Drugie podejście do sernika z oreo. Tym razem moja wersja. Poprzednim razem przepis zaczerpnięty z bloga kulinarnego i totalna klapa. Ale ten sernik wyszedł bardzo smaczny, lekki, kremowy, puszysty, wilgotny no i co mam więcej pisać. Po prostu mega smaczny. Polecam i zapraszam do wypróbowania. Składniki: Spód 200 g ciasteczek oreo(bez kremu) 80 g margaryny lub masła Masa serowa
Ala piecze i gotujedeserów Kamis Składniki: 300g twarogu półtłustego 5 jajek 0,5 szk cukru 0,5 łyżeczki esencji waniliowej 0,5 szk kokosu Kresto 2 łyżki mąki kukurydzianej 4 gruszki lekko miękkie (u mnie konferencja) cukier puder przyprawa do kawy i deserów Kamis Przygotowanie: Do twarogu dodać cukier, jajka, esencję waniliową, mąkę kukurydzianą i zmiksować na jednolitą masę. Dodać kokos i wymieszać
Ala piecze i gotujemnie dolna grzałka + termoobieg). Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody). Udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałów
Ala piecze i gotujewędzonego. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z wszystkich stron na złoto. Na drugą patelnię wlać śmietanę, zagotować i przełożyć obsmażone piersi. Doprawić do smaku solą, tymiankiem i kolendrą. Dusić na lekkim ogniu obracając z wszystkich stron około 10-15 min. Podałam z gotowanym kalafiorem i kluskami śląskimi
Ala piecze i gotujePożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni, lekko kwaśna z wkładką z wędzonych żeberek.Zupa w sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam kawałek wędzonego żeberka. Było pysznie i pożywnie.Polecam. Składniki: 300 g wędzone żeberka 1 marchewka 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek
Ala piecze i gotujepodsypać mąką) i kroić paluszki około 10 cm długie. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut aż paluszki zaczną się lekko rumienić. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić paluszki
Ala piecze i gotujebrzegów). Na każdym arkuszu za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie rozsmarować ciasto. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 160 st i każdy placek piec 8-10 min do lekkiego zrumienienia. Placki możemy upiec dzień wcześniej. Krem grysikowy; z 0,5 l mleka odlać pół szklanki. W pół szklance mleka rozmieszać kaszę mannę . Do reszty mleka dodać cukier i cukier
Ala piecze i gotujedżem. Ciasteczka odłożyć na 3-4 godziny w zimne miejsce. Polewa:Śmietanę zagotować z miodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić i smarować każde serduszko polewą. Ponownie odłożyć w zimne miejsce. Serduszka udekorować lukrem
Ala piecze i gotujeubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać kokos i wymieszać masę łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem układać łyżeczką kopczyki. Piec w 170 st około 12-15 min do lekkiego zrumienienia
Ala piecze i gotujedosypywać mąki. Odłożyć ciasto jeśli jest letnie do ostudzenia. Z zimnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko rozpłaszczając łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec około 15 min w 170 st. Jeszcze ciepłe oblać lukrem i studzić na kratce. Lukier Do miski wsypać cukier puder i stopniowo dolewać
Ala piecze i gotujeparmezan gałka muszkatołowa Kamis sól morska w młynku Kamis zielona pietruszka Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni dodać drobniutko pokrojoną cebulę i na lekkim ogniu podgrzewać nie dopuszczając by cebula zbrązowiała około 8 min. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i pod przykryciem od czasu do czasu mieszając
Ala piecze i gotujeZłociste i chrupiące placki ziemniaczane z lekko pikantnym gulaszem drobiowym. Danie pożywne, kaloryczne ale też i bardzo smaczne. Ja bym mogła jeść co najmniej raz w tygodniu. Otrzymałam paczkę od firmy Kamis z ognistą mieszanką przypraw więc musiałam ją przetestować. I rzeczywiście jest "ognista", trzeba ostrożnie doprawiać. Składniki: Placki ziemniaczane 600 g ziemniaków 1 jajko 1 malutka cebula
Ala piecze i gotujerzepakowego dodać cebulę i podsmażać. Po 2-3 minutach dodać boczek pokrojony w cieniutkie paseczki i razem z cebulką podsmażyć na złoto. Wlać śmietanę i mieszając podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać makaron, wymieszać w sosie. Doprawić pieprzem i solą morską. Przed podaniem posypać tartym parmezanem
Ala piecze i gotujecukier i chwilkę ubijać. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę o tym samy rozmiarze co biszkopt wyłożonej papierem i piec 30 min w 160 st. do lekkiego zrumienienia. Krem adwokatowy: Na mleku ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości,dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Na końcu dodać adwokat, spirytus
Ala piecze i gotujedodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto z dwóch stron. Przełożyć na papierowy ręcznik
Ala piecze i gotuje