figi w wersji wytrawnych słodko-słonych tartinek. Ciasto na tartinki, to kruche ciasto na oleju, które już pojawiło się na blogu, a które ponownie proponuję, bo pyszne i lekkie. Jeśli chodzi o nadzienie to zależy co lubicie; jeśli zależy Wam na dużym kontraście między słodkimi figami a prawie pikantnym nadzieniem, to proponuję szynkę parmeńską, jeśli natomiast preferujecie łagodniejsze smaki
Mia Cucina Sofietazeszklić warzywa pokroione w kosteczkę, dodać boczek, zamieszać. Poczekać aż boczek trochę się stopi i puści tłuszczyk, dodać mięso mielone i mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany. Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać przecier pomidorowy, trochę wody , koncentrat i gotować na malutkim gazie ok 2 h. W razie potrzeby
Mia Cucina Sofietanajlepiej jeżeli będą to winogrona ciemne z drobnymi owocami) 6 łyżek brązowego cukru 4 łyżki oliwy z oliwek Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanej wody. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto
Mia Cucina Sofietaryż w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi, a dopiero potem poddaję go dalszej obróbce z dodatkiem mleka. Wydaje mi się, że w przeciwnym razie pudding miałby tendencję do “lekkiej kitowatości” , co zmusiłoby mnie do dodania większej ilości mleka. Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną Składniki na 2 duże porcje: 200 g ryżu
Mia Cucina Sofietatroszkę pracochłonne, ale w rzeczywistości jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Najważniejsze, aby było szybko i smacznie) Delikatne kruche ciasto, zdecydowany smak brokułu i kiełbasy, oraz lekko ciągnące się serowo-jajeczne wnętrze, sparwiają, że tarta nabiera swoistego jesiennego, a nawet odrobine cieżkiego charkteru, w sam raz na Andrzejkowe przyjęcie. Ozdobnie ułożone różyczki brokułu zachecą
Mia Cucina Sofietapokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, chwilę smażymy. Dodajemy odcedzoną soczewicę, wino, warzywko i zioła. Zalewamy zimną wodą, tak aby lekko przykryła soczewicę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. W połowie gotowania dodajemy przecier pomidorowy. W razie potrzeby uzupełniamy wyparowany płyn. Czas gotowania
Mia Cucina Sofietacukier puder, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kaszą manną i ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru
Mia Cucina Sofietaspód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy poszatkowane jabłka i wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej samakuje jeszcze ciapła
Mia Cucina Sofietanastępnie na papier wysypujemy fasolę, która obciąży ciasto. Podpiekamy spód ciasta 15 min w 200°C. Następnie papier usuwamy i pieczemy jeszcze 5 minut, aż spód lekko zbrązowieje. Na podpieczone ciasto wlewamy krem cytrynowy, który przygotowujemy w następujący sposób: ubijamy śmietanę( średna gęstość), w osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem, partiami dodajemy skrobię ( uważamy na grudki), sok, skórkę
Mia Cucina SofietaSerniki zawsze cieszą się dużym wzięciem w naszym domu. Nie pogardzimy żadnym soczystym serniczkiem: lubimy te cięższe i bardziej zbite, oraz te lekkie jak pianka z serka ricotta, uwielbiamy kombinacje z owocami, makiem czy kruszonką. Cieplejsze, już prawie wiosenne dni aż proszą się o równie wiosenne menu. Już jakiś czas temu miałam ochotę na pyszny sernik z brzoskwiniami, dostrzeżony
Mia Cucina SofietaUgotowaną brukselkę odcedzamy, szybko przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Na rozgrzanej teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii, przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, kiedy zacznie się lekko pienić dodajemy brukselkę, odciśnięte rodzynki, prażone orzeszki i otartą skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy i podsmażamy przez ok 4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z pomarańczy
Mia Cucina Sofietamielonym, bo to niby nic nowego, a czasem wystarczy odrobina fantazji, aby przygotować nietypowe cudeńka. Zwyłke klopsiki, czy pieczeń rzymska z niebanalnym dodatkiem, zaskoczą niejedno podniebienie. Zapraszam na lekkie, wiosenne szaszłyki z soczystymi koktajlowymi pomidorkami. Moja starsza córka jedząc upieczone pomidorki wykrzyknęła: Mama zapachniało latem. Te pomidorki są jak swieża conserva ( tak uwielbiany przez Nią gęsty, domowy przecier pomidorowy
Mia Cucina Sofietagorącej jeszcze masy dodajemy 80 g cukru pudru i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się cukru. Na stół wysypujemy część z pozostałego cukru pudru, wylewamy masę piankową, lekko posypujemy cukrem i palcami wyrabiamy jak ciasto. Gdy masa wchłonie cały cukier powinna przybrać formę zwartego ciasta. Owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do szafki
Mia Cucina Sofietapowiedział, że keks jest odpowiedni tylko na Boże Narodzenie? Ten, na który zapraszam Was dzisiaj, jest kolorowy i bardzo wiosenny, w sam raz na Wielkanocny stół. Ma lekką, biszkoptową strukturę i obfituje w mnóstwo nasączonych rumem bakalii i orzechów, pysznie chrupiących w każdym kęsie. Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki białej, lukrowej polewie i kolorowym owocom kandyzowanym
Mia Cucina SofietaPyszne, lekkie i mięciutkie bułeczko-supełki z czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem będą hitem niejednej majówki. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne w podaniu, a przy supełkach na pewno pomogą nam dzieci. Już po upieczeniu, dzieciarnia słusznie poniekąd zauważyła, że te supełki wyglądają zupełnie jak kurczaczki albo gołębie, w sam raz na wielkanocny stół. Nic to, na przyszły rok będą
Mia Cucina Sofieta