odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z cebulą i bułką tartą. Doprawić do smaku. Dodatkowo: jajko. Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. 1 czubatej łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25-30 min w temp. 200st
Z miłości do słodkości100g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietany 30%, łyżka masła, 100g tartych orzechów laskowych (użyłam Back Mit). Czekoladę stopić wraz z masłem i śmietanką na parze. Lekko przestudzoną masą smarować orzeszki, grzybki i szyszki z obu stron, następnie od razu obtaczać w zmielonych orzechach
Z miłości do słodkościkrówek, 3 łyżki likieru jajecznego Adwokat, 2 łyżki orzeszków ziemnych w miodzie. Przygotowanie Orzeszki zmielić przy pomocy blendera. Cukierki połączyć z likierem i stopić na parze. Wymieszać z orzeszkami, lekko przestudzić. Mleczną czekoladę stopić na parze. Przy użyciu zwykłego pędzelka (taki jak do malowania farbkami) dokładnie posmarować wnętrze foremek na czekoladki (12szt). Wstawić
Z miłości do słodkościgalaretka malinowa. Mrożone maliny rozmrozić i odsączyć na sicie. Ser zmielić, śmietankę ubić na sztywno, wraz z cukrem dodać do sera, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić, dodać do masy. 1/3 masy serowej rozłożyć na herbatnikowym spodzie. Ułożyć maliny, przykryć resztą masy serowej. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Tężejącą galaretkę
Z miłości do słodkościwszelkich domowych imprezach jest sałatka ryżowa. Ja nazywam ją cytrusową:) Przygotowuje się ją znacznie szybciej niż sałatkę jarzynową, ale i smak ma zupełnie inny. Dzięki cytrusom i rodzynkom ma lekko słodki smak, bardzo ją lubię;) Składniki: 200g ryżu, 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka, puszka ananasów, puszka brzoskwiń, pomarańcza, puszka kukurydzy, sól, pieprz, majonez, 3 łyżki rodzynek. Przygotowanie Ryż
Z miłości do słodkościJakiś czas temu naszło mnie na kremówki:) Nie miałam jednak zbyt wiele czasu, dlatego zrobiłam szybkie kremówki na lekkim biszkopcie. W między czasie, gdy ciasto się piekło przygotowałam budyń na krem. Potem pozostało mi tylko utrzeć masę z masłem i przełożyć nią blaty ciasta. Kremówki w tej wersji są naprawdę szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne;) Jednak już niebawem zdradzę
Z miłości do słodkościSuszone owoce posiekać na mniejsze kawałki, pozostałe 2 wafle oraz herbatniki mocno pokruszyć, wraz z owocami dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Zmiękczone wafle ułożyć jeden za drugim, by lekko nachodziły na siebie, rozsmarować masę i delikatnie zrolować. Wstawić do lodówki, by rolada stężała
Z miłości do słodkościlodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić. Nadzienie: 4 jajka, 1 żółtko, 200 g cukru pudru trzcinowego Diamant, 150 ml gęstej śmietany, pomarańcza. Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę
Z miłości do słodkościeksperymentując z domowym pieczywem. Ja tym razem upiekłam chałkę, ale nie taką zwykłą:) Jest to chałka z dodatkiem tartych migdałów i kandyzowanej skórki cytrusowej. Dodatki te nadają jej wyjątkowy, lekko słodki i zarazem cytrusowy smak. Idealna na śniadanie z dodatkiem kubka mleka... Składniki: 30g świeżych drożdży, 500g mąki pszennej, 2 jajka, 70g cukru, 1/2 łyżeczki soli
Z miłości do słodkościprzykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Płatki drobno zblendować, zaś jajka rozkłócić. Wyjąć mięso z marynaty, obtaczać kolejno w jajku i płatkach kukurydzianych. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Piec ok. 10-15 min w temp. 200st. Smacznego
Z miłości do słodkościkropelki czekoladowe. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie odrywać małe porcje ciasta i formować kulki. Układać na blasze, lekko spłaszczać. Piec ok. 12min w temp. 180st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościgniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, zasypać cukrem. Dusić około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Posmarować dokładnie powidłami. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę. Piec około 15-20minut
Z miłości do słodkościzaletą tych rolek jest to, iż są wielokrotnego użytku. Wystarczy je opłukać pod letnią wodą i pozostawić do osuszenia. Jeśli zaś powłoka rolek nie będzie już tak klejąca, wystarczy lekko przetrzeć je alkoholem a powierzchnia znów stanie się odpowiednio lepka! Rolki Rollie Genie to naprawdę świetny sprzęt, ułatwiający sprzątanie;) A jeśli nie chce Wam się samemu sprzątać, możecie zamówić serwis
Z miłości do słodkości23x33cm ułożyć warstwę krakersów i rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w lodówce. Wiele słodkich propozycji znajdziecie na stronie Twojej Cukierni
Z miłości do słodkościsernikami, a teraz wręcz uwielbiam! Dlatego piekę je coraz częściej:)) Tym razem przygotowałam sernik, do którego wykorzystałam zamrożony latem mus z truskawek. Sernik wyszedł dzięki temu wilgotny, puszysty, o lekkim owocowym posmaku. Po prostu pyszny... A wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet życzę samych słodkich dni... Składniki: szklanka mąki pszennej, 2 łyżki tartych migdałów, 1/4 szklanki cukru
Z miłości do słodkości