lekka - 5765 przepisów (strona:244/385)

Kakaowe ciasteczka w polewie czekoladowej 179

Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Polewa: 100g mlecznej czekolady,  3 łyżki śmietany 30%, posypki. Czekoladę stopić na parze ze śmietanką.  Lekko przestudzić, polewą smarować ciasteczka. Udekorować dowolnymi posypkami.                                Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Chińskie ciasteczka z wróżbą 228

Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środku każdego kółeczka układać zrolowaną karteczkę z wróżbą.  Ciastka składać na pół jak pierogi i delikatnie zlepić brzegi, zawijając je lekko do środka.   Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 12 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Nocne rogale z makiem 205

śniadanie... Inspiracja Składniki: 650g mąki pszennej,  jajko,  20g świeżych drożdży,  200ml mleka, 100ml wody,  2 łyżki cukru,  2 łyżki masła,  łyżeczka soli. Mleko lekko podgrzać wraz z wodą, wkruszyć drożdże, dodać cukier i masło. Mieszać aż się rozpuści. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier. Wbić jajko. Od razu dodać drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką

Z miłości do słodkości
Dorsz w ziołach z pomidorami 194

racje tego, że dzisiaj piątek mam dla Was pyszny i łatwy sposób na podanie mojej ulubionej ryby:) Ryba jest w lekkiej, dietetycznej wersji z dużą ilością ziół i warzyw oraz soku z cytryny dla smaku. Ja użyłam dorsza, ale oczywiście możecie wziąć inną, Waszą ulubioną rybę. Gorąco polecam! Składniki: 60dag filetu z dorsza, cebula, 2 pomidory, cytryna, 3 łyżki oliwy

Z miłości do słodkości
Zapiekanka Croque Monsieur 202

niestety źródła nie pamiętam. Gdy mam nadmiar czerstwego chleba często przygotowuję tę zapiekankę. Jeszcze jednym ogromnym plusem jest to, że przygotowujemy ją wieczorem a pieczemy rano:) Składniki: 6 kromek lekko czerstwego chleba, ostra musztarda, 6 plastrów sera, 6 plastrów szynki, 5 jajek, 1/2 łyżeczki soli, 80 ml mleka, 4 łyżki startego sera. Przygotowanie Każdą kromkę chleba posmarować musztardą, położyć plaster

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowe z dynią i migdałami 199

mąki kukurydzianej, łyżeczka cynamonu, pomarańcza. Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel.  100g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić. Dodać do żółtek.  Następnie dodać startą na drobnych oczkach dynię, zmielone migdały oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać cynamon oraz skórkę startą z wyparzonej

Z miłości do słodkości
Ziemniaki wigilijne 242

mojego męża. I przyznam, że wtedy też po raz pierwszy spotkałam się z ziemniakami na Wigilii:) Od tamtej pory zawsze goszczą na naszym wigilijnym stole. Są bardzo aromatyczne, lekko pikantne, po prostu pyszne! Składniki: 1 kg ziemniaków, 5 kulek ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe, sól, pieprz, 3 łyżki masła.   Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić w plastry

Z miłości do słodkości
Piernik staropolski długo dojrzewający 177

gorzkiej czekolady,  1/4 szklanki śmietanki 30%,  łyżka masła. Ciasta przełożyć grubą warstwą powideł. Czekolady połamać na kawałki i wraz z masłem oraz śmietaną stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch piernika. Odstawić na co najmniej 3 dni, aby piernik nieco zmiękł

Z miłości do słodkości
Paszteciki z kapustą i grzybami 377

odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z cebulą i bułką tartą. Doprawić do smaku. Dodatkowo: jajko. Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. 1 czubatej łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem.  Piec ok. 25-30 min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Grzybki i orzeszki, czyli świąteczne ciasteczka z kremem 457

100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietany 30%,  łyżka masła,  100g tartych orzechów laskowych (użyłam Back Mit). Czekoladę stopić wraz z masłem i śmietanką na parze.  Lekko przestudzoną masą smarować orzeszki, grzybki i szyszki z obu stron, następnie od razu obtaczać w zmielonych orzechach

Z miłości do słodkości
Czekoladki ze snickersowym nadzieniem 215

krówek, 3 łyżki likieru jajecznego Adwokat, 2 łyżki orzeszków ziemnych w miodzie. Przygotowanie Orzeszki zmielić przy pomocy blendera. Cukierki połączyć z likierem i stopić na parze. Wymieszać z orzeszkami, lekko przestudzić.  Mleczną czekoladę stopić na parze. Przy użyciu zwykłego pędzelka (taki jak do malowania farbkami) dokładnie posmarować wnętrze foremek na czekoladki (12szt). Wstawić

Z miłości do słodkości
Sernik na zimno z malinami i galaretką 265

galaretka malinowa. Mrożone maliny rozmrozić i odsączyć na sicie.  Ser zmielić, śmietankę ubić na sztywno, wraz z cukrem dodać do sera, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić, dodać do masy.  1/3 masy serowej rozłożyć na herbatnikowym spodzie. Ułożyć maliny, przykryć resztą masy serowej. Schłodzić.  Galaretkę rozpuścić w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Tężejącą galaretkę

Z miłości do słodkości
Sałatka cytrusowa z ryżem 439

wszelkich domowych imprezach jest sałatka ryżowa. Ja nazywam ją cytrusową:) Przygotowuje się ją znacznie szybciej niż sałatkę jarzynową, ale i smak ma zupełnie inny. Dzięki cytrusom i rodzynkom ma lekko słodki smak, bardzo ją lubię;) Składniki: 200g  ryżu, 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka, puszka ananasów, puszka brzoskwiń, pomarańcza, puszka kukurydzy, sól, pieprz, majonez, 3 łyżki rodzynek.   Przygotowanie Ryż

Z miłości do słodkości
Szybkie kremówki na biszkopcie 410

Jakiś czas temu naszło mnie na kremówki:) Nie miałam jednak zbyt wiele czasu, dlatego zrobiłam szybkie kremówki na lekkim biszkopcie. W między czasie, gdy ciasto się piekło przygotowałam budyń na krem. Potem pozostało mi tylko utrzeć masę z masłem i przełożyć nią blaty ciasta. Kremówki w tej wersji są naprawdę szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne;) Jednak już niebawem zdradzę

Z miłości do słodkości
Słodka roladka z andruta 361

Suszone owoce posiekać na mniejsze kawałki, pozostałe 2 wafle oraz herbatniki mocno pokruszyć, wraz z owocami dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Zmiękczone wafle ułożyć jeden za drugim, by lekko nachodziły na siebie, rozsmarować masę i delikatnie zrolować.  Wstawić do lodówki, by rolada stężała

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania