Minimalistyczna wersja zapiekanki, która skusić powinna każdego miłośnika lekkich warzywnych przysmaków. Nie wymaga od Was zbyt wiele zaangażowania, a dodatkowo przygotowanie jej to pikuś - jeszcze szybciej znika z talerza ;) Możecie zaserwować ją na przekąskę, gdy wpadną znajomi, bądź zjeść na kolację. Gdy zapieczecie ją w foremce do tarty przypomni nieco kolorowe ciasto. Marchewka i ziemniak po upieczeniu są bardzo
Sajkofanka smakustron na rumiano. Gdy mięso już ładnie zbrązowieje zlewamy je bulionem, zmniejszamy ogień, dorzucamy grzybki suszone i dusimy około godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec lekko zagęszczamy miąższem z kromki chleba razowego. Ja najbardziej lubię, gdy ze schabu wycieka sosik, który sam się wytworzył, bez dodatku śmietany czy mąki. Fasolka: Fasolkę wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy chwilę
Sajkofanka smakubidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze ciekawego smaku ;) Roszponkę oczyścić, opłukać, przebrać. Gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę
Sajkofanka smakuLubicie lekkie racuszki ze słodkim dodatkiem? Jeśli tak koniecznie spróbujcie pysznej wersji z rodzynkami i miodem - mniam ! Receptura zaczerpnięta z książki "Pyszne 25" A.Starmach - ja nieco go zmodyfikowałam - nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła czegoś po swojemu ;) Racuszki twarożkowe Składniki: - 3 jaja - 300g twarogu półtłustego - 4 łyżki mąki pszennej - garść rodzynek sułtańskich - 2 łyżki cukru - olej
Sajkofanka smakuPodanie degustacyjne - specjalnie dla Was. Potrawa idealnie sprawdzi się na wiosenny, lekki obiad :) Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią Składniki na dwie porcje: - 2 piersi z kurczaka (po 100g każda) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sól, pieprz - 4 łyżki sosu sojowego Puree: - 2 buraki - łyżka
Sajkofanka smakuczym kroimy na mniejsze kawałki ( u mnie cały szparag pokrojony na cztery). Osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy na nią czosnek. Wykonujemy energiczny ruch, by czosnek lekko się przesmażył, po czym wrzucamy szparagi. Smażymy około pół minuty, dorzucamy kozieradkę, sól i pieprz. Smażymy maksymalnie 3 minuty, na końcu wyciskając odrobinę soku z cytryny. Wykładamy na talerz i podajemy
Sajkofanka smakuWiosna w pełni, a ja wciąż szukam nowych inspiracji do tworzenia lekkich i zdrowych sałatek. Nie ukrywam, że to ostatnio mój numer jeden, jeśli chodzi o danie główne. Zapewne zapragnę podzielić się z wami kolejnymi prostymi, lecz nieco wyszukanymi recepturami na sałatki. Ta może początkowo niczym Was nie zaskakuje, bo jajo i tuńczyk to połączenie znane od lat - jednak pesto
Sajkofanka smakudrobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy paprykę, po czym dorzucamy cukinię, paprykę, cebulkę i pieczarki. Dodajemy jalapeno. Smażymy tak długo, aż warzywa będą "na ząb". Podlewamy lekko tłuszczykiem, który wytopił się ze smażonego mięsa, dorzucamy biały sezam, oprawiamy pieprzem świeżo mielonym i sosem sojowym. 3. Na dużej patelni łączymy ze sobą mięso z warzywami doprawiamy sosem
Sajkofanka smakutrudno im się oprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami - rewelacja! Zresztą spróbujcie sami :) Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami Składniki na dwie porcje: - 200g rukoli
Sajkofanka smakukawałki. Banana obrać i również pokroić na kawałki. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowane owoce nadziewać wedle uznania na patyczki do szaszłyków. Grillować ze wszystkich stron aż truskawki lekko się zabrązowią, nie za długo aby truskawki nie spadły z patyków. Truskawki są miękkie i wodniste i najszybciej się grillują , należy użyć większe sztuki, można je pominąć ale ja bardzo lubię
Monia miesza i gotujełyżeczka galaretka truskawkowa 1 szt Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej gorącej wody . Odlać 1 szklankę galaretki a do reszty dodać łyżeczkę żelatyny i wymieszać . Odłożyć do lekkiego stężenia . Zimną kremówkę ubić na sztywno , dodać cukier puder i dodając po łyżce twarożku miksować na wolnych obrotach . Po połączeniu składników dodawać porcjami tężejącą galaretkę (z żelatyną) i miksować
Ala piecze i gotujeposmarowania Przygotowanie: Marynata: czosnek obrać rozetrzeć z solą włożyć do miseczki dodać pozostałe składniki marynaty i wymieszać . Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa , lekko rozbić . Połową marynaty posmarować mięso , ułożyć paski papryk , marchewki , pokrojoną w plasterki mozzarelle i zieloną pietruszkę . Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem . Posmarować roladę resztą marynaty i rozsmarować na górze musztardę . Roladę
Ala piecze i gotujerozgnieść widelcem . Dodać ogórek obrany z skórki i pokrojony w drobną kostkę , odsączony groszek , 2 łyżki kiełków . Dodać majonez i wymieszać . Podawać z dowolnym pieczywem . Ja podałam na lekkim pieczywie Bio orkiszowym Good Food , na górze posypałam dodatkowo kiełkami , zieloną cebulką i udekorowałam groszkiem
Ala piecze i gotujeZapraszam na babkę ucieraną z dodatkiem żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej.Babka jest lekko wilgotna a taką właśnie bardzo lubimy. Składniki: margaryna 20 dkg cukier 1 szk mąka pszenna 1,5 szk mąka ziemniaczana 5 łyżek jajka 4 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki żurawina suszona 50 g skórka pomarańczowa kandyzowana 50 g Przygotowanie
Ala piecze i gotujezabraknąć baranka.Ja piekę z ciasta orzechowego ,baranek jest w pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na drugi dzień jest do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek do pieczenia
Ala piecze i gotuje