lekka - 5765 przepisów (strona:226/385)

Pomysł na... papirus 138

fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Filet podzielić na kawałki, lekko rozbić (na kotlety o grubości 1,5-2 cm), ułożyć w kawałkach pergaminu i smażyć bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Kawałki filetu wyciągnąć

Pasja Smaku
Orzeźwiająca sałatka z dresingiem miodowo-musztardowym 383

bazylii Dresing: 3 łyżeczki musztardy kremskiej 1 łyżka majonezu łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli 1 łyżka miodu szczypta chili świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Filet podzielić na kawałki, lekko rozbić (na kotlety o grubości 1,5-2 cm), ułożyć w kawałkach pergaminu i smażyć bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Kawałki filetu wyciągnąć

Pasja Smaku
Wrapy z filetem z kurczaka smażonym w pergaminie 194

liście sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych 1 filet z kurczaka „Pomysł na...papirus” – z ziołami prowansalskimi (Winiary) musztarda majonez kanapkowy (Winiary) mała czerwona papryka Wykonanie: Filet podzielić na kawałki, lekko rozbić (na kotlety o grubości 1,5-2 cm), ułożyć w kawałkach pergaminu i smażyć bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Kawałki filetu wyciągnąć

Pasja Smaku
Domowe pieguski 329

cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, posiekane orzechy i czekoladę – wymieszać. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać. Układać w odstępach.  Piec 12-15 min w temp

Pasja Smaku
Pomysł na... chłopski garnek (Winiary) - opinia 217

czerwona „Pomysł na... chłopski garnek” Wykonanie: Kiełbasę pokroić w pół plasterki, obrane, surowe ziemniaki w kostkę, paprykę w kostkę, a kapustę poszatkować.  W garnku rozgrzać olej, rzucić kiełbasę, lekko podsmażyć, dodać paprykę i razem smażyć jeszcze przez kilka minut. Dodać ziemniaki i kapustę, dobrze wymieszać.  „Pomysł na...” wymieszać z 400 ml wody i zalać nim kiełbasę z warzywami

Pasja Smaku
Schab i sos z maślaków 163

mogą smakować świeże grzyby. Składniki: 6 plastrów schabu przyprawa do mięsa pieprz 70 dag maślaków 3 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy Wykonanie: Plastry schabu lekko rozbić, obsypać pieprzem i przyprawą. Piec w rękawie do pieczenia przez godzinę w temperaturze 175 st.C. Maślaki oczyścić, obrać ze skórki, umyć, pokroić na plastry. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę

Pasja Smaku
Pomysł na... Spaghetti Napoli (Winiary) - opinia 306

wymieszać. Gotować przez 2 minuty. Dodać odsączonego tuńczyka i natkę pietruszki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i polać sosem. Posypać startym żółtym serem. Ogólnie oceniam danie jako dość lekkie, pewnie z uwagi na tuńczyka, który jest zdecydowanie bardziej delikatny niż mięso mielone. Sos jest niezłym uzupełnieniem dania, tak jak wcześniej napisałam, jest zdecydowanie lepszy niż większość półgotowych produktów

Pasja Smaku
Schab z morelami i śliwkami 166

kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Nafaszerować go śliwkami i morelami. Dodatkowo schab można lekko obsmażyć na patelni tak, by nie puszczał soku. Następnie mięso należy natrzeć przygotowaną marynatą: w moździerzu rozbić owoce jałowca, przełożyć do miseczki, dodać majeranek, pieprz ziołowy i olej. Starannie wymieszać

Pasja Smaku
Placuszki z ugotowanych ziemniaków i karkówka 135

patelni z masłem. Przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, zioła i jajko. Starannie wymieszać. Dodać mąkę i wyrabiać do uzyskania gładkiej konsystencji.  Z masy uformować kulki i lekko spłaszczać przed położeniem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-45 minut w temperaturze 180st.C. 10 minut przed końcem pieczenia placuszki posmarować jajkiem, by uzyskać złoty kolor. Karkówka: 6 plastrów

Pasja Smaku
Pieczony łosoś z winnymi warzywami 154

słabość do wina w połączeniu z warzywami i rybą. Próbowałam już kilkakrotnie i jestem zachwycona. Dziś propozycja podania łososia właśnie z dodatkiem wina. Lekki, przyjemny obiad.  Składniki: 600 g filetu z łososia 1 szt cebula 1 szt por 3 łyżki suszonego koperku 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 szt białego wina 1 łyżka oleju

Pasja Smaku
Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej 136

Często do pieczenia karkówki używam musztardy. Miód dodałam po zainspirowaniu się jedną z potraw pokazowych z "Kuchennych Rewolucji", po obejrzeniu jednej z powtórek. Efekt? Ciekawy, lekko słodki smak. Ostatnio bardzo lubię takie połączenia. Składniki: 6 plastrów karkówki 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy kremskiej cebula 2 łyżki miodu Wykonanie: Karkówkę umieścić w misce, dodać oba rodzaje musztardy i miód

Pasja Smaku
Współpraca z firmą Zielony Nurt 109

Zielony Nurt propozycję współpracy, a dwa dni temu paczkę, w której znalazłam dwa oleje: lniany i słonecznikowy. Z pewnością nie raz wykorzystam je w swojej kuchni. Już jutro propozycja lekkiej sałatki z użyciem oleju słonecznikowego. zawartość paczki O firmie: ZIELONY NURT jest nową, prężnie rozwijającą się firmą w sektorze zdrowej żywności. Zajmujemy się w głównej mierze tłoczeniem oleju na zimno

Pasja Smaku
Ciasteczka maślane 304

masła 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać bardzo miękkie masło i całość dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczać. Można zrobić na nich dowolny wzór. W tym przypadku wzorek został zrobiony za pomocą tłuczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ciasteczka przez około 20 minut

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #4 - Bułeczki czosnkowe 153

czosnku 2 łyżeczki suszonej pietruszki sól Wykonanie: Mąkę, drożdże, cukier i pół łyżeczki soli miksujemy z mlekiem (łyżkę odlewamy do posmarowania) i 1/3 masła, które trzeba wcześniej roztopić i lekko ostudzić. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 14 części. Uformować kulki

Pasja Smaku
Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 156

wyrośnięcia (na około 15-20 minut). W tym czasie utrzeć 2 żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym, 2 białka ubić na sztywną pianę. Masło lub margarynę roztopić i lekko ostudzić. Do przesianej mąki dodać sól, wyrośnięty zaczyn, skórkę z cytryny, 2 całe jajka, oraz utarte z cukrem żółtka i ubite białka. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając dłonią (chwilkę, do połączenia

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania