lekka - 5765 przepisów (strona:231/385)

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 230

końcu, po wyłączeniu palnika, dodaję bułkę tartą i mieszam. Na środek krążka nakładam łyżeczką porcje farszu tak, by pozostał kawałek  umożliwiający sklejenie. Z jednej strony ten fragment ciasta lekko zwilżam, by łatwiej pierogi się sklejały. I najlepiej robić to palcami pokrytymi mąką, bo wtedy ciasto klei się do siebie, a nie do naszych palców. Pierogi wrzucamy na gotującą wodę

W kuchni Karmel-itki
Młode ziemniaczki z koperkiem 172

Możemy je także podawać z gołąbkami Korzystajmy!  Składniki : * kg młodych ziemniaków, najlepiej mniejszych * sporo świeżego koperku * opcjonalnie masło  Przygotowanie : Ziemniaki namoczyć, wyszorować, można obrać. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Posypać świeżo posiekanym koperkiem

Magiczne Życie Marty
Sałatka z kurczakiem i szpinakiem 963

ćwiartki lub połówki. Wszystkie przygotowane składniki dodać do szpinaku, wszystko wymieszać. Można skropić delikatnie olejem i jeszcze raz wymieszać. Cebulę i mięso dodać ciepłe dzięki temu szpinak się lekko zmaceruje

Monia miesza i gotuje
Z figą w roli głównej... 202

wszystkie składniki, jakich tu użyłam. Idealne połączenie smaków uzyskamy wtedy, gdy dodamy dressing na bazie octu balsamicznego i miodu. Słodko kwaśny smak, który znakomicie pasuje do słodkich owoców i lekko pikantnej rokietki siewnej. Zdecydowanie bardziej wolę używać do sałatek właśnie tej odmiany, gdyż jej niepowtarzalny smak nie tylko komponuje się wspaniale z innymi składnikami, ale sprawia, że wyróżnia się

Sajkofanka smaku
eat. 281

jest dzielenie się swoimi przeżyciami z przygód kulinarnych. Co więcej - mogę tu pisać o swoich fanaberiach smakowych. Jak mi to wszystko wyjdzie – to okaże się wkrótce!   Dziś lekko i przyjemnie, jak lubię najbardziej.  Sałatka z wątróbkami z dorsza  1 puszka wątróbek z dorsza w naturalnym oleju kilka liści sałaty lodowej pomidor ser lazur   prażone pestki

Sajkofanka smaku
Marchew do pieca! 209

cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace bakalie, delikatnie mieszając łączymy z masą. Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 40 minut.  Po ostygnięciu możemy dowolnie ozdobić.   Dla większych łasuchów mogę polecić krem chałwowy, którym możemy przełożyć ciasto

Sajkofanka smaku
Omlet śniadaniowy 162

cebulkę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem. Chwilkę smażymy. Następnie kroimy w kosteczkę cukinię i paprykę, po czym dorzucamy ją na patelnię. Wszystko razem smażymy, aż do uzyskania pięknego, lekko brązowego koloru. Doprawiamy pieprzem, solą, oregano i pieprzem kajeńskim. Jaja roztrzepujemy w miseczce, po czym zalewamy nasze warzywa. Zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i smażymy na wolnym ogniu aż jaja się

Sajkofanka smaku
Czerwone kokardki :) 328

Wołowinę mielimy w maszynce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwki możemy pokroić na dwie lub trzy części. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, lekko przesmażamy i dorzucamy mięso. Kiedy mięso będzie już ok dorzucamy pomidory i chwilę zagotowujemy. Dodajemy papryczkę chili, czosnek, oliwki i przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią oraz odrobina sosu sojowego

Sajkofanka smaku
M&M's na ciasteczkach 176

ciasto w małe kuleczki, przypominające orzech włoski, po czym układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w większych odstępach, gdyż na pewno troszkę urosną. Kuleczki możemy lekko spłaszczyć, by wszystko równo się piekło. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni.  Koniecznie poczęstujcie najbliższych przy spotkaniu na sobotniej herbatce

Sajkofanka smaku
Kremowe Rice Sticks :) 205

Makaron ryżowy to doskonała alternatywa dla ryżu. Po ugotowaniu staje się lekko przezroczysty, a neutralny smak, jaki posiada, pozwala na istne szaleństwo w przygotowywaniu do niego sosów i użycia rozmaitych dodatków. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów, m.in.wstążki i nitki. Ja zdecydowanie wybieram pierwszy wariant! Makaron rewelacyjnie smakuje na ciepło, ale z pewnością sprawdzi się również w wersji

Sajkofanka smaku
Dziko, szybko i ze smakiem 192

wytrawnego wina, miodu, suszonego czosnku niedźwiedziego, czosnku, kolorowego pieprzu i jałowca. Na całą noc włożyłam do lodówki. Godzinkę przed smażeniem wyjęłam mięso z marynaty i ułożyłam na papierze, żeby lekko odciekło z wina.   Patelnię rozgrzałam, po czym smażyłam mięsko po 3 minuty z każdej strony.      Po przekrojeniu prezentowało się bardzo apetycznie:       Z dodatkami

Sajkofanka smaku
Mikołajki z podrobami :) 180

przy tym przepisie i zrobiłam swoje danie - zupełnie spontanicznie. Zamiast zwykłego gulaszu w dużej ilości cebuli, żołądki przygotowałam nieco bardziej wytrawnie - duszone w winie. Do tego słodycz marchewki i lekko kwaskowa pomarańcza. Gra smaków, która przypadła mi do gustu.  Może przekonacie się do podrobów i zaczniecie przyrządzać je najbliższym? Zachęcam!  Udanego weekendu :) Żołądki indycze z marchewkowym puree Składniki

Sajkofanka smaku
Sięgamy po wątróbkę 185

patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę, po czym jabłka, a na końcu żurawinę. Gdy wszystko ładnie się przyrumieni dodać sok z cytryny, miód, ocet i zalać winem. Lekko poddusić, po czym zwiększyć ogień i odparować.  Na patelni rozgrzać olej, po czym wrzucić wątróbkę i obsmażyć na rumiano pamiętając, by w środku była delikatnie różowa. Na koniec doprawić pieprzem, solą

Sajkofanka smaku
Pierniki 654

puder, masło, miód, jaja i przyprawy wkładamy do metalowej miski, ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy, mieszając. Uważamy, żeby masa się nie ścięła. Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy.  Łączymy mąkę, kakao, sodę i dodajemy 3/4 mieszanki do ciepłej masy. Mieszamy, dodajemy resztę mieszanki i wyrabiamy ciasto. Owijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki

Sajkofanka smaku
Staropolski piernik 303

Zakasałam rękawy, wymieszałam składniki i upiekłam ciasto, które okazało się prawdziwym rarytasem. Nie wiem, co znaczy dla was smak piernika, ale dla mnie to głównie smak prawdziwych toruńskich Katarzynek - lekkich, suchych, nieglazurowanych i bardzo miodowych pierniczków.  I wiecie co - piernik, który upiekłam to większa wersja tychże pierników! Co za smak - pomyślałam - koniecznie sięgnijcie do tej książki i przygotujcie

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania