malinowy 173

ostatnio wpadłam, trafił się w końcu wolny dzień, a ja od razu wykorzystałam go na przyrządzenie czegoś wyjątkowego, czym będę mogła się z wami podzielić. Takim oto sposobem powstał lekki, letni chłodnik na bazie truskawek i malin,z dodatkiem miodu. Schłodzony w lodówce deserek sprawdzi się idealnie w upalny dzień - zapraszam :) Letni chłodnik truskawkowo-malinowy Składniki na dwie porcje: - 500g

Sajkofanka smaku
Pizza 163

papryke mozna razem) Reszte bedziemy tylko ukladac na ciescie  Pizza: ciasto  skladniki do pizzy  koncentrat pomidorowy  Wyrosniete ciasto rozkladamy na brytfanke ( srednich rozmiarow, mozna rozwalkowac lekko ciasto i dopiero rozlozyc na brytfanke)  Na ciasto nakladamy koncentrat pomidorowy, cienka warstwe  Nakladamy pokolei skladniki : kielbase z papryka, bekon, pieczarki, kielbus, kukurydze i ser zolty  Wstawiamy

Klaudynkowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania