sałatce caprese trochę inaczej dzisiaj wersja tradycyjna. Tzn.pomidory i mozzarella pokrojone w plastry. Polane pysznym sosem pesto własnej roboty. U nas to danie bywa dość często, idealny pomysł na lekką, zdrową kolację. Polecam! Jeszcze smaczniejsza będzie z oryginalną mozzarellą buffalo- z mleka bawolego (bywa taka niekiedy w przystępnej cenie w Lidlu). Składniki: - mozzarella (po 1 na osobę, lub dowolnie) - pomidory
Smaczne ZdroweBardzo delikatne i bardzo smaczne naleśniczki, dzisiejsze w wersji wytrawnej. Idealne jako lekki, dietetyczny obiad. Przygotowane na mące orkiszowej, bez dodatku pszenicy, bez jajek, z dodatkiem mleka owsianego lub ryżowego. U nas z farszem z warzyw po chińsku. Pychotka ! Polecam bardzo gorąco ;-) Z jednej porcji wychodzi ok.8-9 sztuk. Składniki: - 2 szklanki mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 1 szklanka mleka
Smaczne Zdroweolej kokosowy. Dodać odsączone rodzynki (ja dodatkowo miksuję ręcznym blenderem, tak by były niewyczuwalne) i dokładnie zamieszać. Ciasto wylać do formy babkowej (u mnie 32x8cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika. Pieczemy ok.60 minut na programie góra-dół , bez termoobiegu. Po 20 minutach ciasto wysunąć z piekarnika i delikatnie naciąć nożem pośrodku
Smaczne Zdrowełyżki cukru trzcinowego - cynamon Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zagnieść przy użyciu haka lub szybko zagnieść ręcznie (by ciasto zbytnio się nie ogrzało). Uformować kulę, lekko spłaszczyć , zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. W tym czasie umyć, obrać i pokroić w plastry jabłka. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier trzcinowy i skarmelizować
Smaczne Zdrowedługo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego: ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego
Smaczne Zdrowenasze słoiki do pełna. Zakręcamy dokładnie nakrętką, ustawiamy na dnie dużego garnka (wyłożonego szmatką) dolewamy ciepłej wody do ok.1/2 wysokości słoi, przykrywamy garnek pokrywką i pasteryzujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy lekko palnik, jednak woda musi się cały czas gotować i gotujemy ok.20 minut. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy na szafkę,(po kilku minutach ja zawsze jeszcze dokręcam wieczka i pozostawiamy
Smaczne Zdrowekażdym dodaniu cukru intensywnie ubijamy. Masa musi być bardzo gęsta i błyszcząca. Blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nie masę bezową. Duży krążek wyrównać lekko łyżką i uformować coś na kształt koła. By uzyskać małe beziki najlepiej nałożyć masę do woreczka z wyciętym narożnikiem i przełożoną przez niego końcówką do dekoracji tortów. Z takiej "szprycki" tworzyć
Smaczne Zdrowecodziennie przewieszam go odwrotnie, tzn. górą do dołu, a dołem do góry, tak by równo obsychał). Po 2-3 dniach proponuję go poodklejać od podkolanówki, bo już lekko na pewno przywrze a po wysuszeniu będzie to trudne. Po 14 dniach nasz schabik jest gotowy. Wyjmujemy go z podkolanówki i umieszczamy w lodówce. Czym dłużej poleży tym nabierze lepszego smaku, tylko
Smaczne Zdroweniższych obrotach). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką kleksiki ciasta. Mnie wyszły niepełne 2 blaszki z piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C ok.15 minut, do lekkiego zarumienienia (na termoobiegu). Od razu po upieczeniu są miękkie ale już po kilku minutach można je spokojnie zdjąć z blaszki. Zapach i smak- rewelacja! - sama wanilia. Smacznego
Smaczne Zdroweleipä - 'chleb' . Mój chlebek przeszedł pewne modyfikacje w stosunku do oryginału. Nie posiadałam akurat melisy, więc zamieniłam ją na ciemny miód gryczany. Dodatkowo dodałam orzechów włoskich, by połączyć lekko słodkawe pieczywo właśnie ze smakiem orzechowym. Z racji, iż moje odważanie na gramy zaskutkowało w większej ilości mąki - niż odmierzanie na szklanki z oryginału - dodałam też więcej wody. Ponieważ ten szybki
Grunt to przepis!Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki
Smakołyki Berenikipieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem proponuję Wam upiec lekko pikantną pieczoną karkówkę z sokiem pomarańczowym, z dodatkiem sosu sojowego zaraz soli, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw. Można karkówkę po upieczeniu pokroić w cienkie plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwystępują w nich Truskawki : Koktajl truskawkowo-poziomkowy Konfitura truskawkowa Tort truskawkowy Koktajl truskawkowo-bananowy Pyszny deser lub śniadanie z domową granolą Truskawki na patyku Sałatka ze szpinakiem i lekkim sosem truskawkowym Sezonu jeszcze nie zamykamy, bo mamy w zanadrzu przynajmniej jeszcze dwie propozycje, które pojawią się wkrótce, dlatego odwiedzajcie nas, by niczego nie przegapić
Delicious Titbitsoliwą i przekładamy do niej ciasto, wstawiłam do piekarnika nastawionego do 50 stopni, pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 15 minut). Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej części ciasta formujemy wałki, robimy supeł, jeden
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieszamy z suszonymi pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni skropionej olejem ustawiamy obręcze z makaronem, polewamy roztrzepanym jajkiem. Smażymy gniazdka z obu stron, aż makaron lekko się zarumieni. Zdejmujemy obręcze z makaronowych „bułek”. Usmażone „bułki” układamy na ręczniku papierowym. W między czasie na grillowej patelni „grillujemy” z obu stron rozbity tłuczkiem plaster schabu przekrojony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię