lekka - 5765 przepisów (strona:218/385)

Serowe kluski z jagodami 170

minut. Z ciasta formować kulki, wielkości piłki do ping-ponga, obtaczać w mące. Wodę zagotować z odrobiną soli. Pod gotującą się wodą zmniejszyć płomień, tak, żeby tylko lekko wrzała. Na wrzątek kłaść kluseczki, gotować 10 minut. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem i owocami.  Można posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierogi z jagodami 192

zagnieść elastyczne ciasto. Wałkować cienko - wykrawać koła. Dodatkowo: 1 szklanka jagód 3-4 łyżki cukru śmietana, cukier puder Jagody posypać cukrem, kłaść na ciasto, sklejać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną, posypaną cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tarta z gruszkami 181

wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrągły placek. W formie do tarty ułożyć gruszki, zalać powstałym podczas duszenia sosem, nakryć ciastem. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Upieczone ciasto lekko ostudzić i jeszcze ciepłe przełożyć na talerz. Zimne trudno wyjąć z formy

kolorowotorcikowo
Warzywne leczo 160

średnie kabaczki łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka olej Wykonanie:  Patelnię rozgrzać, wlać 2 łyżki oleju. Cebulę pokroić w grubszą kostkę - wrzucić na rozgrzany tłuszcz  - lekko udusić. Kiełbasę pokroić w pół plastry - dodać do cebuli - podsmażyć. Marchewkę pokroić w kostkę- dodać do podsmażone kiełbasy - smażyć dalej. Gdy marchew nieco zmięknie - dodać paprykę - pokrojoną w kostkę - dusić

kolorowotorcikowo
Kasza gryczana z warzywami sezonowymi 261

migdałów  natka pietruszki i selera 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę, obrać, pokroić w ćwiartki, seler w grubsze słupki. Na patelni rozgrzać masło z olejem rzepakowym - wrzucić warzywa - smażyć na wolnym ogniu. Posolić. Gdy warzywa będą już

kolorowotorcikowo
Pikanta zupa paprykowa z fasolą i salami 243

patelni rozgrzej olej rzepakowy - wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie. W tym czasie oczyść papryki z nasion, pokój w paski. Do cebuli dorzuć paprykę, smaż do czasu aż cebula lekko zbrązowieje ( NIE PRZYPALI SIĘ). Bulion na zupę zagotuj. Do gotującego się bulionu dodaj paprykę z cebulą. Gotuj pod przykryciem 5 minut. Dopraw zupę paprykową do smaku solą i ziołami

kolorowotorcikowo
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 235

wody szczypta soli Farsz: 1,5 szkl. soczewicy czerwonej 1 duża cebula garść suszonych leśnych grzybów 250 g pieczarek sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym. Pieczarki i grzyby pokroić także kostkę, dodać do cebuli - usmażyć. Ugotowaną soczewicę wymieszać z grzybami

kolorowotorcikowo
Ucierane ciast z gruszkami i żurawiną 247

orzechami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie połącz składniki. Tortownicę średnicy 26cm posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Ciasto wylej do tortownicy. Ułóż gruszki, dociskając lekko do ciasta. Pomiędzy owoce nałóż konfiturę z żurawiny. Możesz ją zastąpić inną konfiturą, np porzeczkową. Piecz ciasto w 175 stopniach C przez 60 minut. Upieczone, ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Cytrynowe farfalle z łososiem i rukolą 245

rukola sól,  pieprz tymianek KAMIS WYKONANIE: Z 1 cytryny zetrzyj skórkę. - tylko żółtą część, biała jest gorzka ! Sok wyciśnij z obu cytryn. Rozetrzyj czosnek z solą. Na patelni lekko rozgrzej oliwę - dodaj czosnek - smaż chwilę. Dodaj skórkę z cytryny - smaż 1 minutę, uważaj żeby czosnek się nie spalił.    Zalej całość sokiem z cytryny - duś 2 minuty

kolorowotorcikowo
Gruszki w piance jajeczno-migdałowej 251

szkl. napoju migdałowego  Alpro   migdały, kawa rozpuszczalna Wykonanie: Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać tłuszcz - ułożyć gruszki - podsmażyć chwilkę, żeby się lekko zrumieniły. Do zarumienionych gruszek wlać wino białe - dusić aż będą miękkie. Napój migdałowy Alpro zagotować. Na parze utrzeć żółtka z cukrem. Do puszystej masy jajecznej wlać napój migdałowy. Ucierać

kolorowotorcikowo
Smoothie owsianka 299

szkl napoju waniliowego Alpro 3-4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 banana Wykonanie: Płatki zalej wodą - gotuj 4-5 minut. Do gorących płatków dodaj czekoladę - niech się rozpuści. Lekko przestudź owsiankę. Do blendera przełóż owsiankę z czekoladą, dodaj pokrojone w cząstki banany oraz napój Alpro. Zmiksuj ! Smoothie owsianka gotowa

kolorowotorcikowo
Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką 264

posiekany czosnek - przesmaż 1 minutę. Cukinię pokrój w kostkę lub jeśli wolisz w cienkie pół plastry - dodaj do cebulki - podsmaż chwilkę, żeby zmiękłą, ale się nie rozpadła- ma pozostać lekko chrupka. Gotowe warzywa zdejmij z patelni. Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się szklisty. Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie

kolorowotorcikowo
Food Camp 17-19 styczeń 2014 181

piątkowe południe czułam niezwykłe podekscytowanie. 400 km drogi do przebycia, niczym mnie nie przerażało ! Podróż w miłym towarzystwie Kariny z  Ekscentryczny parowar minęła w oka mgnieniu.   Lekko zmęczone, pod wieczór dotarłyśmy na miejsce. Wyjeżdżając „wiosną” dotarłyśmy „zimną” ;) Tak, u nas było +5 stopni – czyli pogoda iście wiosenna, w Starych Jurchach -10 i prawdziwa zima. W sumie to narzekać

kolorowotorcikowo
Kuleczki serowe ( serowe pączki ) 244

Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka oraz twaróg - wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego. W rondlu rozgrzać  tłuszcz. Na rozgrzany wrzucać serowe kuleczki, smażyć na lekki brązowy kolor. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe pączusie obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego

kolorowotorcikowo
Racuchy z jabłkiem i bananem 261

nimi nie pogardzę ;) Składniki: 300 g mąki pszennej 30g drożdży 2 łyżki cukru 1 jajko 1 szkl. mleka dodatkowo: jabłko banan cukier puder olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mleko lekko podgrzać.  Ma być tylko trochę ciepłe, nie ugotowane ! Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką mąki. Do drożdży wlać mleko - dokładnie wymieszać. Odstawić, najlepiej w ciepłe miejsce, żeby zaczyn "ruszył

kolorowotorcikowo